Koro okuma yönteminin akıcı okuma becerisine, okuma motivasyonuna, beceri temelli matematik sorularını çözme başarısına etkisi
The effect of choral reading method on fluent reading skills, reading motivation, success in solving skill-based mathematics problems
  1. Tez No: 941156
  2. Yazar: SİBEL GÜNÜÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER YILAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: okuma, okuduğunu anlama, akıcı okuma, koro okuma, okuma motivasyonu, matematik, beceri temelli sorular, reading, reading comprehension, fluent reading, choral reading, reading motivation, mathematics, skill-based questions
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, koro okuma yönteminin ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin akıcı okuma becerisine, okuma motivasyonuna, beceri temelli matematik sorularını çözme başarısına olan etkisini incelemektir. Yöntem: Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden olan ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Çalışmaya 50 dördüncü sınıf öğrencisi katılmıştır (DG=26, KG=24). Deney grubu öğrencileri koro okuma yöntemine dayalı etkinlikler gerçekleştirirken kontrol grubu öğrencileri öğretim programı çerçevesinde derslerine devam etmişlerdir. Öğrencilerin uygulama öncesi ve sonrasında kelime tanıma becerileri, okuma hızları, prozodik okuma becerileri, okuma motivasyonları, beceri temelli matematik sorularını çözme başarıları ölçülmüştür. Elde edilen veriler istatistik programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırma sonunda elde edilen bulgulara göre grupların kendi içlerinde kelime tanıma, okuma hızı, prozodik okuma becerisine ait son test puanları ile ön test puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık çıkmıştır. Gruplar arasında ise okuma hızı hariç akıcı okumanın diğer bileşenlerine ait son test puanları deney grubu lehine anlamlı farklı çıkmıştır. Benzer şekilde grupların beceri temelli matematik sorularını çözme başarısına ait son test puanları ön test puanlarından istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermektedir. Gruplar arasında ise matematik son test puanları deney grubu lehine anlamlı farklı bulunmuştur. Öte yandan deney grubunda okuma motivasyonuna ait son test puanları ön testten anlamlı farklı çıkarken, kontrol grubunda testler arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Okuma motivasyonu son test puanları gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklı çıkmamıştır. Sonuçlar: Araştırmada koro okuma yönteminin ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin kelime tanıma, prozodi becerilerinin yanı sıra beceri temelli matematik sorularını çözme başarılarını olumlu yönde etkilediği, okuma hızı ve okuma motivasyonlarında ise istatistiksel olarak anlamlı olmasa da olumlu katkılar sunduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this research is to examine the effect of the choral reading method on fourth-grade primary school students' fluent reading skills, reading motivation, and success in solving skill-based math problems. Method: In the research, a pre-test post-test control group quasi-experimental design, which is one of the quantitative research methods, was used. Fifty fourth-grade students participated in the study (DG=26, KG=24). While the experimental group students performed activities based on the choral reading method, the control group students continued their lessons within the framework of the curriculum. The students' word recognition skills, reading speeds, prosodic reading skills, reading motivations, and success in solving skill-based math problems were measured before and after the implementation. The data obtained were analyzed with a statistical program. Findings: According to the findings obtained at the end of the research, there was a statistically significant difference between the pre-test and post-test scores of word recognition, reading speed, and prosodic reading skills within the groups. Among the groups, except for reading speed, the post-test scores of other components of fluent reading were significantly different in favor of the experimental group. Similarly, the post-test scores of the groups in solving skill- based math problems showed a statistically significant difference from the pre-test scores. Among the groups, the post-test math scores were found to be significantly different in favor of the experimental group. On the other hand, while the post-test reading motivation scores in the experimental group showed a statistically significant difference from the pre-test, no significant difference was found between the tests in the control group. The post-test reading motivation scores were not statistically significantly different between the groups. Conclusions: The study concluded that the choral reading method positively affects fourth grade primary school students' word recognition, prosody skills, and math success, while also contributing positively, albeit not significantly, to their reading speed and reading motivation.