Farklı içeriklere sahip evde beyazlatma sistemlerinin beyazlatmaetkinliği ve renk stabilitesinin İn-Vitro değerlendirilmesi
In-Vitro evaluation of whitening efficacy and color stability ofdifferent at-home whitening systems
  1. Tez No: 939466
  2. Yazar: EGE TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANDE KEMALOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Diş beyazlatma, diş beyazlatma ajanları, dişte renk değişikliği, renklendirici gıda, kahve, Tooth bleaching, tooth bleaching agents, tooth discoloration, coffee
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Farklı konsantrasyonlarda farklı içeriklere sahip evde beyazlatma ajanlarının incelendiği bu tez çalışmasında, konsantrasyon ve içeriğin yanı sıra dişlere düzenli kahve maruziyetinin süreci nasıl etkilediğinin de izlenmesi amaçlanmıştır. Literatürde beyazlatma tedavisi sonrası renk stabilitesi, renkteki geri dönüş derecesi ve“beyaz diyet”in gerekliliği konusunda kesin bir görüş birliği bulunmamaktadır. Bu araştırmada, yedi farklı evde beyazlatma ajanının beyazlatma etkinliği değerlendirilmiş, ayrıca beyazlatma sürecinde ve sonrasında kahve maruziyetinin tedaviye olan etkisi araştırılmıştır. Yöntem: Çalışmada yedi farklı evde beyazlatma ajanı için 14 grup (yedi test, yedi kontrol) oluşturulmuştur. Her grupta altı adet olmak üzere toplam 84 anterior insan dişi kullanılmıştır. Dişler rastgele gruplara ayrılıp beyazlatma ajanları bütün gruplara, üretici firma talimatlarına uygun şekilde 14 gün boyunca uygulandıktan sonra test gruplarındaki dişler günlük kahve tüketimini simüle edecek şekilde belirlenen sürelerde kahveye maruz bırakılmıştır. Renk ölçümleri spektrofotometre kullanılarak başlangıç, 7. ve 14. günler ile beyazlatma sonrası 7. gün, 1. ay ve 6. ayda yapılmıştır. Renk değişimi CIE2000 renk sistemi kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Beyazlatma tedavisinin sonunda tüm gruplarda algılanabilir ve kabul edilebilir eşik değerlerin üzerinde beyazlatma etkisi gözlenmiş ve kahve maruziyetinin, ajanların beyazlatma performansları üzerinde belirgin bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Test gruplarının başlangıç-14. gün ΔE değerleri sırasıyla; TP: 5,93; TZ: 5,67; TWP: 10,55; TOp16: 6,14; TOp10: 6,32; TOp6: 4,04; TB: 5,54 olarak, kontrol gruplarının başlangıç- 14. gün ΔE değerleri ise sırasıyla KP: 9,60; KZ: 8,14; KWP: 10,22; KOp16: 10,43; KOp10: 11,72; KOp6: 5,81; KB: 6,37 olarak bulunmuştur. Test gruplarının renkteki geri dönüşün incelendiği 14. gün-6. ay ΔE değerleri sırasıyla; TP: 6,63; TZ: 3,20; TWP: 7,63; VI TOp16: 5,28; TOp10: 4,73; TOp6: 2,00; TB: 2,86 olarak, kontrol gruplarının renkteki geri dönüşün incelendiği 14. gün-6. ay ΔE değerleri sırasıyla; KP: 5,75; KZ: 3,68; KWP: 6,62; KOp16: 7,88; KOp10: 6,50; KOp6: 2,40; KB: 2,00 olarak bulunmuştur. Sonuç: Çalışmadan elde edilen bulgular, kullanılan beyazlatma ajanlarının içeriğinin, konsantrasyonun ve hastaların kahve tüketim alışkanlıklarının evde beyazlatma tedavisinin başarısını doğrudan etkileyen faktörler olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of this thesis was to examine the effects of various at-home whitening agents with differing concentrations and compositions, while also evaluating the influence of regular coffee exposure on the whitening process. The literature lacks consensus on the extent of color relapse following whitening treatment, and the requirement for a“white diet.”This study assessed the whitening effectiveness of seven distinct at-home whitening agents and investigated the impact of coffee exposure during and subsequent to the whitening procedure. Methods: Fourteen groups (seven experimental and seven control) were established for the evaluation of seven distinct at-home whitening agents. A total of 84 extracted human anterior teeth were utilized, with 6 teeth allocated per group. The teeth were allocated to groups at random, and the whitening agents were administered for 14 days in accordance with the manufacturers' guidelines. Following the whitening treatment, the teeth in the test group were subjected to coffee exposure for specified durations to replicate daily coffee consumption. Color measurements were conducted with a spectrophotometer at baseline, on days 7 and 14, and at intervals of 7 days, 1 month, and 6 months following whitening. The color change was assessed utilizing the CIE2000 color system. Results: Upon conclusion of the whitening treatment, all agents demonstrated noticeable and satisfactory whitening effects. The exposure to coffee significantly influenced the whitening efficacy of the agents. The ΔE values from the baseline to the 14th day for the experimental groups were: TP: 5.93, TZ: 5.67, TWP: 10.55, TOp16: 6.14, TOp10: 6.32, TOp6: 4.04, TB: 5.54. The ΔE values for the control groups from baseline to the 14th day were: KP: 9.60, KZ: 8.14, KWP: 10.22, KOp16: 10.43, KOp10: 11.72, KOp6: 5.81, KB: 6.37. The ΔE values reflecting color relapse from the 14th day to the 6th month for the VIII experimental groups were: TP: 6.63, TZ: 3.20, TWP: 7.63, TOp16: 5.28, TOp10: 4.73, TOp6: 2.00, TB: 2.86. The ΔE values for the control groups from the 14th day to the 6th month were: KP: 5.75, KZ: 3.68, KWP: 6.62, KOp16: 7.88, KOp10: 6.50, KOp6: 2.40, KB: 2.00. Conclusion: The results demonstrate that the formulation and concentration of whitening agents, along with patients' coffee consumption patterns, are critical determinants of the efficacy of whitening treatments.