Transkateter aort kapak implantasyonu uygulanan ciddi aort darlığı hastalarında diyastolik fonksiyon parametrelerinin transtorasik ekokardiyografi ve invaziv kateter ile değerlendirilerek korelasyonu
Correlation between echocardiographic algorithms and invasive hemodynamic measurements to assess left ventricular filling pressures in patients with severe aortic stenosis
- Tez No: 1011691
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAN KAHYA EREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Aort kapak stenozu, Diastol, Ekokardiyografi, Aortic valve stenosis, Diastole, Echocardiography
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Aort darlığı(AD) hastalarında sol ventrikül diyastolik disfonksiyonu sık görülür. Özellikle ventriküler doluş basınçları artmış olgularda mortalite artışı ile ilişkilidir. Diyastolik disfonksiyonun varlığını ve derecesini değerlendirmede ekokardiyografi, ilk seçenek modalite olmayı sürdürmektedir. Ekokardiyografik olarak tek bir parametre sol ventrikül dolum basınçlarını tam olarak değerlendiremez, bu nedenle çoklu parametrelere ve tanısal algoritmalara dayanan bir değerlendirme yapılması önerilir. Çalışmamızın amacı, aort darlığı olan hastalarda diyastolik disfonksiyonu gösteren ekokardiyografik parametrelerin ve algoritmaların, invaziv hemodinamik ölçümlerle olan korelasyonunu araştırmaktır. Yöntem: Transkateter aort kapak implantasyonu (TAVİ) planlanan ve normal sistolik fonksiyonlara sahip ciddi aort darlığı olan 68 hasta prospektif olarak çalışmaya dahil edilmiştir. Sol ventrikül diyastolik fonksiyonlarını değerlendirmek amacıyla tüm hastalara TAVİ işleminden önceki 12 saat içerisinde ekokardiyografik inceleme yapılmıştır. E ve A dalga velositesi, E/A oranı, septal ve lateral e' velositesi, E/e' oranı, sol atriyum boyutu ve hacmi, triküspt yetersizlik maksimum velositesi ve pulmoner ven dalgaları değerlendirilmiştir. Bu parametreler kullanılarak hastalar Amerikan Ekokardiyografi Derneği (ASE) ve İngiliz Ekokardiyografi Derneği (BSE) tarafından önerilen algoritmalar kullanılarak normal veya artmış dolum basınçlarına göre sınıflanmıştır. Ejeksiyon fraksiyonu (EF) azalmış, atriyal fibrilasyonu (AF), sol dal bloğu (LBBB), kalıcı kalp pili ritmi, orta-ileri derece mitral yetersizliği (MY), orta-ileri derece aort yetersizliği (AY), ve kronik böbrek yetersizliği (KBY) olan hastalar dışlanmıştır. Ekokardiyografik bulgular TAVİ işlemi öncesi sol ventrikülden invaziv olarak ölçülen sol ventrikül diyastol sonu basıncı (LVEDP) ile karşılaştırılmıştır. Artmış LVEDP için sınır değer 15 olarak belirlenmiştir. Bulgular: Çalışmaya %47,1 i erkek olmak üzere 68 hasta dahil edildi. LVEDP ile mitral E dalga velositesi (r=0.362, p=0.002), ortalama E/e' oranı (r=0.332, p=0.006), septal E/e' (r=0.308, p=0.011) ve lateral E/e' (r=0.328, p=0.006) arasında pozitif yönde ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı. Ortalama E/e' parametresi, LVEDP yüksekliğini öngörmede en yüksek tanısal doğruluğa sahip bulundu (EAA: 0.703, %95 GA: 0.578 - 0.828, p = 0.004). Ortalama E/e' için en uygun cut-off noktası > 8.94 olarak saptandı, bu değerde duyarlılık %67.6 ve özgüllük %70.6 olarak hesaplanmıştır. Ekokardiyografik olarak belirlenen ASE doluş paternine göre“artmış LVEDP”paterni izlenen hastaların ise %68.6'sının yüksek LVEDP grubunda yer aldığı görüldü. Bu dağılım istatistiksel olarak yüksek düzeyde anlamlı bulundu (p = 0.002). Benzer şekilde, BSE algoritması sonuçlarına bakıldığında;“normal”diyastolik fonksiyon evresindeki hastaların %65.8'i normal LVEDP grubundayken,“artmış basınç”evresindeki hastaların %70.0'inin yüksek LVEDP grubunda olduğu saptanmış ve bu ilişki de istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p = 0.003). Sonuçlar: Ciddi aort darlığı olan hastalarda sol ventrikül diyastolik disfonksiyonun değerlendirilmesine yönelik algoritmalar ve parametreler artmış dolum basınçlarını öngördürmede etkilidir ve diğer hasta popülasyonlarında gözlenene benzer performans düzeyi sergilemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Left ventricular diastolic dysfunction is a common finding in patients with severe aortic stenosis which is associated with increased mortality, particularly among those with increased left ventricular filling pressures. Echocardiography remains the first-line modality for assessing the presence and degree of diastolic dysfunction. However, since there is no single echocardiographic parameter that accurately describes increased left ventricular dilling pressures; evaluation based on multiple parameters and diagnostic algorithms is recommended. The aim of our study was to investigate the correlation of echocardiographic parameters and algorithms for diastolic dysfunction with invasive hemodynamic measurements in patients with severe aortic stenosis. Methods: Sixty eight patients with severe aortic stenosis and normal left ventricular systolic function scheduled for transcatheter aortic valve implantation were prospectively included in the study. All patients had undergone echocardiographic examination within 12 hours prior to the transcatheter aortic valve implantation procedure to evaluate left ventricular diastolic dysfunction. Parameters of interest were mitral inflow E, A waves, decelaration time, mitral anular lateral and septal e' waves, left atrial size, tricuspid regurgitation maximum velosity, pulmonary vein vawes. Patients were classified as normalor increased left ventricular filling pressures according to algorithms recommended by American Society of Echocardiography and British Society of Echocardiography guidelines. Patients with reduced ejection fraction, atrial fibrillation, left bundle branch block, pacemaker rhythm and moderate-to-severe mitral stenosis, mitral regurgitation or aortic regurgitation were excluded. The echocardiographic findings were compared with invasively measured LVEDP obtained before transcatheter aortic valve implantation. A threshold value of >15 mmHg was used to define LVEDP. Results: A total of 68 patients were enrolled in the study, of whom 47.1% were male. A statistically significant positive correlation was observed between LVEDP and mitral E-wave velocity (r = 0.362, p = 0.002), mean E/e' ratio (r = 0.332, p = 0.006), septal E/e' ratio (r = 0.308, p = 0.011), and lateral E/e' ratio (r = 0.328, p = 0.006). The mean E/e' ratio demonstrated the highest diagnostic accuracy for predicting elevated LVEDP (AUC: 0.703, 95% CI: 0.578–0.828, p = 0.004). The optimal cut-off value for the mean E/e' ratio was >8.94, yielding a sensitivity of 67.6% and a specificity of 70.6%. According to the ASE echocardiographic filling pattern classification, 68.6% of patients categorized as having an“increased LVEDP”pattern were found to have elevated LVEDP. This association was statistically significant (p = 0.002). Similarly, based on the BSE algorithm, 65.8% of patients classified as having normal diastolic function were in the normal LVEDP group, whereas 70.0% of those classified as having an“increased pressure”pattern were in the elevated LVEDP group. This association was also statistically significant (p = 0.003). Conclusion: In patients with severe AS and normal left ventricular systolic function, algorithms for assessment of left ventricular diastolic dysfunction are predictive of of increased filling pressures, yielding performance levels comparable to those observed in other patient populations.