Tedarik zinciri yönetiminde yalın bakış açısı ve bir uygulama
Lean perspective in supply chain management and an application
  1. Tez No: 940958
  2. Yazar: EZGİ GÜZELER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH TÜYSÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik Zincir Yönetimi, Yalın Üretim, Heijunka, Üretim Düzleştirme, Supply Chain Management, Lean Manufacturing, Heijunka, Production Scheduling
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Ham maddelerin tedarik edilmesinden nihai ürünlerin tüketiciye ulaşmasına kadar olan sürecin planlanması, uygulanması ve kontrol edilmesi faaliyetlerini kapsayan bir yönetim alanı olarak tanımladığımız tedarik zinciri yönetimi, hammadde tedarikçileri, üreticiler, dağıtıcılar, perakendeciler ve nihai tüketiciler arasında gerçekleşen tüm faaliyetleri içerir. Bu çalışma kapsamında, tedarik zinciri yönetiminin, üretim ve planlama sürecinde yalın üretim tekniklerinden Japonca ismiyle Heijunka kullanılarak zincirin diğer bileşenlerinden sevkiyat ve müşteri tatminin artırılması için üretimin düzgünleştirilmesi yaklaşımları önerilmiştir. Çalışmada yer alan yaklaşımlar elektrik elektronik sektöründe yer alan bir üretim tesisinin geçmiş yıllardaki sevkiyat raporlarından elde edilen veriler kullanılarak önerilmiştir. Yalın felsefenin tedarik zinciri yönetiminde uygulanasının literatürde yer alan ampirik çalışmalarından hareketle, bu çalışma yalının tedarik zincirindeki etkinliğinin nicel olarak doğrulandığı bir örnek olmuştur.
Özet (Çeviri)
Supply Chain Management, defined as the management area covering the planning, implementation, and control of the process from the procurement of raw materials to the delivery of final products to consumers, encompasses all activities occurring among raw material suppliers, manufacturers, distributors, retailers, and end consumers. Within the scope of this study, approaches for enhancing the smoothness of production and planning processes, utilizing lean production techniques, specifically Heijunka, in the supply chain management context, have been proposed to increase shipment efficiency and customer satisfaction from other components of the chain. The approaches outlined in the study have been suggested utilizing data obtained from past years' shipment reports of a manufacturing facility in the electrical and electronics sector. Drawing from empirical studies on the application of lean philosophy in supply chain management, this study serves as an example of the quantitative confirmation of the effectiveness of lean principles within the supply chain.