Clearcorrect şeffaf plak tedavisi uygulanan hastalarda anksiyete, ağrı düzeyi ve hasta konforunun değerlendirilmesi
Assessment of anxiety, pain level and patients' comfort during clearcorrect aligner treatment
- Tez No: 939242
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZER ALKAN, DOÇ. DR. YEŞİM KAYA
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: VAS scale, STAI-S, STAI-T, OHIP-14, OHRQoL-UK, BFI-2, VAS scale, STAI-S, STAI-T, OHIP-14, OHRQoL-UK, BFI-2
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu tez çalışmasında ClearCorrect şeffaf plak tedavisi uygulanan bireylerde ağrı düzeyi, anksiyete, yaşam kalitesi ve kişilik özelliklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'nda tedavi edilen 12 kadın ve 8 erkek olmak üzere toplam 20 birey çalışma kapsamına alınmıştır. Ağrı düzeyleri 0., 2. ve 6. saatler ile 1., 3., 7. ve 10. günlerde uygulanılan VAS skalası kullanılarak değerlendirilmiştir. Tedavi öncesinde, birinci tedavi plağı uygulandıktan sonra, 6. ay ve tedavi sonunda uygulanan STAI-S ve STAI-T anketleri ile durumluk ve süreklik anksiyete skorları, OHIP-14 ve OHRQoL- UK anketleri ile de yaşam kalitesi skorları belirlenmiştir. Kişilik özellikleri ise sadece tedavi başında BFI-2 anketi uygulanarak değerlendirilmiştir. Tüm bireylerde ağrının 1. günün sonunda maksimum seviyesine ulaştığı, 7. günde ise başlangıç seviyesine indiği gözlenmiştir. Durumluk anksiyete skorlarında tedavi başından sonuna doğru anlamlı düşüş meydana geldiği, sürekli anksiyete skorlarında ise anlamlı değişim meydana gelmediği saptanmıştır. Kişilik özelliklerinden deneyime açıklık ile 6. ay yaşam kalitesi skorları arasında, sorumluluk ile ilk plak uygulaması sonrası ve 6. ay sürekli anksiyete skorları arasında negatif yönlü korelasyon belirlenmiştir. ClearCorrect şeffaf plak tedavisinde ağrının 1. günde maksimum seviyeye ulaştığı sonrasında azaldığı, durumluk anksiyete skorlarının tedavi sonuna doğru azaldığı ve yaşam kalitesininin etkilenmediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis study was to assess the pain level, anxiety and patients's comfort and personality traits during ClearCorrect Aligner treatment. A total of 20 subjects, 12 females and 8 males, treated at Ankara Yıldırım Beyazıt University, Faculty of Dentistry, Department of Orthodontics were included in the study. Pain levels were evaluated using the VAS scale applied at 0, 2 and 6 hours and on days 1, 3, 7 and 10. State and trait anxiety scores were determined with the STAI-S and STAI- T questionnaires, and quality of life scores were analyzed with the OHIP-14 and OHRQoL-UK questionnaires administered before treatment, after the first aligner was applied, at 6 months and at the end of treatment. Personality traits were assessed only at the beginning of treatment with the BFI-2 questionnaire. Pain reached its maximum level at the end of the 1st day and then decreased to the baseline level on the 7th day in all individuals. A significant decrease was observed in state anxiety scores from the beginning to the end of treatment, whereas no significant change was sees in trait anxiety scores. A negative correlation was found between openness to experience and quality of life scores at 6 months, and between conscientiousness and trait anxiety scores at 6 months and after the first aligner application. The pain reached its maximum level on day 1 and decreased afterwards, state anxiety scores decreased towards the end of treatment and quality of life was not affected after ClearCorrect aligner treatment.