Üniversite gençliğinin Diyanet İşleri Başkanlığına yönelik görüşleri
University youth's views on the to the Presidency of Religious Affairs
- Tez No: 940605
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ARICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din, Diyanet, Diyanet İşleri Başkanlığı, Üniversite, Gençlik, Religion, Presidency of Religious Affairs, University, Youth
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu araştırma, üniversitede öğrenim gören gençlerin Diyanet İşleri Başkanlığı'na (DİB) yönelik görüşlerini anlamayı ve bu görüşleri etkileyen faktörleri analiz etmeyi amaçlamaktadır. Türkiye'nin dini yapısının şekillendirilmesinde önemli bir yere sahip olan Diyanet İşleri Başkanlığı, toplumsal barışın sağlanması, dini hizmetlerin düzenlenmesi ve topluma dini bilgi aktarımı gibi işlevleriyle dikkat çekmektedir. Ancak, özellikle gençler arasında bu kurumun algılanışı ve değerlendirilişi çeşitli nedenlerle farklılık göstermektedir. Araştırma kapsamında, üniversite gençliğinin Diyanet İşleri Başkanlığı'na yönelik tutum ve algıları, sosyo-kültürel faktörler, dini inanç düzeyleri ve bireysel deneyimler bağlamında ele alınmıştır. Çalışmada, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi öğrencilerinden oluşan bir örneklem üzerinde anket yoluyla veri toplanmıştır. Veriler istatistiksel analizlerle test edilmiş ve yorumlanmıştır. Araştırmanın sonuçları, üniversite öğrencilerinin Diyanet İşleri Başkanlığı'na yönelik tutumlarında farklı değişkenlerin etkili olduğunu göstermektedir. Araştırmanın; Diyanet İşleri Başkanlığının üniversite gençliğine yönelik sunacağı hizmetleri gençlerin beklenti ve ihtiyaçlarına uygun şekilde düzenlemesine katkı sağlayabileceği, bu alanda araştırma yapacak araştırmacılara kaynaklık edeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to understand the views of university students towards the Directorate of Religious Affairs (DİB) and to analyse the factors affecting these views. The Presidency of Religious Affairs, which has an important role in shaping the religious structure of Turkey, draws attention with its functions such as ensuring social peace, organising religious services and transferring religious knowledge to the society. However, the perception and evaluation of this institution, especially among young people, differ for various reasons. Within the scope of the study, the attitudes and perceptions of university youth towards the Presidency of Religious Affairs are discussed in the context of sociocultural factors, religious belief levels and individual experiences. In the study, data were collected through a questionnaire on a sample of Izmir Kâtip Çelebi University students. The data were tested and interpreted with statistical analyses. The results of the study show that different variables are effective on university students' attitudes towards the Presidency of Religious Affairs. It is thought that the results of the research may contribute to the organisation of the services of the Presidency of Religious Affairs in accordance with the expectations and needs of young people.