Morbid obez hastalarda Sleeve Gastrektomi öncesi ve sonrasında pankreatik enzim yetmezliğinin fekal elastaz düzeyiyle değerlendirilmesi
Evaluation of pancreatic enzyme insufficiency with fecal elastase levels before and after Sleeve Gastrectomy in morbidly obese patients
  1. Tez No: 940213
  2. Yazar: VEDAT KAPLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ELKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Pankreatik elastaz I, gastrektomi, ekzokrin pankreas, Exocrine pancreas, gastrectomy, pancreatic elastase I
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; Laparoskopik Sleeve Gastrektomi (LSG) sonrası pankreas fonksiyonlarında gerçekleşen değişimleri Fekal Elastaz-1 (FE-1) testiyle tespit etmektedir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 60 hasta dahil edildi. Hastalardan ameliyat öncesi ve sonrası altıncı ayda dışkı örnekleri alındı ve -80 °C 'de muhafaza edildi. Tüm örnekler elde edildikten sonra, FE-1 düzeyi Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA) yöntemiyle ölçüldü. Sonuçlar istatistiksel olarak analiz edildi. Ameliyat öncesi ve sonrası değerler karşılaştırılarak LSG'nin Pankreas Ekzokrin Yetmezliği (PEY) üzerindeki etkisi incelendi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 34.2 ± 11.3 yıl idi. Ameliyat öncesi ortalama Vücut Kitle İndeksi (VKİ) 44.7 ± 5.1 kg/m² iken, ameliyat sonrası 6. ayda bu değer 31.6 ± 4.8 kg/m²'ye düştü (p < 0.001). 6. ayın sonunda ortalama % Excess Weight Loss (EWL) değeri % 72.3 ± 16.5 olarak hesaplandı. LSG öncesi 60 hastanın ortalama FE-1 değeri 202.4 ± 84.5 μg/g iken, LSG sonrası 6. ayda bu değer 256.8 ± 77.3 μg/g'a yükseldi. Bu artış, istatistiksel olarak anlamlı bulundu (Z = -3.1, p = 0.002). LSG öncesi 2 hastada (%3.3) ciddi PEY (0-99 μg/g), 29 hastada (%48.3) hafif PEY (100-199 μg/g) saptandı. 29 hastada (%48.3) ise PEY olmadığı tespit edildi. Ciddi PEY olan iki hastanın LSG sonrası 6. ayda FE-1 değerlerinin hafif PEY düzeyine yükseldiği ve kısmi iyileşme olduğu tespit edildi. LSG öncesi hafif PEY tespit edilen 29 hastanın (%48.3) 17'sinde (%58.6) LSG sonrası 6. ayda FE-1 düzeylerinin normal sınırlara (≥200 μg/g) yükseldiği görüldü. Ancak 12 hastada (%41.4) hafif PEY devam etti. Sonuçlar: LSG uygulanan hastalarda altıncı ayda FE-1 değerlerinde anlamlı artış ile birlikte PEY'in iyileşme gösterdiği gözlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to detect changes in pancreatic functions following Laparoscopic Sleeve Gastrectomy (LSG) using the Fecal Elastase-1 (FE-1) test. Material and Method: Sixty patients were included in the study. Stool samples were collected preoperatively and at the sixth month postoperatively, stored at -80°C. After all samples were obtained, FE-1 levels were measured using the Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA) method. Results were statistically analyzed. The effect of LSG on Pancreatic Exocrine Insufficiency (PEI) was investigated by comparing pre- and postoperative values. Results: The mean age of the patients was 34.2 ± 11.3 years. The preoperative mean Body Mass Index (BMI) was 44.7 ± 5.1 kg/m², which decreased to 31.6 ± 4.8 kg/m² at the sixth postoperative month (p < 0.001). The mean % Excess Weight Loss (EWL) at six months was 72.3 ± 16.5%. The mean FE-1 level was 202.4 ± 84.5 μg/g prior to LSG, which increased to 256.8 ± 77.3 μg/g six months after LSG. This increase was statistically significant (Z = -3.1, p = 0.002). Preoperatively, severe PEI (0–99 μg/g) was detected in 2 patients (3.3%), mild PEI (100–199 μg/g) in 29 patients (48.3%), and no PEI in 29 patients (48.3%). At six months post-LSG, the two patients with severe PEI showed partial improvement, with FE-1 levels rising to mild PEI ranges. Among the 29 patients with mild PEI preoperatively, FE-1 levels normalized (≥200 μg/g) in 17 (58.6%), while mild PEI persisted in 12 (41.4%). Conclusion: A significant increase in FE-1 levels and improvement in PEI were observed six months after LSG in morbidly obese patients