Bilgisayar oyunlarında bilim kurgu temalı karakter ve çevre tasarımı: Moba tipi bir oyun için uygulama çalışması
Character and environment design in science fiction-themed computer games: An application study for a Moba-type game
- Tez No: 938978
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞAN ÇANKIRILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar oyunları, bilim kurgu, MOBA oyunları, Karakter tasarımı, Çevre tasarımı, Dijital tasarım, Grafik Tasarım, Computer games, Science fiction, MOBA games, Character design, Environment design, Digital design, Graphic design
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu araştırma, bilim kurgu temalı MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) oyunlarında karakter ve çevre tasarımının, grafik tasarım ilkeleri doğrultusunda uygun süreçlerden geçerek somut bir uygulama çalışması üzerindeki etkilerini incelemek üzere hazırlanmıştır. MOBA oyunlarının diğer oyun türlerinden farkları gözetilerek, oyunların tarihsel gelişiminden hareketle, dijitalleşen oyun sektöründe bilgisayar oyunlarının nasıl önemli bir yere sahip olduğu ele alınarak özellikle bilim kurgu teması çerçevesinde yenilikçi tasarım unsurlarının kullanımı incelenmiştir. Bilim kurgu türünün hayal gücünü zorlayan görsel öğeleri, karmaşık hikayeler, gelişmiş teknolojiler ve alternatif evrenlerle oyunculara derinlemesine bir deneyim sunmakta olduğu gerçeğiyle hareket edilerek bu türün, oyun tasarımında yaratıcı yaklaşımlara nasıl bir zemin hazırladığı ortaya konulmuştur. Bu bağlamda, araştırma kapsamında bilim kurgu temalı MOBA oyunlarının mevcut literatürde yeterince araştırılmamış bir alan olduğu tespit edilmiş ve bu eksikliği gidermek amacıyla teorik araştırmalarla ilerlenerek bir uygulama çalışması gerçekleştirilmiştir. MOBA oyunlarının, 2024 oyuncu kitlesi için en çok tercih edilen oyun türü olması, farklı temaların harmanlanabilecek bir yapıya sahip olması ve içerisinde çok sayıda karakter barındırması sebebiyle bu araştırma için uygun görülmüştür. Uygulama, bilim kurgu temasına uygun olarak karakter ve çevre tasarımı süreçlerini kapsamış ve bu tasarımlarda grafik tasarım ilkelerinin stratejik bir şekilde nasıl kullanıldığını irdelemiştir. Özellikle renk teorisi, kompozisyon, tipografi ve doku gibi grafik tasarım ilkelerinin, oyuncuların izleyicide yaratılan duygusal etki ve bu dünyayla kurduğu bağ hedeflenerek çalışılmıştır. Çalışmada, elde edilen yöntemler ve tasarım süreçlerinin tüm aşamaları (konsept geliştirme, detaylandırma ve görsel uygulama) bilimsel bir temele dayandırılarak sonuçlandırılmıştır. Oyun tasarımında hem görsel hem de işlevselliği bir araya getiren grafik tasarımın nasıl kritik bir rol oynadığı gözler önüne serilmektedir. Bilim kurgu temalı MOBA oyunlarının tasarım süreçleriyle ilgili yapılan bu araştırma, yalnızca teorik bir inceleme sunmakla kalmayıp, aynı zamanda somut bir uygulama geliştirilerek bilimsel literatüre katkıda bulunmuştur. Bu çalışma, dijital oyun tasarımında yaratıcı yaklaşımların önemini ve literatürdeki araştırmalarına sık rastlanmamış bilim kurgu temalı projelerde grafik tasarımın sağladığı yenilikçi olanakları ortaya koymaya imkân sunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research examines the impact of character and environment design in science fiction-themed MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) games, focusing on a practical application based on graphic design principles. Considering the unique features of MOBA games, this study explores the role of computer games in the digital gaming industry, focusing on the use of innovative design elements in science fiction-themed games. Recognizing that the science fiction genre offers visual elements that challenge the imagination, complex narratives, advanced technologies, and alternative universes to provide players with a profound experience, the research demonstrates how this genre creates a foundation for creative approaches in game design. Science fiction-themed MOBA games are identified as a relatively underexplored topic in academic literature. To bridge this gap, theoretical analyses were conducted, followed by the implementation of a practical application study. MOBA games were selected as the focal point due to their prominence as the leading game genre in 2024, their versatile structure that accommodates various themes, and their extensive roster of diverse characters. These features make them an ideal platform for examining the intersection of science fiction and graphic design principles. The application focused on the processes of character and environment design in line with the science fiction theme and examined how graphic design principles were strategically employed in these designs. The study emphasized principles such as color theory, composition, typography, and texture design to evoke emotional engagement in players and strengthen their connection to the fictional world. The methods and all stages of the design processes (concept development, detailing, and visual application) were grounded on a scientific basis and systematically concluded. This research underscores the pivotal role of graphic design in enhancing both the visual appeal and functional aspects of game design. Through an in-depth examination of the design processes in science fiction-themed MOBA games, the study not only offers theoretical insights but also bridges the gap in existing literature by presenting a tangible application. By focusing on underexplored areas within the science fiction-themed MOBA genre, this research highlights the potential of graphic design principles—such as color theory, composition, typography, and texture—to create immersive worlds and foster stronger emotional connections between players and the game environment. Furthermore, this study contributes to the academic discourse by showcasing how innovative design approaches can be effectively utilized to address the unique challenges and opportunities in science fiction-themed game development.