Levetirasetam monoterapisi alan ve almayan fokal ve jeneralize epilepsili hastalarda optik koherens tomografi ile nörodejenerasyonun değerlendirilmesi
Evaluation of neurodegeneration by optic coherence tomography in patients with focal and generalized epilepsy receiving and not receiving levetiracetam monotherapy
  1. Tez No: 940357
  2. Yazar: SERAP ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE KUTLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Epilepsi, ILAE (Uluslararası Epilepsi ile Savaş Derneği), OCT (Optik Koherens Tomografi), Levetirasetam, Epilepsy, ILAE (International League Against Epilepsy), OCT (Optical Coherence Tomography), Levetiracetam
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Giriş: Epilepsi beynin sürekli epileptik nöbet oluşturmaya yatkınlığı ile karakterize bir bozukluktur ve bu durum nörobiyolojik, kognitif, psikolojik ve sosyal sonuçlara neden olmaktadır. Epileptik nöbetlerin hastalık aktivitesi ve süresi ile orantılı olarak nöronal dejenerasyon ve inflamasyonu artırdığı bilinmektedir. Bu değişikliklere ikincil ilerleyici kognitif yıkım görülebilmektedir. Çalışmalarda epilepsi dahil olmak üzere birçok nörodejeneratif hastalıkta retinal tabakalardaki incelmenin nörodejenerasyon için biyobelirteç olarak kullanılabileceği; koroid kalınlığının ise nöroinflamasyon ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Bu tabakalar optik koherens tomografi (OCT) ile görüntülenmektedir. Amaç: Bu çalışmanın amacı; fokal ve jeneralize epilepsili hastalarda OCT ile ölçülen retina katmanları ve koroid kalınlıklarındaki değişikliklerin nöbet tipi ve levetirasetam kullanımı ile ilişkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi nöroloji polikliniğine Kasım 2023 - Haziran 2024 tarihleri arasında başvuran; sistemik veya nörodejeneratif hastalığı bulunmayan, retinal patolojisi olmayan, klinik ve elektrofizyolojik özelliklerine göre epilepsi tanısı alan, 18-45 yaş arasındaki hastalar ile yaş ve cinsiyet dağılımları benzer sağlıklı gönüllüler dahil edilmiştir. OCT ile retinal sinir lif demeti (RNFL), ganglion hücre tabakası (GCL), iç pleksiform tabaka (IPL) ortalama kalınlıkları 7 kadranda hesaplanmıştır. Fovea altı koroid kalınlığı manuel ölçülmüştür. Bulgular: Hasta grubu %58,3'ü kadın 48 epilepsili hastadan, kontrol grubu ise %45,8'i kadın 48 sağlıklı gönüllüden oluşmaktadır. Yaş ortalaması fokal epilepsili hastalarda 33,5 iken jeneralize epilepsili hastalarda 25,5 ve sağlıklı kontrol grubunda sırasıyla 29'dur. Fokal epilepsili hastalarda sol gözde RNFL inferior kadranda kontrol grubuna göre belirgin ince saptanmıştır (p=0,016). İncelenen diğer tüm retinal katmanlar hasta gruplarda daha ince bulunmuştur, ancak bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildir (p>0,05). Fokal ve jeneralize epilepsili hasta alt grupları arasında hiçbir katmanda anlamlı fark izlenmemiştir. Koroid tabakası ortalama kalınlığı gruplar arasında değişkenlik göstermemiştir. Hasta gruplar levetirasetam kullanımına göre ilaçlı ve ilaçsız iki alt gruba ayrıldıklarında ise sonuçlar benzer bulunmuştur (p>0,05). Sonuç: Epilepsili hastalarda her iki gözde, tüm retinal kadranların daha ince saptanması epilepsinin nörodejeneratif doğasıyla ilişkilidir. Nörodejenerasyon hastalık aktivitesi ile 56 ilişkilidir, levetirasetam kullanımı bu konuda belirleyici değildi. Nöbet önleyici ilaçların nörodejenerasyon üzerindeki etkisini anlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
General Information: Epilepsy is a disorder characterized by the brain's tendency to continuously generate epileptic seizures, which results in neurobiological, cognitive, psychological, and social consequences. Epileptic seizures are known to increase neuronal degeneration and inflammation in proportion to disease activity and duration. Progressive cognitive deterioration can be observed secondary to these changes. Studies have shown that thinning of the retinal layers can be used as a biomarker for neurodegeneration in many neurodegenerative diseases, including epilepsy and choroidal thickness is associated with neuroinflammation. These layers are imaged with optical coherence tomography (OCT). Objective: The aim of this study is to investigate changes in retinal layers and choroidal thickness measured by optical coherence tomography (OCT) in patients with focal and generalized epilepsy. We also aimed to evaluate the relationship between retinal changes and seizure type and levetiracetam use. Materials and Methods: This study included patients aged between 18-45 years who applied to Kocaeli University Faculty of Medicine Neurology Clinics between November 2023 and June 2024 who did not have any systemic or neurodegenerative disease, who did not have retinal pathology, who were diagnosed with epilepsy according to their clinical and electrophysiological features, and healthy volunteers with similar age and gender distributions. The mean thicknesses of retinal nerve fiber layer (RNFL), ganglion cell layer (GCL), and inner plexiform layer (IPL) were calculated in 7 quadrants with OCT. Subfoveal choroidal thickness was measured manually. Results: The patient group consists of 48 epileptic patients, 58.3% of whom are women, and the control group consists of 48 healthy volunteers, 45.8% of whom are women. The age of the focal epilepsy group is 33.5, while the generalized epilepsy group is 25.5 and the healthy control group is 29, respectively. In patients with focal epilepsy, the RNFL was found to be significantly thinner in the inferior quadrant of the left eye compared to the control group. (p=0.016). All other retinal layers examined are in thinner intervals in the patient groups, but this difference is not significant (p>0.05). No significant difference was observed in any layer between the focal and generalized epilepsy patient sub-groups. The mean of the choroidal layer did not vary between the groups. When the patient groups were divided into two subgroups with and without medication according to levetiracetam use, the results were at similar rates (p>0.05). 58 Conclusion: In patients with epilepsy, thinner detection of all retinal quadrants in both eyes is associated with the neurodegenerative nature of epilepsy. Neurodegeneration was associated with disease activity, and levetiracetam use was not predictive. Further studies are needed to understand the effect of antiseizure medications on neurodegeneration.