Perakende sektöründe özel markalı ürünlerin önemi ve satın alma süreci üzerinde etkilerinin araştırılması
A research study the importance of private label products in retail marketing and efficency of retail supply process
  1. Tez No: 941107
  2. Yazar: ELSHAN MAHAROV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Perakendecilik, Pazarlama, Özel Marka, Tüketici Satın Alma Davranışı, Tüketici Tutumu, Retailing, Marketing, Private Label Brand, Consumer Buying Behavior, Consumer Attitudes
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Küreselleşen dünyamızda gelir elde etmek için tüketicilerin memnuniyetini ve sadakatini kazanma savaşları işletmenin geleceğini şekillendiren faktörlerin başında gelmektedir. Şüphesiz ki bu rekabetin en acımasız şekillerinden birini perakende sektöründe görmekteyiz. Günümüzde perakende sektörü radikal bir şekilde değişmekte ve bu değişim de rekabetin daha da yıldırıcı olmasına neden olmaktadır. Üretici ve tüketici arasında önemli bir bağ olan perakendeciler, müşterilerin isteklerine hitap etmenin yanı sıra bu acımasız rekabet ortamında ayakta kalmaya ve büyümeye çalışmaktadırlar. Ürün çeşitliliği, müşteri memnuniyeti ve müşteri ilişkileri yönetimi çalışmaları, kuruluş yeri ve alan büyüklüğü, en önemlisi de fiyat seçenekleriyle rakiplerine üstünlük sağlamaya çalışan perakendeci işletmeler kâr marjlarını artırmak için düşük marjlı ulusal markalar yerine yüksek marjlı özel markalara yönelmektedirler. Perakendeciler bu strateji sayesinde pazarlama faaliyetlerinin denetimlerini daha kolay bir şekilde gerçekleştirmekte, ulusal markaların üretim, lojistik, dağıtım gibi sorunlarından kaynaklanan müşteri tatminsizliklerini de ortadan kaldırmış olmaktadırlar. Özel markalar, perakendecilere birçok avantaj sağlasa da bu ürün grubunun en çok faydasını hiç şüphesiz ki tüketiciler görmektedir. Özel markaların tüketicilere sağladığı en önemli avantaj ulusal markalara oranla daha düşük fiyata satılmasıdır. Bu çalışmanın amacı özel markalı ürünlerin perakende pazarlama ve müşteri satın alma karar süreci açılarından incelenmesinin yanı sıra perakende satış noktasının tedariki üzerindeki etkilerinin pazarlama açısından araştırılmasıdır. Bu nedenle ilk önce pazarlama, perakende ve özel marka kavramları incelenerek perakende pazarlamada özel markalı ürünlerin önemi gösterilecektir. Özel markalı ürünlerin satın alma sürecine etkileri İzmir ilinde faaliyet gösteren ve özel markalı ürünleri olan perakende gıda işletmeleri üzerinde bir alan araştırması ile gösterilecektir.
Özet (Çeviri)
Competitions to achieve the consumers' satisfaction and loyalty to generate revenue in our globalizing world comes first among the factors shaping the business future. Undoubtedly, we see one of the most ruthless forms of this competition in the retail sector. Today, the retail sector is changing radically and this shift is making the competition even more daunting. Being an important link between producers and consumers, Retailers are trying to survive and grow in this brutal competitive environment as well as addressing customers' wishes. Retailer firms that are trying to outperform their rivals with product variety, customer satisfaction and customer relationship management efforts, location and size of the place, most importantly with price options, are turning to high-margin private brands instead of low-margin national brands in order to increase profit margins. With this strategy, retailers can more easily control marketing activities and eliminate customer dissatisfaction caused by national brands' production, logistics and distribution issues. While private brands provide many advantages to retailers, consumers benefit the most of this product group. The most important advantage that private brands provide to consumers is that they sell lower prices compared to national brands. The objective of this study is to investigate the effects of private label products on the retail marketing and customer procurement decision processes as well as on the supply of the retail point of sale in terms of marketing. Therefore, marketing, retail and private brand concepts will be examined first and private branded products will be highlighted in retail marketing. The purchasing process effects of private label products will be shown in an area survey on retail food businesses operating in Izmir and private label products.