İntraserebroventriküler amiloid beta 1-42 peptid enjeksiyonu ile deneysel alzheimer hastalığı oluşturulan farelerde Timokinon'un etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of Thymoquinone in mice inducted with experimental alzheimer's disease by intracerebroventricular amyloid beta 1-42 peptide injection
- Tez No: 939725
- Danışmanlar: PROF. DR. HARUN ÜLGER, DOÇ. DR. SEHER YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Alzheimer hastalığı, Beyin anatomisi, Mikro BT, RAGE, NOX4, Timokinon, Alzheimer's Disease, Brain anatomy, Micro CT, RAGE, NOX4, Thymoquinone
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Alzheimer hastalığının (AH) başlangıcı, yaygın amiloid beta (Aβ) plak birikimi, tau hiperfosforilasyonu, oksidatif stres ve nöroenflamasyon ile ilişkilendirilmiştir. Bununla birlikte, AH'nin altta yatan mekanizması henüz tam olarak aydınlatılamamıştır ve günümüzde kesin bir tedavi bulunmamaktadır. Bu çalışmada, timokinonun (TMQ) RAGE/NOX4 yolunu baskılayarak AH üzerindeki etkisini araştırmayı amaçladık. Fareler (n=60) beş gruba ayrıldı ve iki grupta Aβ1-42 peptidi ile deneysel AH modeli oluşturuldu. AH'de nörodejenerasyonu yavaşlatma veya tedavi etme özellikleri nedeniyle farelere 5 mg/kg dozunda TMQ uygulandı. Davranışsal testler (hafıza ve duygusal durum değerlendirmeleri), beyin hacmini ölçmek için mikro bilgisayarlı tomografi (Mikro BT), oksidatif stres belirteci olan malondialdehit (MDA) seviyelerini ölçmek için ELISA, nöronal dejenerasyonu değerlendirmek için Hematoksilen & Eosin (H&E) boyama kullanıldı. Ayrıca, TMQ'nun RAGE/NOX4 sinyal yolağı üzerindeki inhibisyon etkisini değerlendirmek için immünohistokimya (İHK), western blot (WB) ve Real-Time PCR yöntemleri uygulandı. Sonuçlar, TMQ'nun AH'de hafıza, uzamsal öğrenme, öğrenme yeteneği ve anksiyete üzerinde iyileştirici etkileri olabileceğini gösterdi. ELISA ile yapılan ölçümlerde, TMQ'nun MDA seviyelerini anlamlı düzeyde düşürerek (p < 0.05) antioksidan etki gösterdiği tespit edildi. AH modeli farelerde, diğer gruplara kıyasla belirgin şekilde artmış nöronal dejenerasyon gözlendi (p < 0.05). H&E boyama ile TMQ'nun nöronal dejenerasyonu azaltabileceği, İHK ve WB analizleriyle de RAGE/NOX4 sinyal yolunu baskıladığı sonucuna varıldı. İHK analizleri, TMQ'nun Aβ ekspresyonunu anlamlı düzeyde azaltarak (p < 0.05) terapötik potansiyele sahip olabileceğini ortaya koydu. Gerçek zamanlı PCR sonuçları ise TMQ'nun amiloid beta prekürsor proteini (APP) (p < 0.05), RAGE ve NAPH oksidaz-4 (NOX4) (p < 0.05) gen ekspresyonlarını düşürdüğünü gösterdi. Sonuç olarak, TMQ'nun AH'de yüksek terapötik potansiyele sahip olduğu ve daha kapsamlı çalışmalarla koruyucu ve tedavi edici strateji geliştirilebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The onset of Alzheimer's disease (AD) has been associated with diffuse amyloid beta (Aβ) plaque deposition, tau hyperphosphorylation, oxidative stress and neuroinflammation. However, the underlying mechanism of AD has not yet been fully elucidated and there is currently no definitive treatment. In this study, we aimed to investigate the effect of thymoquinone (TMQ) on AD by suppressing the RAGE/NOX4 pathway. Mice (n=60) were divided into five groups and experimental AD model was induced with Aβ1-42 peptide in two groups. Mice were treated with TMQ at a dose of 5 mg/kg for its properties to slow or treat neurodegeneration in AD. Behavioral tests (memory and emotional state assessments), micro-computed tomography (Micro-CT) to measure brain volume, ELISA to measure malondialdehyde (MDA) levels, a marker of oxidative stress, and Hematoxylin & Eosin (H&E) staining to assess neuronal degeneration were used. Furthermore, immunohistochemistry (IHC), western blot (WB) and Real-Time PCR methods were applied to evaluate the inhibition effect of TMQ on the RAGE/NOX4 signaling pathway. The onset of Alzheimer's disease (AD) has been associated with diffuse amyloid beta (Aβ) plaque accumulation, tau hyperphosphorylation, oxidative stress and neuroinflammation. However, the underlying mechanism of AD has not yet been fully elucidated and there is currently no definitive treatment. The results showed that TMQ may have ameliorative effects on memory, spatial learning, learning ability and anxiety in AD. In ELISA measurements, TMQ showed antioxidant effects by significantly decreasing MDA levels (p < 0.05). Significantly increased neuronal degeneration was observed in AH model mice compared to other groups (p < 0.05). It was concluded that TMQ may reduce neuronal degeneration by H&E staining and suppress the RAGE/NOX4 signaling pathway by IHC and WB analysis. IHC analyses revealed that TMQ may have therapeutic potential by significantly reducing Aβ expression (p < 0.05). Real-time PCR results showed that TMQ decreased amyloid beta precursor protein (APP) (p < 0.05), RAGE and NAPH oxidase-4 (NOX4) (p < 0.05) gene expressions. In conclusion, TMQ is thought to have high therapeutic potential in AD and more comprehensive studies may be conducted to develop a preventive and therapeutic strategy.