İnflamatuar bağırsak hastalığında hastalık tanısını ve aktivitesini belirlemede belirteçlerinin önemi
The importance of markers in determining disease diagnosis and activity in inflammatory bowel disease
- Tez No: 952959
- Danışmanlar: PROF. DR. DERYA KARAKOÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: İnflamatuar Bağırsak Hastalığı, Mukozal belirteçler, Kişiselleştirilmiş tedavi, Inflammatory Bowel Disease, Mucosal Markers, Personalized Treatment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dahili ve Cerrahi Araştırmalar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel Cerrahi Araştırmalar Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmanın amacı, İnflamatuar Bağırsak Hastalığı (İBH) tanısı alan hastaların inflamasyonun gözlendiği patolojik mukozal bölgeleri ile makroskopik olarak sağlıklı mukozal dokularında seçilmiş bazı proinflamatuar ve sitotoksik belirteçlerin düzeylerini karşılaştırmalı olarak incelemek ve bu belirteçlerin klinik anlamı ile biyolojik ajan tedavilerindeki potansiyel belirleyici rollerini değerlendirmektir. Mart 2025 – Haziran 2025 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'nde, endoskopi sonrası yeni İBH tanısı almış hastalar çalışmaya dahil edildi. Her hastadan kolonoskopi sırasında hem makroskopik olarak sağlıklı görünen mukozadan hem de patolojik mukozadan biyopsi örnekleri alındı. Alınan örneklerden interlökinler (IL-17A, IL-2, IL-4, IL-10, IL-6), apopitozla ilişkili moleküller (Fas, Fas Ligandı [FasL]) ve sitotoksik yanıt göstergeleri (IFN-γ, Granzyme A, Granzyme B, Perforin, Granulysin) kantitatif olarak ölçüldü. Patolojik mukozada IL-6, Fas, Granzyme B ve Perforin düzeyleri anlamlı düzeyde yüksek bulundu. Buna karşılık, Granzyme A düzeyinin normal mukozal dokuda, patolojik mukozaya kıyasla anlamlı şekilde daha yüksek olduğu belirlendi. Korelasyon analizi sonucunda, yaş ile Granzyme B ve Perforin düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptandı. IL-6, Fas, Granzyme B ve Perforin düzeylerinin patolojik doku varlığını ayırt etmede yüksek diskriminatif güce sahip olduğu gösterildi. Beyaz küre, CRP, trombosit ve hemoglobin değerlerinin belirteçler ile anlamlı korelasyonu bulunmadı. Sonuç olarak, İBH hastalarında biyopsi temelli inflamatuar ve sitotoksik belirteç düzeylerinin değerlendirilmesi, hastalığın moleküler özelliklerine göre şekillendirilecek kişiselleştirilmiş tedavi yaklaşımlarına bilimsel zemin sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to comparatively analyze the levels of selected pro-inflammatory and cytotoxic markers in pathologically inflamed mucosal regions and macroscopically healthy mucosal tissues of patients diagnosed with Inflammatory Bowel Disease (IBD). Between March 2025 and June 2025, patients who were newly diagnosed with IBD after endoscopy were included in the study at Ankara Bilkent City Hospital. Biopsy samples were collected from both macroscopically healthy and pathological mucosa during colonoscopy. Quantitative measurements were performed for interleukins (IL-17A, IL-2, IL-4, IL-10, IL-6), apoptosis-related molecules (Fas, Fas Ligand [FasL]), and cytotoxic response indicators (IFN-γ, Granzyme A, Granzyme B, Perforin, Granulysin). Significant elevations in IL-6, Fas, Granzyme B, and Perforin levels were observed in pathological mucosa. Conversely, Granzyme A levels were found to be significantly higher in normal mucosa compared to pathological mucosa. Correlation analysis revealed a significant positive relationship between age and Granzyme B and Perforin levels. IL-6, Fas, Granzyme B, and Perforin demonstrated high discriminative power in distinguishing pathological tissue presence. No significant correlations were found between these markers and white blood cell count, CRP, platelet count, or hemoglobin levels. In conclusion, the assessment of biopsy-based inflammatory and cytotoxic marker levels in patients with IBD offers a scientific foundation for the development of personalized therapeutic strategies tailored to the molecular characteristics of the disease.