İnflamatuar bağırsak hastalarında biyolojik ajan başlama zamanlaması, takibi ve sonuçları
Initiation timing, monitoring, and outcomes of biologic therapy in patients with inflammatory bowel disease
- Tez No: 941220
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERDA AKBAY HARMANDAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Biyolojik ajan tedavisi, crohn hastalığı (CH), İnflamatuar bağırsak hastalığı (İBH), ülseratif kolit (ÜK)
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç:İnflamatuar bağırsak hastalığı (İBH) kronik ve tekrarlayan inflamasyonlarla karakterize bir hastalık grubudur ve tedavi stratejileri hastaların yaşam kalitesini doğrudan etkilemektedir. Son yıllarda, tümör nekroz faktörü alfa (TNF- α) inhibitörleri başta olmak üzere biyolojik tedaviler, İBH tedavisinde önemli yer edinmiştir. Bununla birlikte, biyolojik tedavi başlama zamanlaması ve tedavi sürecinin izlenmesine ilişkin yapılan çalışmalar giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, İBH hastalarında biyolojik tedavilerin başlama zamanlaması, tedavi izlemi ve klinik sonuçlar üzerindeki etkilerini inceleyerek, biyolojik tedaviye erken müdahalenin klinik remisyon sağlanmasında ve uzun vadeli hastalık kontrolünde nasıl bir rol oynadığını değerlendirmeyi hedeflemektedir. Gereç ve Yöntem: Ocak 2000-Aralık 2024 tarihleri arasında SBÜ Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji kliniğinde takip edilen 18 yaş ve üzeri, biyolojik tedavi kullanan crohn hastalığı (CH) ve ülseratif kolit (ÜK) hastalarının verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların demografik, klinik ve laboratuvar verileri, hastalık tutulum tipi ve lokalizasyonları, ekstraintestinal bulguları (EİB), aldıkları tedaviler ve yanıt durumları retrospektif olarak kaydedildi. Hastaların biyolojik tedaviye olan yanıtı ve remisyon süreleriyle buna etki eden/ilişkili faktörler değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların 163'ü (%69,7) CH, 71'i (%30,3) ÜK ile takiplidir. CH tanılı hastaların %60,7'si erkek, ÜK tanılı hastalarda ise bu oran %50,7'dir. CH olanlarda ortalama tanı yaşı 35,0 ± 13,0 iken, ÜK'li hastalarda 35,5 ± 12,4'dür. ÜK hastalarında hastalık takip süresinin daha uzun saptandı (122,7 ± 68,6 vs. 99,1 ± 66,6, p=0,014). Biyolojik ilaç öncesi dönemde sistemik steroid kullanımı ÜK hastalarında daha yüksek oranda izlenirken (%69 vs. %43,1 p1 biyolojik tedavi kullanım öyküsü olanlar ile tek biyolojik ilaç kullanmış olanlar karşılaştırıldığında kadın cinsiyetin ve EİB'nin >1 biyolojik kullananlarda daha sık olduğu görüldü (sırasıyla p= 0.010, p= 0.028). CH ve ÜK hastalarında, tanı anından biyolojik ilaç başlangıcına kadar geçen süre ve ilaç devamlılık süreleri karşılaştırıldığında fark saptanmadı. İBH hastaları hastalık şiddetine göre kategorize edildiğinde de ilk biyolojik ilaç devamlılık süresi açısından benzerdi. Sonuç: Bulgularımız, erken veya geç dönemde başlanan biyolojik tedavilerin ilaç devamlılık süreleri açısından anlamlı fark yaratmadığını göstermektedir. Bu nedenle tedavi karar sürecinde yalnızca biyolojik ajan başlama zamanlamasına değil, hastaya özgü risk profiline dayalı kişiselleştirilmiş yaklaşımların önemi bir kez daha vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Inflammatory bowel disease (IBD) is a group of disorders characterized by chronic and recurring inflammation, and treatment strategies directly impact patients' quality of life. In recent years, biologic therapies, particularly tumor necrosis factor-alpha (TNF-α) inhibitors, have become integral in the management of IBD. However, the timing of biologic therapy initiation and the monitoring of the treatment process have gained increasing importance in recent studies. The aim of this study is to examine the timing of biologic therapy initiation, treatment monitoring, and their effects on clinical outcomes in IBD patients, and to evaluate the role of early intervention with biologic therapy in achieving clinical remission and long-term disease control. Materials and Methods: The data of patients aged 18 and older with Crohn's disease (CD) and ulcerative colitis (UC) who received biologic therapy and were followed up at the Gastroenterology Department of SBÜ Antalya Training and Research Hospital between January 2000 and December 2024 were retrospectively analyzed. The patients' demographic, clinical, and laboratory data, disease involvement type and location, extraintestinal manifestations (EIM), treatments received, and response status were recorded retrospectively. The patients' responses to biologic therapy and remission durations, along with the factors influencing/associated with these outcomes, were evaluated. Results: A total of 163 patients (69.7%) with Crohn's disease (CD) and 71 patients (30.3%) with ulcerative colitis (UC) were included in the study. Of the CD patients, 60.7% were male, while 50.7% of the UC patients were male. The mean age at diagnosis was 35.0 ± 13.0 years for CD patients and 35.5 ± 12.4 years for UC patients. The disease follow-up duration was significantly longer in UC patients (122.7 ± 68.6 vs. 99.1 ± 66.6, p=0.014). Systemic steroid use prior to biologic therapy was more common in UC patients (69% vs.