Rutin hemodiyaliz hastalarında kırılganlığın diyaliz yeterliliği, inflamasyon ve malnütrisyon ile ilişkisi
The relationship between frailty and dialysis adequacy, inflammation, and malnutrition in routine hemodialysis patients
  1. Tez No: 939283
  2. Yazar: ÇAĞLA ECEM KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz, Kırılganlık, Malnütrisyon, Beslenme, Hemodialysis, Frailty, Malnutrition, Nutrition
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Giriş ve Amaç: Kırılganlık, özellikle kronik hastalığı olan hastalarda artmış mortalite ve düşük yaşam kalitesi ile ilişkilendirilen, çok boyutlu ve geri döndürülebilir bir sendromdur. Bu çalışmada rutin hemodiyaliz tedavisi alan hastalarda kırılganlık durumunun diyaliz yeterliliği, inflamasyon ve malnütrisyon ile olan ilişkisi araştırılmıştır. Materyal ve Metod: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesinde Nefroloji Kliniğinde Eylül 2024-Şubat 2025 tarihleri arasında hemodiyaliz ünitesinde rutin hemodiyaliz tedavisi alan 116 hasta ile prospektif yürütülmüştür. Hastaların demografik verileri, VKİ, FRAIL Kırılganlık Ölçeği, MNA, MIS, laboratuvar verileri, diyaliz yeterliliği için Kt/V ve URR analiz edildi. Çalışmanın istatiksel analizleri SPSS 29.00 programı ile yapıldı. P değeri 0,05'in altında olan bulgular istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların %45,7'sinde kırılganlık (FRAIL ölçeği ≥3) saptanmıştır. Kırılganlık, ileri yaş, diyabet, düşük hemoglobin ve albümin düzeyleri ile ilişkili bulunmuştur. 65 yaş ve üzeri hastalarda FRAIL ve MIS skorları anlamlı olarak daha yüksek, serum albümin ve magnezyum düzeyleri ise daha düşüktür. Diyabetik hastalarda kırılganlık sıklığı daha fazladır; bu grupta MNA skoru daha düşük, MIS daha yüksek, hemoglobin ve serum sodyum düzeyleri ise daha düşüktür. AVF dışı damar erişimi kullanan hastalarda kırılganlık daha belirgin, MIS daha yüksek ve beslenme durumu daha kötü bulunmuştur. MNA skoruna göre beslenme durumları kötüleştikçe serum albümin ve ürik asit düzeyleri düşmekte, MIS artmaktadır. Kırılganlık ölçeği skoru ile yaş, MIS ve glukoz düzeyi arasında pozitif; hemoglobin, albümin ve ürik asit düzeyleri ile negatif korelasyon saptanmıştır. Diyaliz yeterlilik göstergeleri olan Kt/V ve URR ile kırılganlık arasında anlamlı ilişki görülmemiştir. ROC analizi sonucunda, MIS kırılgan bireyleri ayırt etmede iyi bir performans göstermiş (AUC: 0,82; p9 olarak saptanmıştır (duyarlılık: %71,1; özgüllük: %82,54). Sonuç: Bu çalışma, rutin hemodiyaliz hastalarında kırılganlığın yaygın olduğunu ve özellikle ileri yaş, diyabet, malnütrisyon ve düşük albümin düzeyleri ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Kırılganlıkla en güçlü ilişkiyi gösteren parametrelerden biri MIS olmuş; bu skor, kırılganlığı öngörmede yüksek ayırt ediciliğe sahip bulunmuştur. Diyaliz yeterliliği ile kırılganlık arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Çalışmanın bulguları, kırılganlık değerlendirmesinin diyaliz hastalarında klinik takibin ayrılmaz bir parçası olması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Frailty is a multidimensional and potentially reversible syndrome, particularly prevalent among patients with chronic illnesses, and is associated with increased mortality and decreased quality of life. This study aimed to investigate the relationship between frailty and dialysis adequacy, inflammation, and malnutrition in patients receiving routine hemodialysis treatment. Materials and Methods: This prospective study was conducted with 116 patients undergoing routine hemodialysis at the Nephrology Clinic of Başakşehir Çam and Sakura City Hospital between September 2024, and February 2025. Demographic data, body mass index (BMI), FRAIL scale, Mini Nutritional Assessment (MNA), Malnutrition-Inflammation Score (MIS), laboratory findings, and dialysis adequacy parameters (Kt/V and URR) were recorded. Statistical analyses were performed using SPSS version 29.00, and p-values below 0.05 were considered statistically significant. Results: Frailty (FRAIL score ≥3) was identified in 45.7% of patients. Frailty was significantly associated with older age, diabetes, lower hemoglobin and albumin levels. Patients aged ≥65 years had significantly higher FRAIL and MIS scores, and lower albumin and magnesium levels. Frailty was more prevalent in diabetic patients, who also had lower MNA scores, higher MIS, and decreased hemoglobin and sodium levels. Patients with non-AVF vascular access had higher frailty and MIS scores and worse nutritional status. As nutritional status declined according to MNA, albumin and uric acid levels decreased while MIS increased. FRAIL score correlated positively with age, MIS, and glucose; and negatively with hemoglobin, albumin, and uric acid. No significant relationship was found between frailty and dialysis adequacy parameters (Kt/V and URR). ROC analysis revealed that MIS had strong discriminatory power in identifying frail patients (AUC: 0.82, p9 (sensitivity: 71.1%, specificity: 82.54%). Conclusion: This study demonstrates that frailty is common among routine hemodialysis patients and is particularly associated with older age, diabetes, malnutrition, and hypoalbuminemia. MIS was found to be one of the most strongly associated parameters with frailty and may serve as a valuable predictive biomarker. The findings highlight the importance of incorporating frailty assessment into routine clinical follow-up in hemodialysis populations.