Roles of perceived control and coping strategies on depressive and anxiety symptoms of adolescent
Algılanan kontrolün ve başa çıkma yöntemlerinin ergenlerin kaygı ve depresyon semptomlarındaki rolü
- Tez No: 93972
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜLİN GENÇÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ergenlik Dönemi, Başa Çıkma Yöntemleri, Algılanan Kontrol, Kaygı, Depresyon vı, Adolescence, Coping Strategies, Perceived Control, Anxiety, Depression IV "SEC TOCSMÖ?KCTM KÜRÖL8, 0OXÛIMW1M!fOK EfflSRKlSaJI
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
oz ALGILANAN KONTROLÜN VE BAŞA ÇIKMA YÖNTEMLERİNİN ERGENLERİN KAYGI VE DEPRESYON SEMPTOMLARINDAKİ ROLÜ OĞUL, Mine Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Tülin GENÇÖZ Aralık 2000, 91 sayfa Bu çalışmanın amacı, stres yaratan olaylar ile ilgili kontrol algısının ergenlerin başa çıkma yöntemleri ve semptom düzeylerine olan etkisini araştırmaktır. Çalışmaya katılanlar Ankara'daki üç farklı okulun 6-10. sınıflarına devam eden 396 öğrencidir. Başa Çıkma Tarzları Ölçeği, Beck Kaygı Envanteri, Çocukluk Depresyonu Ölçeği ve Ergen Sorunları Ölçeği uygulanmıştır. Katılımcıların kendilerinin tanımladıkları stres yaratan olaylar dört genel kategori altında toplanmıştır: Aile, okul, arkadaşlar ve kendiyle ilgili alanlar. Soruna odaklı başa çıkma, duygu odaklı başa çıkma ve sosyal destek arama çalışmada ortaya çıkan başa çıkma faktörleridir. 2 (cinsiyet) x 4 (problem türü) x 2 (kontrol edilebilirlik) x 3 (başa çıkma türü) tekrarlı kovaryans analizi yapılmıştır. Buanalizde yaş ve sosyoekonomik durum kontrol değişkenleri olarak kullanılmıştır. Problem türü, kontrol algısı ve cinsiyetin başa çıkma yöntemlerinin seçimini etkilediği görülmüştür. Kontrol algısı ve başa çıkma yöntemlerinin birbirine uygunluğu ile bunun semptom düzeylerine etkisi çoklu regresyon analizi ile test edilmiştir. Kaygı ve depresyon için iki ayrı regresyon analizi yapılmıştır. Kontrol edilebilirlik x Başa çıkma etkileşiminin kaygı ve depresyonu yordayıcı etkisi bulunmamıştır. Sorun odaklı yöntemlerin duygu odaklı yöntemlere göre daha fazla kullanıldığı durumların depresyon semptomlarını yordayıcı etkisi bulgular arasındadır. Çalışmada elde edilen bulgular ilgili literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ROLES OF PERCEIVED CONTROL AND COPING STRATEGDXS ON DEPRESSIVE AND ANXD2TY SYMPTOMS OF ADOLESCENTS O?UL, Mine M. S., Department of Psychology Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Tülin GENÇÖZ December, 2000, 91 pages The purpose of the present study was to examine the effect of perceived controllability about stressful events on coping strategies and symptom levels of adolescents. Participants were 396 students attending through 6th through 10th grades of three different schools in Ankara. Ways of Coping Scale, Beck Anxiety Inventory, Child Depression Inventory, and Adolescent Concerns Scale were administered. Self-defined stressors were categorized under four broad categories - family, school, peers, and self domains. Problem-focused coping, emotion-focused coping, and seeking social support were coping factors emerged in the study. A 2 (sex) x 4 (type of problem) x 2 (controllability) x 3 (type of coping) ANCOVA, controlled for age and socioeconomic status variables was conducted. Type of problem, perception of control, and sex influenced the selection of coping iiistrategies. The match between control appraisals and coping strategies, and its relation to symptom levels was tested via multiple regression analyses run for anxiety and depression symptoms separately. Controllability x Coping interaction predicted neither anxiety nor depressive symptoms. Use of greater amount of problem-focused strategies as compared to emotion-focused strategies, however, predicted depression symptomatology. Findings of the study were discussed in light of the relevant literature.