Obezite polikliniğine başvuran hastaların kısa mesaj veya eğitici-uyarıcı videolarla desteklenmesinin tedavi başarılarına etkisi
Impact of short message and video content interventions on treatment success among patients at an obesity clinic
  1. Tez No: 939913
  2. Yazar: AYŞE GÜL BEŞIŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HACER HİCRAN MUTLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, Dijital müdahale, Kısa mesaj, Eğitici-uyarıcı video, Obesity, Digital intervention, SMS reminder, Video content
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu dört kollu, randomize kontrollü çalışmanın amacı, kısa süreli dijital müdahalelerin (kısa mesaj (SMS), eğitici-uyarıcı video ve kombinasyonu) obezite yönetiminde vücut kompozisyonu parametreleri üzerindeki erken etkilerini karşılaştırmaktır. Ocak–Mart 2024 tarihleri arasında Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi'nde vücut kütle indeksi(VKİ) ≥30 kg/m² olan 96 erişkin obez birey dörtlü gruplandırma ile randomize edildi: (1) kontrol, (2) eğitici-uyarıcı video, (3) SMS, (4) video+SMS. Müdahale süresi 3 ay olup, müdahale öncesi-sonrası biyoelektriksel impedans analizi (BIA) ile kilo, vücut kütle indeksi, yağ kütlesi, yağ oranı ölçümleri alındı. İstatistiksel analizde paired t-test, Wilcoxon ve ANOVA/Kruskal–Wallis testleri kullanıldı. Müdahale sonunda, vücut kitle indeksinde (VKİ) (36,42 kg/m² den 36,11 kg/m²e; p = 0,045) ve yağ oranında (%39,44'den %39,30'e; p = 0,032) istatistiksel olarak anlamlı düşüş gözlenmiştir. Ayrıca video+SMS kombinasyon grubunda kilo, VKİ ve yağ kütlesinde diğer gruplara kıyasla anlamlı düzeyde azalma saptanmıştır (p = 0,017; p = 0,019; p = 0,021). Alt grup analizlerinde, çocukluk çağı obezitesi öyküsü olan bireylerde VKİ ve kilo kaybının, öyküsü olmayanlara kıyasla daha yüksek olduğu görülmüştür (p = 0,045 ve p = 0,036). Dijital müdahaleler, özellikle VKİ ve yağ oranı bakımından erken dönemde olumlu etkiler sunmaktadır. Çok kanallı yaklaşımlar (video+SMS) ve interaktif, uzun dönem tasarımlar, sürdürülebilir kilo kaybı için önerilir.
Özet (Çeviri)
This four‐arm randomized controlled trial evaluates the early effects of short‐term digital interventions (SMS reminders, video content and their combination) on body composition parameters in adults with obesity. Between January and March 2024, 96 adults (BMI ≥30 kg/m²) at Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın City Hospital were randomized into four groups: (1) control, (2) video, (3) SMS, and (4) video+SMS. Interventions lasted 3 months. Body composition(weight, body mass index, fat mass, body fat percentage) was assessed pre‐ and post‐intervention using Tanita. Statistical analyses included paired t‐tests, Wilcoxon tests, and ANOVA/Kruskal–Wallis tests. At the end of the intervention, a statistically significant decrease was observed in body mass index (BMI) (from 36.42 kg/m² to 36.11 kg/m²; p = 0.045) and body fat percentage (from 39.44% to 39.30%; p = 0.032). In addition, the video+SMS combination group showed a significantly greater reduction in body weight, BMI, and fat mass compared to the other groups (p = 0.017; p = 0.019; p = 0.021). Subgroup analyses revealed that participants with a history of childhood obesity experienced greater reductions in BMI and body weight compared to those without such a history (p = 0.045 and p = 0.036). Digital interventions yield early improvements in BMI and body fat percentage. Multichannel (video+SMS) and interactive, longer‐term designs are recommended for sustained weight loss.