Sıçan deneysel diyabet modelinde metotreksat ve melatonin uygulamasının siyatik sinir rejenerasyonuna olan olası etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the potential effects of methotrexate and melatonin administration on sciatic nerve regeneration in an experimental rat model of diabetes
- Tez No: 941046
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TURGUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Diyabetik nöropati, metotreksat, melatonin, sinir rejenerasyonu, oksidatif stres, Diabetic neuropathy, methotrexate, melatonin, nerve regeneration, oxidative stress
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Metotreksat (MTX), folik asit antagonisti olarak kemoterapötik ajan olarak kullanılırken nörotoksik etkiler gösterirken, melatonin (MEL), antioksidan özellikleri ile sinir iyileşmesini hızlandıran bir nöroprotektif ajandır. Bu çalışmada, MTX ve MEL'in kombinasyonunun, streptozotosin (STZ) ile indüklenen diyabetik sıçan modelinde periferik sinir rejenerasyonu ve iletim yeteneği üzerindeki etkileri incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada toplam 40 adet erkek Wistar Albino sıçan kullanıldı. Diyabet, STZ enjeksiyonu ile indüklendi. Sıçanlar beş gruba ayrıldı: sham (n=8), kontrol (n=8), MTX (n=8), MEL (n=8) ve MTX artı MEL (n=8) ve farklı tedavi protokolleri uygulandı, ardından fonksiyonel, histopatolojik ve biyokimyasal değerlendirmeler yapıldı. Sinir rejenerasyonu, elektrofizyolojik incelemeler, yürüyüş testleri ve biyokimyasal analizlerle değerlendirildi. Bulgular: Sadece MTX uygulaması nörotoksik etkiler gösterirken, MEL'in antioksidan özellikleri nedeniyle sinir iyileşmesini desteklediği gözlendi. MTX ve MEL kombinasyonu uygulanan grupta, MEL, MTX'nin neden olduğu sinir dejenerasyonunu kısmen hafifletti. Histopatolojik analizler, MEL grubunda miyelin kılıfının ve akson bütünlüğünün daha iyi korunduğunu ortaya koydu. Sonuç: Sonuç olarak, MTX'nin sinir rejenerasyonunu olumsuz etkilediği, MEL'in eksternal uygulanmasının ise MTX'nin neden olduğu sinir hasarını STZ-diyabetik sıçanlarda kısmen hafifletebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Methotrexate (MTX), a folic acid antagonist used as a chemotherapeutic agent, exhibits neurotoxic effects, while melatonin (MEL), an antioxidant with neuroprotective properties, accelerates nerve healing by reducing oxidative stress. This study investigates the combined effects of MTX and MEL on peripheral nerve regeneration and conduction ability in a streptozotocin (STZ)-induced diabetic rat model. Materials and Methods: A total of 40 male Wistar Albino rats were used in the study. Diabetes was induced by STZ injection. The rats were divided into five groups, sham (n=8), control (n=8), MTX (n=8), MEL (n=8), and MTX plus MEL (n=8) and different treatment protocols were applied and then functional, histopathological and biochemical evaluations were performed. Nerve regeneration was evlauated with electrophysiological examinations, walking tests and biochemical analyses. Results: While MTX administration alone exhibited neurotoxic effects, MEL was observed to support nerve healing due to its antioxidant properties. In combination of MTX and MEL groups, MEL partially mitigated MTX-induced nerve degeneration. Histopathological analyses revealed better preservation of myelin sheath and axonal integrity in the MEL group. Conclusion: It is concluded that MTX negatively affects nerve regenerationexogenous administration of MEL could partially alleviate MTX-induced nerve damage in STZ-diabetic diabetic subjects.