Sindesmoz yaralanmalarında ANK ve Zip Tight ile tamirin biyomekanik karşılaştırılması
Biomechanical comparison of repair with ANK and Zip Tight in syndesmosis injuries
- Tez No: 940207
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM ZEKİ ESENYEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Sindesmoz, vida, sütür buton, sonlu elemanlar analizi, Syndesmosis, screw, suture button, finite element analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Amaç: Sindesmoz yaralanmalarının cerrahi tedavisinde kullanılan ANK çivisi ile farklı sayı ve yönelimdeki vida ve sütür buton fiksasyon etkinliklerinin değerlendirilerek ideal fiksasyon yönteminin ortaya konulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Sağlıklı bir kişinin ayak tabanından diz eklem seviyesine kadar olan bölgenin bilgisayarlı tomografi görüntüleri kullanılarak bu bölgenin üç boyutlu kemik modeli oluşturuldu. Literatürdeki bilgiler kullanılarak modeller üzerinde ağ ve malzeme özellikleriyle ligament tanımlamaları yapıldı. Sağlam model, yaralı model ve sekiz farklı fiksasyon modeli oluşturuldu. Tüm modellere fizyolojik yüklenme kuvveti uygulandı. Oluşan lateral fibular translasyon, posterior fibular translasyon, eksternal fibular rotasyon, eklem reaksiyon kuvveti, anterior tibiofibular aralık ve posterior tibiofibular aralık değerleri kaydedildi. Bulgular: Yüklenme kuvvetleri altında yaralı modelde translasyon, rotasyon ve eklem reaksiyon kuvvetinde artış gözlendi. Tüm tedavi yöntemlerinde translasyon, rotasyon ve eklem reaksiyon kuvveti yaralı modele göre azalmıştır. Vida ve ANK çivisi sağlam modele göre translasyon ve rotasyon miktarını daha fazla kısıtlamıştır. Vida ile fiksasyon yöntemleri arasında sağlam modele en yakın değerler dört cm'ye uygulanan vidada elde edilmiştir. Sütür buton modellerinde translasyon ve rotasyon değerleri daha fazla olmuştur. Distale uygulanan sütür butona ilave olarak paralel veya diverjan proksimale uygulanan ikinci sütür buton translasyon miktarını kısıtlamamıştır. Vida ve ANK çivisi ile fiksasyonda sütür butona kıyasla eklem reaksiyon kuvvetinde daha fazla artış gözlenmiştir. Anatomik sütür buton fiksasyonunda sağlam modele en yakın değerler elde edilmiştir. Sonuç: Sindesmoz yaralanmalarında tek ve çift sütür buton fiksasyonu sindesmozu çok yönlü olarak stabilize etmemiştir. Vida ve ANK çivisi rijid fiksasyona neden olmuştur. Anatomik sütür buton fiksasyonu, sağlam ayak bileğinin dinamik stabilizasyonunu sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the effectiveness of ANK nail and different numbers and orientations of screws and sutures used in the surgical treatment of syndesmosis injuries and to determine the ideal fixation method. Materials and Methods: A three-dimensional bone model of a healthy person was created using CT images of the area from the sole of the foot to the knee joint level. Mesh and material properties and ligament descriptions were made on the models using the information in the literature.Intact model, injured model and eight different fixation models were created. Physiological loading forces was applied to all models. The lateral fibular translation, posterior fibular translation, external fibular rotation, joint reaction force, anterior tibiofibular clear space and posterior tibiofibular clear space values were recorded. Results: Under loading forces, an increase in translation, rotation and joint reaction force was observed in the injured model. Translation, rotation and joint reaction force decreased in all treatment methods compared to the injured model. Screw and ANK nail restricted the amount of translation and rotation more than the intact model. Among the screw fixation methods, the closest values to the intact model were obtained in the screw applied at four cm. In addition to the suture button applied distally, the second suture button applied proximally, regardless of whether it was parallel or divergent, did not restrict the amount of translation. More increase in joint reaction force was observed in fixation with screw and ANK nail compared to suture button. The closest values to the intact model were obtained in anatomical suture button fixation. Conclusion: Single and double suture button fixation in syndesmosis injuries did not stabilize the syndesmosis in multiple directions. Screw and ANK nail caused rigid fixation. Anatomical suture button fixation provided dynamic stabilization of the intact ankle joint.