Vergi kalkanı kavramı ve sermaye yapısı kararlarına etkisi
The concept of tax shield and its impact on capital structure decisions
  1. Tez No: 939381
  2. Yazar: ONUR SELÇUK GÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İREM ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi kalkanı, sermaye yapısı, panel veri analizi, finansal strateji, Tax shield, capital structure, panel data analysis, financial strategy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe Denetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışma, işletmelerin sermaye yapısı kararları üzerinde vergi kalkanının etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Vergi kalkanı, borçlanma yoluyla elde edilen faiz giderlerinin vergiden düşülmesi ile şirketlerin vergi yükünü azaltmasını sağlayan önemli bir finansal avantajdır. Çalışmada, sermaye yapısı kararlarını etkileyen faktörler mikro ve makro düzeyde ele alınmıştır. Mikro düzeyde, kârlılık, varlık yapısı ve likidite gibi şirket içi dinamikler incelenmiştir. Makro düzeyde ise, enflasyon oranı, faiz oranı ve gayri safi yurtiçi hasıla büyüme oranının etkileri değerlendirilmiştir. Panel veri analizi yöntemi kullanılarak yapılan araştırmada, Borsa İstanbul 30 endeksindeki şirketlerin 2016-2023 yılları arasındaki finansal verileri incelenmiştir. Bulgular, vergi kalkanının, özellikle borçlanma stratejileri üzerinde belirleyici bir rol oynadığını ve bu etkinin sektörel ve ekonomik farklılıklara bağlı olarak değiştiğini göstermektedir. Sonuç olarak, vergi kalkanı uygulamalarının şirketlerin finansal kararlarını optimize etmede kritik bir unsur olduğu ve bu durumun hem yöneticiler hem de politika yapıcılar için önemli çıkarımlar sunduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the impact of the tax shield on corporate capital structure decisions. A tax shield is a significant financial advantage that reduces a company's tax burden by deducting interest expenses incurred through borrowing. The factors affecting capital structure decisions are examined at both micro and macro levels. At the micro level, company-specific dynamics such as profitability, asset structure, and liquidity were analyzed. At the macro level, the effects of inflation rate, interest rate, and Gross Domestic Product (GDP) growth rate were evaluated. In the study, panel data analysis is used to analyze the financial data of the companies in the Borsa Istanbul 30 index for the period 2016-2023. The findings reveal that the tax shield plays a decisive role, particularly in borrowing strategies, and its effect varies depending on sectoral and economic differences. As a result, tax shield applications are found to be a critical factor in optimizing corporate financial decisions, offering significant implications for both managers and policymakers.