Otizm spektrum bozukluğunda anne çocuk etkileşiminin bağlanma temelinde değerlendirilmesi
Evaluation of mother-child interaction in autism spectrum disorder based on attacgment theory
- Tez No: 939829
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET GÜLALDI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Anne- Çocuk Etkileşimi, Bağlanma, Bağlanma Stilleri, Otizm Spektrum Bozukluğu, Mother- Child Interaction, Attachment, Attachment Theory, Autism Spectrum Disorder
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu tez çalışmasında, 4-7 yaş arası Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı almış 31 çocuk ve anne ile anne-çocuk etkileşiminin bağlanma temelinde değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Özellikle otizm spektrum bozukluğu tanısı almış çocukların anneleri ile olan etkileşimlerinin doğasını anlamak, anne-çocuk etkileşimini etkileyen faktörleri belirlemek ve bu etkileşimin annenin bağlanma stili ile üzerindeki etkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu tez çalışması, Otizm Spektrum Bozukluğu ve bağlanma ile ilgili çalışmaların sınırlılığı sebebiyle ve otizmli çocuk ve anne ilişkisinin bağlanma üzerindeki etkisinin incelenmesi açısından alana katkı sağlayacağı için önemlidir. Araştırmanın örneklem grubunu İstanbul ilinde bulunan özel ve resmi rehabilitasyon merkezine devam eden 4-7 yaş arasındaki Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı almış 31 çocuk ve anne oluşturmaktadır. Çalışma nitel ve nicel araştırma yöntemleri bir arada kullanılarak karma araştırma modelinde gerçekleşmiştir. İlk olarak annelerin çocuklarının tanısı ile ilgili duygu ve düşüncelerini öğrenmek adına 6 anne ile odak grup görüşmesi gerçekleştirilmiştir. Daha sonra araştırmanın verileri, araştırmaya katılan kişileri tanımlayabilmek için“Kişisel Bilgi Formu”, anne-çocuk ilişkisinin incelenebilmesi için“PIKOLO Ebeveyn- Çocuk Etkileşimi Gözlem Formu (PICCOLO), annelerin bağlanma düzeylerinin belirlenmesi için ”Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri -II ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada, 4-7 yaş aralığında Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı olan çocukların, anne-çocuk etkileşimleri bağlanma temelinde değerlendirilmeye çalışılmıştır ve bulgular doğrultusunda otizm spektrum bozukluğunda anne-çocuk etkileşiminin annenin bağlanma stilleri ile doğrudan bir ilişkisi olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis study aims to evaluate mother-child interaction based on attachment in 31 children aged 4-7 years diagnosed with Autism Spectrum Disorder (ASD) and their mothers. Specifically, it seeks to understand the nature of interactions between children with ASD and their mothers, identify the factors influencing mother-child interaction, and assess the impact of the mother's attachment style on this interaction. This thesis is significant due to the limited research on Autism Spectrum Disorder and attachment and its potential contribution to examining the impact of the mother-child relationship on attachment. The study sample consists of 31 children aged 4-7 years diagnosed with Autism Spectrum Disorder and their mothers, who attend private and public rehabilitation centers in Istanbul. A mixed-methods research design, integrating both qualitative and quantitative approaches, was employed. Initially, a focus group interview was conducted with six mothers to explore their emotions and thoughts regarding their child's diagnosis. Subsequently, data were collected using the“Personal Information Form”to define the study participants, the“PIKOLO Parent-Child Interaction Observation Form (PICCOLO)”to examine the mother-child relationship, and the“Experiences in Close Relationships Inventory-II”to assess the mothers' attachment levels. The study aimed to evaluate the mother-child interactions of children diagnosed with Autism Spectrum Disorder aged 4-7 years based on attachment. The findings indicated that mother-child interaction in autism spectrum disorder is not directly related to the mother's attachment styles.