Nörolojik tutulumu olmayan Behçet hastalarında nöropsikiyatrik bulgu ve belirti sıklığının incelenmesi
Assessment of the frequency of neuropsychiatric signs and symptoms in Behçet's disease patients without neurological involvement
- Tez No: 941283
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL BES
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Behçet Hastalığı, Nörobehçet, anksiyete, depresyon, mini mental test, Behçet's Disease, Neuro-Behçet, anxiety, depression, mini-mental state examination
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Amaç: Behçet hastalığı, multisistemik tutulum gösteren kronik inflamatuar bir hastalıktır. Nörolojik tutulum saptanmayan olgularda dahi nörolojik ve psikiyatrik semptomların dikkatle değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, hastalık aktivitesiyle ilişkili olup çoğunlukla göz ardı edilen ancak müdahale edilebilir nitelikte olan nöropsikiyatrik belirtilerin incelenmesi yoluyla hastaların yaşam kalitesinin artırılması ve tekrarlayan sevkler ile gereksiz tedavi süreçlerine bağlı sağlık hizmeti maliyetlerinin azaltılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, kesitsel ve gözlemsel tasarıma sahip, üç kollu bir araştırma olarak planlanmıştır. Çalışmaya, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Romatoloji Kliniği'nde takipli olan ve ISG tanı kriterlerini karşılayan Behçet hastaları ile karşılaştırma grubu olarak Ailevi Akdeniz ateşi hastaları ve sağlıklı gönüllüler dahil edilmiştir. Katılımcılardan yüz yüze anket yöntemiyle beyana dayalı veriler toplanmış, laboratuvar ve radyolojik bulgular ise retrospektif olarak hasta dosyalarından elde edilmiştir. Etik kurul onayı alınarak 135 Behçet ve 37 FMF tanılı hasta ve 29 sağlıklı gönüllü çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcılardan demografik ve klinik bilgiler yapılandırılmış anket formları aracılığıyla toplanmış; Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği ve Mini Mental Test gibi psikometrik ölçekler uygulanmıştır. Nöropsikiyatrik semptomlar, baş ağrısı ve periferik sinir sistemi bulguları sorgulanmış; nörolojik muayeneler gerçekleştirilmiştir. Önceki radyolojik görüntülemeler, hasta onamı ile değerlendirilerek analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda Beck Anksiyete Ölçeği ile elde edilen skorlar klinik gruplar arasında benzer bulunmuşken, Beck Depresyon Ölçeği sonuçları anlamlı farklılık göstermiştir. Ortaşiddetli depresyon mukokütanöz grupta daha belirgindi. Çalışmamızda Mini Mental Test (MMT) sonuçları klinik gruplar arasında anlamlı fark göstermiştir (p=0.001). Düşük MMT skorları özellikle nörolojik ve mukokütanöz Behçet hastalarında daha sık saptanmıştır. En sık baş ağrısı mukokütanöz, oküler ve vasküler gruplarda görülürken; sağlıklı kontrollerde ve nörolojik grupta daha düşük oranlarda izlenmiştir. Ağrı tipi dağılımlarında ise migren tüm gruplarda en yaygın form olup, özellikle sağlıklı kontroller ve FMF grubunda yüksek prevalansa sahiptir. Sonuç: Bu çalışmada, nörolojik tutulumu olmayan Behçet hastalarında da baş ağrısı, bilişsel bozulma ve depresyon gibi nöropsikiyatrik semptomların sık görüldüğü saptanmıştır. Radyolojik patoloji saptanmayan ve mukokütanöz fenotipe sahip olgularda bu semptomların daha yaygın olması; sosyoekonomik düzey, tedaviye uyum ve daha hafif tedavi rejimleriyle ilişkili olabilir. Majör organ tutulumu olan hastalarda uygulanan immünsüpresif tedavilerin nörobilişsel işlevleri koruyabileceği düşünülmektedir. Bulgular, nöropsikiyatrik belirtilerin sadece NBH ile sınırlı kalmayıp tüm Behçet hastalarında erken tanı ve müdahale gerektirdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Behçet's disease is a chronic inflammatory disorder with multisystemic involvement. Even in cases without confirmed neurological involvement, neurological and psychiatric symptoms should be carefully evaluated. The aim of this study is to improve patients' quality of life and reduce healthcare costs associated with repeated referrals and unnecessary treatment processes by investigating neuropsychiatric symptoms that are often overlooked but manageable, and which may be associated with disease activity. Materials and Methods: This study was designed as a cross-sectional and observational research project with three arms. Participants included Behçet's disease patients meeting the ISG classification criteria and being followed at the Rheumatology Department of the University of Health Sciences Başakşehir Çam and Sakura City Hospital, along with comparison groups consisting of patients with Familial Mediterranean Fever and healthy volunteers. Self-reported data were collected through face-to-face interviews using structured questionnaires, while laboratory and radiological findings were retrospectively obtained from patient records. A total of 135 Behçet and 37 FMF patients and 29 healthy controls were included in the study following ethics committee approval. Demographic and clinical data were collected using structured forms; psychometric scales such as the Beck Depression Inventory, Beck Anxiety Inventory, and Mini-Mental State Examination (MMSE) were administered. Neuropsychiatric symptoms, headaches, and peripheral nervous system findings were evaluated, and neurological examinations were performed. Previous radiological imaging was analyzed with patient consent. Results: In our study, scores obtained via the Beck Anxiety Inventory were found to be similar across clinical groups, while the Beck Depression Inventory results showed statistically significant differences. Moderate to severe depression was more prominent in the mucocutaneous group. The Mini-Mental State Examination (MMSE) scores showed a significant difference among clinical groups (p=0.001), with lower MMSE scores more frequently observed in patients with neurological and mucocutaneous involvement. Headaches were most frequently reported in mucocutaneous, ocular, and vascular subgroups, whereas lower rates were observed in healthy controls and the neurological group. Migraine was the most common headache type across all groups and had a particularly high prevalence among healthy controls and the FMF group. viii Conclusion: This study demonstrated that neuropsychiatric symptoms such as headache, cognitive impairment, and depression are frequently encountered even in Behçet's disease patients without neurological involvement. The higher prevalence of these symptoms in patients with the mucocutaneous phenotype and without radiological pathology may be associated with socioeconomic status, treatment adherence, and milder treatment regimens. It is considered that immunosuppressive therapies administered to patients with major organ involvement may help preserve neurocognitive functions. These findings suggest that neuropsychiatric symptoms are not limited to Neuro-Behçet's disease (NBD) but require early diagnosis and intervention in all patients with Behçet's disease.