Kraniyotomi anestezisinde sevofluran ile inhalasyon anestezisi ve propofol ile total intravenöz anestezinin Sestrin 2, TAS, TOS, OSİ, NO değerlerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of inhalation anesthesia with sevoflurane and total intravenous anesthesia with propofol on Sestrin 2, TAS, TOS, OSI, NO values in craniotomy anesthesia.
- Tez No: 941356
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA KAYA UĞUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: kraniyotomi, sestrin 2, TAS, TOS, OSİ, sevofluran, TİVA, inhalasyon anestezisi, craniotomy, sestrin 2, TAS, TOS, OSI, sevoflurane, TIVA, inhalation anaesthesia
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Elektif kraniyotomi ve elektif transsfenoidal hipofiz cerrahilerinde rutin uygulamada kullanılmakta olan iki farklı anestezi yönetiminin kandaki oksidatif stres belirteçleri üzerine etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışma prospektif ve gözlemsel olarak yapıldı. Beyin Cerrahi Anabilim Dalı tarafından genel anestezi altında elektif kraniyotomi ve elektif transsfenoidal hipofiz cerrahisi yapılmış olan 18-70 yaş arası, ASA I-III olan 86 hasta dahil edildi. Hastalar kullanılan anestezi yöntemine göre sevofluran veya TİVA kullanılanlar olmak üzere iki ayrı gruba dahil edildi. Tüm hastalardan biri vaka başlangıcı diğeri vaka sonunda olmak üzere 2 tüp arteriyel kan örneği alındı. Bu örneklerden sestrin 2, NO, TAS, TOS, OSİ biyokimyasal değerleri çalışıldı. Bulgular: Sevofluran ve TİVA gruplarınınsestrin 2, TAS, TOS, OSİ ve NO giriş değerleri arasında anlamlı fark yoktu. Grupların sestrin 2, TAS, TOS, OSİ ve NO çıkış değerleri karşılaştırıldığında yine anlamlı fark yoktu. Sevofluran grubundaki giriş ve çıkış biyokimyasal değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. TİVA grubunda ise sestrin 2, TAS, TOS, OSİ değerlerinde anlamlı fark yok iken bu grupta çıkış NO düzeyi giriş no düzeyine kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düşüktü. Sonuç: Kraniyotomi ve transsfenoidal hipofiz cerrahilerinde sevofluran ile inhalasyon anestezisi veya propofol ile TİVA kullanımının sestrin 2, TAS, TOS ve OSİ belirteçleri bakımından birbirlerine üstünlükleri yoktu. Ancak sevofluranın NO düzeyine etkisi yok iken propofol ile TİVA uygulamasında NO düzeyinin azaldığı ve oksidatif stres maruziyetinin daha yoğun olabileceği sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to compare the effects of two different anaesthesia management methods on oxidative stress markers in blood in elective craniotomy and elective transsphenoidal pituitary surgery. Materials and Methods: The study was prospective and observational. Eighty-six patients aged 18-70 years, ASA I-III, who underwent elective craniotomy and elective transsphenoidal pituitary surgery under general anaesthesia in the Department of Neurosurgery were included. Patients were divided into two groups according to the anaesthesia method used: sevoflurane or TIVA. Two tubes of arterial blood samples were taken from all patients, one at the beginning and one at the end of the case. Biochemical values of cestrin 2, NO, TAS, TOS, OSI were analysed from these samples. Results: There was no significant difference between sestrin 2, TAS, TOS, OSI and NO input values of sevoflurane and TIVA groups. There was no significant difference between the sestrin 2, TAS, TOS, OSI and NO output values of the groups. There was no statistically significant difference in the input and output biochemical values in the sevoflurane group. In the TIVA group, there was no significant difference in sestrin 2, TAS, TOS, OSI values, but the NO output level was statistically significantly lower in this group compared to the NO input level. Conclusion: Inhalation anaesthesia with sevoflurane or TIVA with propofol were not superior to each other in terms of sestrin 2, TAS, TOS and OSI markers in craniotomy and transsphenoidal pituitary surgery. However, we concluded that sevoflurane had no effect on NO level, while TIVA with propofol decreased NO level and oxidative stress exposure may be more intense.