Ankara ilinde çalışan aile hekimlerinin tele-tıp konusundaki bilgi tutum ve davranışlarının belirlenmesi
Determination of the knowledge, attitudes and behaviors of family physicians working in Ankara province towards tele-medicine
- Tez No: 939610
- Danışmanlar: DR. ÖZLEM GÜÇ SUVAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Teletıp, Aile Hekimliği, Bilgi Düzeyi, Tutum, Davranış, Birinci Basamak, Dijital Sağlık, Telemedicine, Family Medicine, Knowledge Level, Attitude, Behavior, Primary Care, Digital Health
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışma, Ankara ilinde görev yapan aile hekimlerinin teletıp uygulamalarına yönelik bilgi düzeylerini, tutumlarını ve davranışlarını değerlendirmeyi ve bu değişkenlerin sosyodemografik özelliklerle ilişkisini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Araştırma, tanımlayıcı ve analitik bir kesitsel çalışma olarak yürütülmüş; veriler, 5'li Likert tipi sorulardan oluşan yapılandırılmış bir anket aracılığıyla toplanmıştır. Ölçeklerin güvenilirlik analizleri sonucunda hem tutum hem de davranış ölçeklerinin yüksek iç tutarlılığa sahip olduğu belirlenmiştir. Modelleme sonuçlarına göre, aile hekimlerinin teletıp kullanım davranışları, yalnızca bilgi düzeylerinden değil, aynı zamanda hizmetin kalitesine ilişkin algılarından, sistemle olan doğrudan deneyimlerinden ve mesleki öz-yeterlik duygularından etkilenmektedir.“Teletıp hizmetlerini kullanarak hastalarımın sağlık sorunlarını etkin bir şekilde yönetebiliyorum”yargısı, sistemin benimsenmesini pozitif yönde etkilerken,“Teletıp hizmetlerini kullanmak, sağlık hizmetlerinin kalitesini olumsuz etkiler”yargısı olumsuz yönde ilişkilendirilmiştir. Ayrıca, düzenli teletıp eğitimi almış olmak, beklentilerin aksine, kullanım davranışını negatif yönde etkilemiştir. Bu durum, eğitim içeriklerinin yeniden yapılandırılması gerektiğini düşündürmektedir. Çalışma sonucunda, birinci basamak sağlık hizmetlerinde teletıp uygulamalarının yaygınlaştırılmasında, yalnızca teknik altyapının değil, sağlık çalışanlarının algı, tutum ve deneyimlerinin de dikkate alınmasının gerekliliği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the knowledge levels, attitudes, and behaviors of family physicians working in the province of Ankara regarding telemedicine practices, and to analyze the relationship of these variables with sociodemographic characteristics. The research was conducted as a descriptive and analytical cross-sectional study, and data were collected through a structured questionnaire consisting of 5-point Likert-type questions. Reliability analyses revealed that both the attitude and behavior scales used in the study had high internal consistency. According to the modeling results, the telemedicine usage behavior of family physicians is influenced not only by their level of knowledge, but also by their perceptions of healthcare quality, direct experience with the system, and sense of professional self-efficacy. The statement“I can effectively manage my patients' health problems using telemedicine services”was positively associated with telemedicine adoption, while the belief that“Using telemedicine reduces the quality of healthcare”was negatively associated. Additionally, receiving regular telemedicine training was unexpectedly found to have a negative effect on usage behavior, indicating the need for a revision in training content and methodology. In conclusion, the study highlights that the successful integration of telemedicine into primary care requires not only technical infrastructure but also a comprehensive understanding of the perceptions, attitudes, and experiences of healthcare professionals.