Dermatoloji polikliniğine başvuran melazma hastalarında demografik, klinik özellikler ve ikinci parmağın dördüncü parmağa oranının (2D:4D) araştırılması
Investigation of demographic and clinical characteristics and the second-to-fourth digit ratio (2D:4D)) in melasma patients admitted to the dermatology outpatient clinic
  1. Tez No: 939046
  2. Yazar: BÜŞRA ZIPLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKNUR ÖZAYDIN YAVUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Melazma, demografik özellikler, 2D:4D oranı, biyobelirteç, östrojen, Melasma, demographic characteristics, 2D:4D ratio, biomarker, estrogen
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Amaç: Melazma, özellikle yüzde simetrik olarak yerleşen, kahverengi maküllerle karakterize edinsel ve multifaktöriyel bir hastalıktır. Hastalığın patogenezinde cinsiyet hormonlarının önemli bir rol oynadığı bilinmektedir. Bu çalışmada melazma tanısı almış bireylerin demografik ve klinik özelliklerinin değerlendirilmesi; intrauterin dönemde maruz kalınan cinsiyet hormonlarının göstergesi olan ikinci parmağın dördüncü parmağa oranı (2D:4D) ile melazma arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, 2D:4D oranının melazma gelişimi açısından öngörücü bir parametre olup olamayacağı da değerlendirilmeye çalışılmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya, dermatoloji polikliniğine başvurarak melazma tanısı alan 60 hasta ile yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş 60 sağlıklı kontrol dahil edildi. Katılımcıların demografik verileri, özgeçmiş bilgileri ve güneşten korunma davranışları detaylı bir şekilde sorgulandı. Melazma hastalarının klinik özellikleri değerlendirilerek, lezyonların yerleşimini belirlemek amacıyla Wood ışığı muayenesi yapıldı. Katılımcıların sağ ve sol el ikinci ve dördüncü parmak uzunlukları 0.01 mm hassasiyetindeki dijital kumpas ile ölçülerek 2D:4D oranı her iki el için ayrı ayrı hesaplandı. Hastalık şiddeti modifiye Melazma Alan ve Şiddet İndeksi (mMAŞİ) ile; yaşam kaliteleri ise Melazma Yaşam Kalite Ölçeği (MYKÖ) ile değerlendirildi. Bulgular: Melazma hastalarının sağ el için ortalama 2D:4D oranı 1,01±0,02, sol el için ise 1,02±0,03 olarak saptandı ve kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu (her iki el için p=0,001). Kadınlarda, melazma hastalarının sağ ve sol el 2D:4D oranları kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde yüksek iken (p=0,001); erkek hastalarda kontrollere göre anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). Bununla birlikte, hastalık şiddeti ile demografik özellikler, klinik bulgular, yaşam kalitesi ve 2D:4D oranı arasında anlamlı bir ilişki gözlenmedi. Sonuç: Çalışmamızda elde edilen demografik ve klinik veriler literatür ile büyük ölçüde uyumludur. Çalışmamız literatürde melazma hastalarında 2D:4D oranının değerlendirildiği ilk çalışma olması bakımından özgün ve öncüdür. Melazmalı bireylerde saptanan yüksek 2D:4D oranları, intrauterin dönemde artmış östrojen maruziyetinin melazma patogenezinde etkili olabileceğini düşündürmektedir. Bu bağlamda 2D:4D oranı, melazmanın erken tanısında potansiyel bir biyobelirteç olarak değerlendirilebilir. Gelecekte yapılacak geniş ölçekli ve prospektif çalışmalar, bu ilişkinin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Melasma is an acquired, multifactorial disorder characterized by symmetrically distributed brown macules, particularly on the face. It is well established that sex hormones play a significant role in its pathogenesis. This study aimed to evaluate the demographic and clinical characteristics of individuals diagnosed with melasma and to investigate the relationship between melasma and the second-to-fourth digit ratio (2D:4D), which serves as an indicator of prenatal exposure to sex hormones. In this context, the study also assessed whether the 2D:4D ratio could serve as a predictive parameter for the development of melasma. Materials and Methods: The study included 60 patients diagnosed with melasma and 60 healthy controls matched for age and sex, all of whom were admitted to the dermatology outpatient clinic. demographic data, medical history, and sun protection behaviors of the participants were thoroughly assessed. The clinical characteristics of the melasma patients were evaluated, and Wood's lamp examination was used to determine the distribution of lesions. The lengths of the second and fourth digits of the right and left hands were measured using a digital caliper with 0.01 mm precision, and the 2D:4D ratio was calculated separately for each hand. Disease severity was assessed using the modified Melasma Area and Severity Index (mMASI), and quality of life was evaluated using the Melasma Quality of Life Scale (MELASQoL). Results: The mean 2D:4D ratio in melasma patients was 1.01±0.02 for the right hand and 1.02±0.03 for the left hand, both significantly higher than those of the control group (p=0.001 for both hands). Among female patients, the 2D:4D ratios of both hands were significantly higher than those of female controls (p=0.001), whereas no statistically significant difference was observed among male patients compared to male controls (p>0.05). However, no significant correlations were found between disease severity and demographic features, clinical findings, quality of life or the 2D:4D ratio. Conclusion: The demographic and clinical data obtained in this study were largely consistent with the literature. To our knowledge, this study is the first in the literature to evaluate the 2D:4D ratio in melasma patients, making it both original and pioneering. The elevated 2D:4D ratios observed in melasma patients suggest that increased prenatal estrogen exposure may play a role in the pathogenesis of melasma. In this context, the 2D:4D ratio may be considered a potential biomarker for the early diagnosis of melasma. Future large-scale, prospective studies are needed to further elucidate this relationship.