Ebe ve hemşire sağlık yöneticilerinde iş doyumunun tespiti: Diyarbakır örneği
Determination of job satisfaction in midwives and nurse health managers: Diyarbakir example
  1. Tez No: 941248
  2. Yazar: LEYLA YÜKSEKKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMİN KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık, Ebe, Hemşire, Sağlık yöneticisi, İş doyumu, Health, Midwife, Nurse, Health manager, Job satisfaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Diyarbakır ilinde ebe ve hemşire sağlık yöneticilerinde iş doyumunu tespit etmek, iş doyumu ilişkisini kurulan hipotezlerle test etmek ve yorumlamak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Yapılan bu araştırmada evren Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı izin alınan hastanelerde görev yapan ebe ve hemşire sağlık yöneticilerinden meydana gelmektedir. Örneklemde kotalama yönteminde basit rastgele örneklem yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Kişilere demografik ve mesleki sorular içeren Bilgi Formu ve Minnesota İş Doyum Ölçeği yüz yüze uygulanmıştır. Toplamda 98 kişiden ankete katılmayı kabul eden 72 ebe ve hemşire sağlık yöneticisi yanıtlamıştır. Bulgular: Cinsiyet, yaş, meslek, eğitim durumu, çocuk sahibi olma, çalışma yılı, yönetici olarak çalışma süresi değişkenleri ile iş doyumu puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. İş doyumu değişkeni açısından yöneticilik pozisyonları arasında anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Birim kat sorumlusu ve süpervisör pozisyonundaki katılımcıların iş doyumu ortalamalarının, idari birimde sorumlu grubundaki katılımcılardan anlamlı derecede yüksek olduğu tespit edilmiştir. Elde edinilen puanlar incelendiğinde ortalama değer 3.37 olup bu değer memnuniyet belirtmek için yeterli değer olan 3.5 değerinin altında kalmış ancak kararsızlık noktası olan 3 değerinin üzerindedir. Bu durumda katılımcıların iş doyumu konusunda kısmi doyumlarının varlığından söz edilebilir. Sonuç: Ebe ve hemşire sağlık iş doyumlarını artırmak adına örgütsel destek algılarının güçlendirilmesi, iş yüklerinin adil ve dengeli dağıtılması, klinik ve yönetimsel süreçlere katılımlarının teşvik edilmesi büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to determine the job satisfaction of midwives and nurse health managers in Diyarbakır province, to test and interpret the relationship between job satisfaction and the established hypotheses. Material and Method: In this study, the universe consists of midwives and nurse health managers working in hospitals affiliated with the Diyarbakır Provincial Health Directorate. The simple random sampling method was used in the quotation method in the sample. The Information Form containing demographic and professional questions and the Minnesota Job Satisfaction Scale were applied face to face to the individuals. A total of 72 midwives and nurse health managers out of 98 people who agreed to participate in the survey responded. Results: No statistically significant difference was found between the variables of gender, age, profession, education level, having children, working years, and working years as a manager and job satisfaction scores. A significant difference was found between the management positions in terms of the job satisfaction variable. It was found that the job satisfaction averages of the participants in the unit floor manager and supervisor positions were significantly higher than the participants in the administrative unit responsible group. When the obtained scores were examined, the average value was 3.37, which was below the sufficient value of 3.5 to indicate satisfaction, but above the indecision point of 3. In this case, it can be said that the participants had partial satisfaction regarding job satisfaction. Conclusion: In order to increase the job satisfaction of midwives and nurses in healthcare, it is of great importance to strengthen their perception of organizational support, distribute their workload fairly and balancedly, and encourage their participation in clinical and administrative processes.