Hemodiyaliz kateteri ile ilişkili enfeksiyonlarda CONUT skoru ve sistemik immün-inflamasyon indeksinin prognoz ve sağkalım ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between CONUT score and systemic immuno-inflammation index and prognosis and survival in hemodialysis catheter-associated infections
  1. Tez No: 939305
  2. Yazar: BELKIS BAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz, kateter ilişkili enfeksiyon, CONUT skoru, SII, mortalite, inflamasyon, malnütrisyon, Hemodialysis, catheter-related infection, CONUT score, SII, mor tality, inflammation, malnutrition
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Giriş ve Amaç: Kronik böbrek hastalığı (KBH), artan sıklığı ve yüksek mor talite oranlarıyla önemli bir halk sağlığı sorunudur. Hemodiyaliz (HD) hastalarında santral venöz kateter kullanımı enfeksiyon riskini artırmakta, malnütrisyon ve infla masyon ise prognozu olumsuz etkilemektedir. Bu çalışmada, kateter ilişkili enfeksi yonu olan hastalarda CONUT skoru ve Sistemik İmmün-İnflamasyon İndeksi (SII) ile sağkalım, yatış süresi, yoğun bakım ihtiyacı ve prognoz arasındaki ilişkinin değerlen dirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Retrospektif tanımlayıcı bu çalışmaya, 1 Ocak 2021 – 1 Mayıs 2024 tarihleri arasında kateter ilişkili enfeksiyon tanısı alan 121 hasta dahil edil miştir. Hastaların klinik ve laboratuvar verileri geriye dönük incelenmiş; CONUT skoru beslenme durumunu, SII skoru sistemik inflamasyonu değerlendirmek amacıyla hesaplanmıştır. İstatistiksel analizlerde NCSS 2020 yazılımı kullanılmıştır. Sonuçlar %95 güven aralığında, p0,05). Eksitus grubunda albumin düşük, sedimantasyon ve c-reaktif protein (CRP) ise daha yüksek bulunmuş tur. Sonuç: CONUT skoru, bu hasta grubunda mortalite ile anlamlı ilişkili bulun muş ve prognostik değer taşıdığı gösterilmiştir. SII skoru ise mortalite açısından an lamlılık göstermemiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Chronic kidney disease (CKD) is a major public he alth problem due to its increasing prevalence and high mortality rates. In hemodialysis patients, the use of central venous catheters increases the risk of infection, while mal nutrition and inflammation adversely affect prognosis. This study aimed to evaluate the relationship between the Controlling Nutritional Status (CONUT) score and Sys temic Immune-Inflammation Index (SII) with survival, length of hospital stay, inten sive care need, and prognosis in patients with catheter-related bloodstream infections. Materials and Methods: This retrospective descriptive study included 121 pa tients diagnosed with catheter-related bloodstream infections between January 1, 2021, and May 1, 2024. Clinical and laboratory data were reviewed retrospectively. The CO NUT score was used to assess nutritional status, while the SII was used to evaluate systemic inflammation. Statistical analyses were performed using NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2020 Statistical Software (NCSS LLC, Kaysville, Utah, USA). Results were interpreted at a 95% confidence interval and p0.05). Albumin levels were lower, and ESR and CRP levels were higher in the deceased group. Conclusion: The CONUT score was significantly associated with mortality and may serve as a valuable prognostic marker in patients with hemodialysis catheter related infections. The SII score did not show a significant association with mortality in this patient group.