Suç işleyen psikiyatri hastalarının psikososyal etmenlerinin ve sosyal destek ağlarının hastaneye yatırılarak uygulanan zorunlu psikiyatrik tedavi sonrası hastalık nüksü ve yeniden suç işleme ile ilişkisi
The relationship between the psychosocial factors and social support networks of psychiatric patients who commit crimes and the recurrence of ıllness and reoffending after compulsory psychiatric treatment in hospital
  1. Tez No: 940555
  2. Yazar: ONUR DAĞKOÇAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA GÖRKEM DOĞAN, PROF. FATİH ÖNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Sosyal Hizmet, Psychiatry, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Adli psikiyatri, Sosyal Hizmet, Koruma ve Tedavi, Nüks, Yineleyici Suç, Forensic psychiatry, Social Work, Protection and Treatment, Relapse, Recidivism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Politika ve Sosyal Hizmetler Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada işlediği suç nedeniyle, mahkememe kararı sonucu hastanede zorunlu koruma ve tedavi altına alınan psikiyatrik bozukluğu olan kişilerle çalışılmıştır. Zorunlu koruma tedavi uygulanan kişilerin, hastane sonrası kontrol ve takip aşamalarında hastalığının tekrarlamasının ve yeniden suç işlemesinin nedenlerinin psikososyal faktörlerle arasındaki ilişkisinin belirlenmesi araştırmamızın ana amacı olmuştur. Aynı zamanda adli psikiyatride koruyucu önleyici ruh sağlığı uygulamaları bağlamında öne çıkan sosyal hizmet faaliyetleri ele alınmıştır. Bu amaçla Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne koruma ve tedavi (KT) amacıyla yatırılarak tedavi edilmiş, ayaktan zorunlu kontrol takipleri yapılması şartı ile 1 Ocak 2016 ile 1 Ocak 2018 tarihleri arasında adli psikiyatri kliniğinden taburcu edilen ve araştırma kriterlerini karşılayan 339 kişi araştırmaya dahil edilerek taburculuk sonrası 5 yıllık süreçte tüm dosya kayıtları incelenmiştir. Araştırmacılar tarafından hazırlanan sosyodemografik, psikiyatrik ve adli özelliklere dair soru formları kullanılarak, retrospektif arşiv dosya taramasıyla elde edilen veriler nicel yöntemle değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre; taburculuk sonrasında bakım vereni olmayan kişilerin hastalığında nüks olma veya yeniden suç işleme riskinde artış olabileceği, ayrıca eğitim düzeyinin düşüklüğü, çalışma durumu ve erken ilk suç işleme yaşının, ilk psikiyatrik yatış yaşı ve hastaneye yatış yaşlarının psikiyatrik tedavi süreçleriyle olumsuz ilişkisi bağlamında, nüks olma veya yeniden suç davranışı açısından, öne çıkan risk faktörleri olarak değerlendirebileceği tespit edilmiştir. Araştırmamızın, adli psikiyatride zorunlu koruma ve tedavi süreçlerine dair Sosyal Hizmet literatürüne katkı verebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines individuals with psychiatric disorders who were placed under compulsory protection and treatment in a hospital by court order due to committing crimes. The main aim of the research is to investigate the relationship between psychosocial factors and the reasons behind disease relapse and recidivism during the post-discharge monitoring and follow-up stages for individuals undergoing compulsory treatment. Additionally, social work practices are discussed within the context of preventive mental health interventions in forensic psychiatry. The study included 339 individuals who were hospitalized for protection and treatment at Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Mental Health and Neurological Diseases Training and Research Hospital. These individuals were discharged from the forensic psychiatry clinic between January 1, 2016, and January 1, 2018, under the condition of mandatory outpatient follow-ups, and met the research criteria. Data were collected through retrospective archival file reviews using questionnaires designed by the researchers to gather information on sociodemographic, psychiatric, and forensic characteristics, and were analyzed using quantitative methods. The findings indicate that individuals without caregivers after discharge have an increased risk of disease relapse or recidivism. Additionally, factors such as low educational attainment, unemployment, early age of first offense, and younger age at initial psychiatric hospitalization and subsequent hospital admissions were identified as significant risk factors for relapse or recidivism, given their negative impact on psychiatric treatment processes. This research is expected to contribute to the social work literature regarding compulsory protection and treatment processes in forensic psychiatry.