Yerel biyoçeşitliliği tanıma ve anlama etkinliklerinin 10. sınıf biyoloji ekosistem ekolojisi ve güncel çevre sorunları ünitesinde kullanılması
Using local biodiversity recognition and understanding activities in the 10th grade biology ecosystem ecology and current environmental issues unit
- Tez No: 939018
- Danışmanlar: PROF. DR. RIFAT EFE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yerel biyoçeşitlilik, Biyoloji Öğretimi, Biyoçeşitlilik okuryazarlığı, Etkinlik temelli öğrenme, Local biodiversity, Biology education, Biodiversity literacy, Activity-based learning
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmada etkinlik temelli öğrenme yaklaşımı ile hazırlanmış yerel biyoçeşitliliği tanıma ve anlama etkinliklerinin 10. sınıf düzeyinde“Ekosistem ekolojisi ve Güncel Çevre Sorunları”ünitesi kapsamındaki“Doğal Kaynaklar ve Biyoçeşitliliğin korunması”konusunda uygulanması sonucu öğrencilerin akademik başarısına ve biyoçeşitlilik okuryazarlığına etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Etkinlik temelli öğrenme yaklaşımı ile hazırlanan etkinliklerin öğrencilerin akademik başarısına ve biyoçeşitlilik okuryazarlığına etkisi analiz edilirken nicel araştırma yöntemi modellerinden olan ön-test ve son-test veri toplama araçlarının kullanıldığı yarı-deneysel araştırma modeli kullanılmıştır. Çalışma, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Mardin-Kızıltepe Ali Rıza Alparslan Anadolu Lisesinde okuyan 10. Sınıf öğrencileri ile yapılmıştır. Bu sınıflardan 10/A sınıfında öğrenim gören 42 öğrenci deney grubu olarak 10/B sınıfında öğrenim gören 43 öğrenci ise kontrol grubu olarak yansız atama ile seçilmiştir. Araştırmada 10/B sınıfına etkinlik temelli öğrenme yaklaşımına dayalı hazırlanan etkinlikler uygulanmış olup 10/A sınıfında ise mevcut programın öngördüğü geleneksel öğretim yöntemi uygulanarak ders anlatımı yapılmıştır. 2018 yılı biyoloji dersi öğretim programında biyoçeşitlilik eğitimi kazanımlarının 10. sınıf düzeyinde“Ekosistem Ekolojisi ve Güncel Çevre Sorunları”ünitesi kapsamındaki üçüncü konu olan“Doğal Kaynaklar ve Biyolojik Çeşitliliğin Korunması”kısmında etkinlikler uygulanmış ve 3 hafta sürmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak 1996 yılında Doğal Hayatı Koruma Derneği (WWF) tarafından desteklenen Wisconsin Çevre Eğitim Merkezi tarafından geliştirilmiş olan, 2022 yılında Aslan Efe & Efe tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Biyoçeşitlilik Okur-yazarlılığı Değerlendirme Ölçeği”kullanılmıştır. Demografik değişkenler dışında ölçek Biyoçeşitlilik okuryazarlık ölçeği ve Yerel biyoçeşitlilik farkındalık formundan oluşmaktadır. Araştırmada elde edilen ön test ve son test verilerin analizini yapmak için SPSS.29 paket programında yer alan analizler kullanılmıştır. Çalışma sonucu uygulanan Yerel biyoçeşitlilik farkındalık formu ve Biyoçeşitlilik okuryazarlığı ölçeklerinden elde edilen verilere göre, sürecin başında deney ve kontrol grubu arasında benzerlik görülürken uygulanan etkinlikler sonrasında Yerel biyoçeşitlilik farkındalığı olarak deney grubunda anlamlı bir fark deney grubu lehinde görülmüştür. Biyoçeşitlilik okuryazarlığı kıyaslandığında, deney grubu ve kontrol grubu arasında anlamlı bir fark görülmemiştir. Bu çalışmanın bulguları, etkinlik temelli öğrenmenin öğrencilerin yerel biyoçeşitliliği tanıma ve anlama süreçlerinde önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Uygulanan etkinlikler, öğrencilerin biyoçeşitlilik ile ilgili akademik başarılarına ve biyoçeşitlilik okuryazarlıklarına olumlu katkı sunmuştur. Ayrıca, yerel biyoçeşitlilik bağlamında gerçekleştirilen çalışmalar, yerel biyoçeşitlilik eğitiminin çevreye duyarlı bireyler yetiştirme hedefi doğrultusunda gelecekteki eğitim programlarının, yerel biyoçeşitliliği merkeze alan etkinliklerle zenginleştirilmesi gerektiğini önermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the impact of activities designed with an activity-based learning approach on students' academic achievement and biodiversity literacy within the scope of the“Natural Resources and Biodiversity Conservation”topic in the“Ecosystem Ecology and Current Environmental Issues”unit at the 10th-grade level. A quasi-experimental research model, one of the quantitative research methods utilizing pre-test and post-test data collection tools, was used to analyze the effect of activities designed with an activity-based learning approach on students' academic achievement and biodiversity literacy. The study was conducted during the 2022-2023 academic year with 10th-grade students at Mardin-Kızıltepe Ali Rıza Alparslan Anatolian High School. In the study, 42 students from class 10/A were randomly assigned as the experimental group, while 43 students from class 10/B were selected as the control group. In the experimental group (10/B), activities based on the activity-based learning approach were implemented, whereas in the control group (10/A), lessons were taught using the traditional teaching method prescribed by the existing curriculum. The activities were carried out in the“Natural Resources and Biodiversity Conservation”section of the“Ecosystem Ecology and Current Environmental Issues”unit, which is the third topic in the biodiversity education outcomes of the 2018 biology curriculum for 10th grade, and the implementation lasted for three weeks. As a data collection tool, the“Biodiversity Literacy Assessment Scale,”developed by the Wisconsin Center for Environmental Education with the support of the World Wildlife Fund (WWF) in 1996 and adapted into Turkish by Aslan Efe & Efe in 2022, was used. Apart from demographic variables, the scale consists of the Biodiversity Literacy Scale and the Local Biodiversity Awareness Form. The pre-test and post-test data obtained in the study were analyzed using the analyses available in the SPSS.29 statistical software package. According to the data obtained from the Local Biodiversity Awareness Form and the Biodiversity Literacy Scale applied at the end of the study, the experimental and control groups exhibited similar results at the beginning of the process. However, after the implementation of the activities, a significant difference was observed in favor of the experimental group regarding local biodiversity awareness. When biodiversity literacy was compared, no significant difference was found between the experimental and control groups. The findings of this study indicate that activity-based learning plays an important role in students' processes of recognizing and understanding local biodiversity. The activities implemented have made positive contributions to students' academic achievement in biodiversity-related subjects and their biodiversity literacy. Additionally, studies conducted within the context of local biodiversity suggest that future educational programs should be enriched with activities focusing on local biodiversity to cultivate environmentally conscious individuals.