Bendamustin-Etoposit-Sitarabin-Melphalan (Benda-BEAM) hazırlama rejimi ile otolog kök hücre nakli yapılan lenfoma hastalarının takip sonuçlarının değerlendirildiği gerçek yaşam verileri
  1. Tez No: 939157
  2. Yazar: WAHEED SAYEEDI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR TARKUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Relaps/refrakter lenfoma, Benda-BEAM, BEAM, otolog hematopoetik kök hücre nakli, Relapsed/refractory lymphoma, Benda-BEAM, BEAM
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Merkezimizde Benda-BEAM hazırlama rejimi ile OHKHN yapılan lenfoma hastalarının kemik iliği toparlanma süreleri, nakil sonrası hastalık yanıt derinliği, gelişen yan etkilerin, ve sağkalım oranlarının analizlerinin yapılması ile Benda-BEAM rejiminin BEAM rejimine uygun bir alternatif rejim olup olamayacağı araştırılmıştır. Bu çalışma retrospektif kohort bir çalışmadır. Çalışmamızda 2016 – 2023 yıllar arası Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Hematoloji Bilim Dalı, Yetişkin Kemik İliği Nakil Ünitesinde Benda-BEAM hazırlama rejimi ile OHKHN uygulanmış 48 lenfoma hastasının verileri hastane kayıt sistemi taranarak elde edilmiştir. Hastaların medyan yaşı 48, %64,6'sının erkek, % 35,4'ünün kadın, %47,9 HL, %52,1 NHL, sekiz hastaya DLBHL, altı hastaya MHL, altı hastaya PTHL, üç hastaya FL ve iki hastaya da MZL tanıları ile nakil yapılmıştır. Median NE dokuz gün, median PE zamanı 10 gün, tüm derecelerde mukozit %25, renal toksisite %16,7, ateş %83,3 ve etkeni kanıtlanmış enfeksiyon %39,6 oranında tespit edilmiştir. 100 günlük mortalite %2,1 , bir yıllık mortalite %8,33 olarak hesaplanmıştır. 1 ve 5 yıllık PFS sırasıyla %76,9 ve %68,5 saptanmıştır. HL'da 1 ve 5 yıllık PFS sırasıyla %75 ve %66,7 görülmüştür. NHL hastalarında 1 ve 5 yıllık PFS sırasıyla %78,3 ve %70,4 olduğu hesaplanmıştır. Bütün hastalarda bir yıllık OS % 86,4 , beş yıllık OS % 79,7 olarak hesaplanmıştır. HL hastalarında 1 ve 5 yıllık OS sırasıyla %86 ve %75,3 , NHL hastalarında bir yıllık OS %86,7 ve 5 yıllık OS oranı da %86,7 olarak hesaplanmıştır. Lenfoma hastalarının otolog kök hücre nakli tedavisinde hazırlama rejimi olarak; Benda-BEAM protokolünün BEAM protokülüne göre güvenilir ve uygun bir alternatif rejim olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to analyze bone marrow recovery times, depth of disease response after transplantation, side effects, and survival rates in lymphoma patients who underwent autologous stem cell transplantation using Benda-BEAM conditioning regimen and to investigate the possibility of Benda-BEAM conditioning regimen as being an alternative regimen to BEAM. This is a retrospective cohort study. In our study, the data of 48 lymphoma patients undergone autologous hematopoietic stem cell transplantation using Benda-BEAM conditioning regimen during years 2016-2023 at Kocaeli University Faculty of Medicine Hospital, Department of Internal Medicine, Department of Hematology, Adult Bone Marrow Transplantation Unit, were collected retrospectively using the hospital's database system. The median age of the patients was 48, %64,6 male and %35,4 female. %47,9 HL, %52,1 NHL; eight patient with DLBCL, six patient MCL, six patient PTCL, three FL, and two patient with MZL diagnosis had undergone autologous stem cell transplantation. Median NE time was 9 days, median PE 10 days, total mucositis rate %25, renal injury rate of %16,7, fever %83,3, causative agent %39,6. 100 days transplant-related mortality %2,1 , post-transplant one year mortality rate %8,33. 1 and 5 years PFS in all patients was %76,9 and %68,5 respectively. 1 and 5 years PFS in HL was %75 and %66,7 respectively. In NHL 1 year PFS %78,3 , five years PFS %70,4. 1 and 5 year OS in all patients was %86,4 and %79,7 respectively. For HL patients 1 year OS %86 , five year OS %75,3 . one year OS %86,7 and 5 years OS also %86,7 in NHL patients.