Görsel sanatlar dersinde Türk minyatür sanatı dijital çizim deneyimlerinin incelenmesi
An examination of digital drawing experiences in Turkish miniature art within 6th grade visual arts lessons
  1. Tez No: 939182
  2. Yazar: BERHİV EKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET REMZİ DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sanat Tarihi, Education and Training, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Minyatür, Dijital, Teknoloji, Geleneksel, Sanat, Miniature, Digital, Technology, Traditional Art
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırmanın temel amacı geleneksel Türk minyatür sanatıyla dijital sanatın birleşimini ve bu deneyimlerin 6. sınıf öğrencilerinin görsel sanatlar dersine nasıl entegre edilebileceğini araştırmaktadır. Bu araştırma, geleneksel minyatür sanatının dijital teknoloji ile birleştirilerek öğrencilerin yeni beceriler kazanması desteklemek. Bu araştırmada Nitel araştırma yöntemlerinden eylem araştırması deseni kullanılarak, bu yenilikçi yaklaşımın öğrencilerin sanatsal becerilerine, yaratıcılıklarına ve derse olan ilgilerine katkısı değerlendirilmektedir. Araştırma sürecinde, öğretim etkinlikleri gözlemlenmiş, elde edilen veriler analiz edilerek süreç boyunca iyileştirmeler yapılmıştır. Geleneksel minyatür sanatının tarihsel bağlamı, ince işçilik gerektiren detaylı çizim teknikleri ve özgün üslubuyla, dijital çizim teknolojileriyle birleştiğinde öğrencilere hem sanatsal hem de teknik beceriler kazandırmayı amaçlayan bir ders içeriği oluşturulmuştur. Araştırmada minyatür sanatının tarihsel arka planı, karakteristik özellikleri, kompozisyon yapısı ve renk kullanımı gibi unsurlar dijital ortamda nasıl yeniden üretilebilir ve günümüz teknolojileriyle bu geleneksel sanat nasıl sürdürülebilir kılınır sorusuna yanıt aranmıştır. Bu araştırmada, 6. sınıf düzeyindeki öğrencilere yönelik dijital çizim deneyimlerinin, onların sanatsal gelişimlerine, yaratıcı düşünce becerilerine ve teknik yeterliliklerine nasıl katkı sağladığına dair kapsamlı bir analiz sunulmaktadır. Araştırma kapsamında, öğrencilerin minyatür sanatını önce geleneksel yöntemlerle, ardından dijital araçlarla deneyimlemeleri sağlanmış, her iki yöntemin öğrenci üzerinde bıraktığı etkiler gözlemlenmiştir. Bu gözlemler doğrultusunda, dijital çizim teknolojilerinin öğrenciler üzerindeki olumlu ve olumsuz yönleri belirlenmiş, geleneksel sanat formlarının dijital ortamda nasıl bir evrim geçirdiği irdelenmiştir. Araştırmanın bulguları, dijital çizim teknolojilerinin öğrencilerin görsel sanatlar dersine olan ilgisini artırdığını, yaratıcı potansiyellerini daha rahat ifade etmelerine olanak sağladığını ve geleneksel sanatın modern yöntemlerle öğretilmesinin bu yaş grubundaki öğrencilere daha çekici geldiğini göstermiştir. Ayrıca, dijital çizim araçlarının kullanımının öğrencilerin teknik becerilerini hızla geliştirdiği ve bu süreçte özgüvenlerini artırdığı tespit edilmiştir. Dijital çizim ile geleneksel minyatür sanatını buluşturan bu yaklaşım, öğrencilere hem sanatsal hem de teknolojik beceriler kazandırarak onların çok yönlü gelişimini desteklemektedir. Türk minyatür sanatının dijital ortama taşınması, öğrencilerin hem tarihsel sanat formlarını öğrenmelerini hem de bu formları modern araçlarla yeniden yorumlamalarını sağlamaktadır. Tez, bu bağlamda hem sanat eğitimi hem de teknoloji entegrasyonu açısından özgün bir katkı sunmaktadır. Dijital çağda geleneksel sanatların öğretilmesi ve bu sanatların yeni nesillere aktarılması konusundaki bu çalışma, görsel sanatlar eğitimine yeni bir bakış açısı getirmekte ve sanat eğitiminin geleceği için öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to explore the integration of traditional Turkish miniature art with digital art and investigate how these experiences can be incorporated into the 6th-grade visual arts curriculum. Using the qualitative research method of action research, this study evaluates the contributions of this innovative approach to students' artistic skills, creativity, and engagement in the subject. During the research process, teaching activities were observed, data collected were analyzed, and improvements were made throughout the process. A course content was designed to combine the historical context, detailed craftsmanship, and unique style of traditional miniature art with digital drawing technologies, aiming to equip students with both artistic and technical skills. The study addresses questions such as how the historical background, characteristics, compositional structure, and color usage of miniature art can be reproduced in a digital environment and how this traditional art can be sustained using contemporary technologies. This research presents a comprehensive analysis of how digital drawing experiences contribute to the artistic development, creative thinking skills, and technical competencies of 6th-grade students. Students were given the opportunity to experience miniature art first through traditional methods and then with digital tools, and the effects of both methods on the students were observed. Based on these observations, the positive and negative impacts of digital drawing technologies on students were identified, and the evolution of traditional art forms in digital environments was examined. The findings reveal that digital drawing technologies increased students' interest in visual arts classes, enabled them to express their creative potential more freely, and made traditional art forms more appealing to this age group when taught with modern methods. Furthermore, the use of digital drawing tools was found to rapidly enhance students' technical skills and boost their confidence during the process. This approach, which bridges digital drawing with traditional miniature art, supports students' holistic development by equipping them with both artistic and technological skills. Transferring Turkish miniature art to digital platforms allows students to both learn about historical art forms and reinterpret them using modern tools. This thesis offers a unique contribution to both art education and technology integration. In the digital age, teaching traditional arts and passing them on to new generations is addressed in this study, bringing a new perspective to visual arts education and providing suggestions for the future of art education.