Ratlarda heterosiklik amin içeren asetamit türevi yeni bileşiklerin analjezik aktivitelerinin, histopatolojik ve biyokimyasal süreçlerdeki etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of analgesic activity of new acetamide derivatives containing heterocyclic amine and their effects on histopathological and biochemical processes in rats
- Tez No: 939525
- Danışmanlar: PROF. DR. DİDEM TUBA AKÇALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Pirolidin halkası, Hot plate, Tail flick, Rat, Asetamit, Analjezi, Pyrrolidine ring, Hot plate, Tail flick, Rat, Acetamide, Analgesis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Pek çok çalışmaya konu olan heterosiklik bileşiklerin, analjezik, anti-inflamatuar, anti-konvülzan olmak üzere çok geniş kullanım alanları mevcuttur. Bu çalışmada sentezlenen morfolin, pirolidin ve piperidin halkası içeren 3 yeni bileşiğin analjezik etkileri ve toksik etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada 48 adet erkek Wistar rat rastgele ayrılarak 6'şarlı 8 grup oluşturuldu (Grup M (morfin), Grup S (sham), Grup B1 (morfolin halkası içeren Bileşik 1), Grup B2 (pirolidin halkası içeren Bileşik2), Grup B3 (piperidin halkası içeren Bileşik3), Grup 5MG (etkin bileşik), Grup 2,5MG (etkin bileşik), Grup 1MG (etkin bileşik)). Tüm gruplara enjeksiyon yapıldıktan sonra hot plate ve tail flick testleri uygulanarak 0., 30., 60., 120. ve 180. dakikalardaki tepki gecikme süreleri kaydedildi. Ölçüm sonrası sakrifiye edilen ratların kan, karaciğer ve böbrek dokuları histolojik ve biyokimyasal olarak incelendi. Hot plate ve tail flick testleri sonucunda Bileşik 2 morfin grubuna kıyasla anlamlı uzama sağladı. Aynı testler ile Bileşik 2 için doz çalışması yapıldı. 5 mg/kg doz uygulanan grupta 2,5 mg/kg ve 1 mg/kg gruplarına göre daha yüksek analjezik etki görüldü. 1 mg/kg dozda uygulanan grupta belirgin analjezik etki saptanmadı. Tüm gruplarda böbrek ve karaciğer doku ve kan testlerinde ilaç yan etkisi ve toksisite bulgusuna rastlanmadı. Bileşik 2'nin morfinden daha güçlü bir analjezik olduğu düşünülmekle birlikte bu konuda henüz araştırılması gereken birçok alan vardır ve yeni çalışmaların bulgularımızı destekleyeceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Heterocyclic compounds, which are the subject of many studies, have a wide range of uses including analgesic, anti-inflammatory, anti-convulsant. In this study, it was aimed to investigate the analgesic effects and toxic effects of 3 newly synthesized compounds containing morpholine, pyrrolidine and piperidine rings. In the study, 48 male Wistar rats were randomly divided into 8 groups including 6 rats (Group M (morphine), Group S (sham), Group B1 (Compound 1 containing morpholine ring), Group B2 (Compound 2 containing pyrrolidine ring), Group B3 (Compound 3 containing piperidine ring), Group 5MG (active compound), Group 2.5MG (active compound), Group 1MG (active compound)). After injection to all groups, hot plate and tail flick tests were performed and response latencies at 0, 30, 60, 120 and 180 minutes were recorded. After the measurement, rats were sacrificed and blood, liver and kidney tissues were examined histologically and biochemically. As a result of hot plate and tail flick tests, Compound 2 provided significant analgesia compared to morphine group. Dose study was performed for Compound 2 with the same tests. 5 mg/kg dose group showed higher analgesic effect than 2,5 mg/kg and 1 mg/kg groups. No significant analgesic effect was found in the 1mg/kg dose group. No drug side effects and toxicity were found in kidney and liver tissue and blood tests in all groups. Although it is thought that compound 2 is a more potent analgesic than morphine, there are still many areas to be investigated in this regard and new studies are expected to support our findings.