İlkokul öğrencilerinin dinleme becerilerinin geliştirilmesine yönelik öğretmen görüşlerinin incelenmesi
An examination of teacher opinions on the development of primary school students' listening skills
- Tez No: 939510
- Danışmanlar: PROF. DR. SONGÜL TÜMKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlkokul, dinleme, dinleme becerisi, öğretmen görüşleri, Primary school, listening, listening skill, teacher opinions
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin ilkokul öğrencilerinin dinleme becerisinin geliştirilmesine yönelik görüşlerini belirlemektir. Araştırma nitel araştırma yöntemine uygun olarak tasarlanmıştır. Bu araştırmanın çalışma grubunu 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Kocaeli ilinde görev yapan sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın alt amacına uygun olarak belirlenen niteliklere sahip olan ve devlete bağlı ilkokullarda görev yapan 20 sınıf öğretmeniyle görüşme yapılmıştır. Amaçlı örnekleme yöntemlerinden olan ölçüt örnekleme ve kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemleri nitel verilerin elde edilmesinde kullanılmıştır Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Bu araştırmada yapılan görüşmelerden elde edilen veriler, içerik analizi tekniğine uygun bir biçimde araştırmanın ana amacı ve alt amaçları göz önünde bulundurularak analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre dinleme süreçlerinde sınıfın fiziksel yapısının; öğrencilerin etkin dinleme davranışlarının aktif katılım olduğu; öğrencilerin öğretmenleri dinleme süreçlerinde katılımcı olarak gördükleri, dinleme sürecinde arkadaşlarının davrnışlarını değişken şeklinde gördükleri; dinleme konusunda zorluk yaşayan öğrencilerin tepkilerinde değişikliklerde bulundukları; öğretmenler tarafından dinlemenin sağlanması noktasında çeşitli yöntemlere başvurulduğu, iyi bir dinleme ortamının sağlanması noktasında iyi bir sınıf ortamının oluşturulmasının sağlanması; öğretmenlerin kendilerini dinleme ortamı oluşturma noktasında yeterli olarak gördükleri şeklinde sonuçlara ulaşılmış ve araştırmadan elde edilen sonuçlara yönelik olarak çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to determine the views of primary school teachers regarding the development of listening skills in primary school students. The research was designed in accordance with the qualitative research method. The study group of this research consists of primary school teachers working in Kocaeli province during the 2023-2024 academic year. Interviews were conducted with 20 primary school teachers working in public primary schools who met the criteria determined in line with the sub-objective of the research. Criterion sampling and convenience sampling methods, which are among the purposive sampling methods, were used to obtain qualitative data. A semi-structured interview form prepared by the researcher was used to collect the data. The data obtained from the interviews in this research were analyzed using the content analysis technique, taking into account the main and sub-objectives of the research. According to the results obtained from the research, it was found that the physical structure of the classroom plays a role in listening processes; that active participation is considered as students' effective listening behavior; that students see themselves as participants in the process of listening to their teachers; that they perceive their peers' behavior as a variable in the listening process; that students who have difficulty in listening display changes in their reactions; that teachers resort to various methods to ensure listening; that creating a good classroom environment is essential for providing a good listening environment; and that teachers consider themselves competent in creating a listening environment. Various recommendations were provided based on the results obtained from the research.