Yetiştirme yurdunda kalan ergenlerde ailesiyle birlikte kalan ergenlerin benlik algıları yönünden karşılaştırmaları
Comparison of adolescents staying in orphnages with those staying with their parents from the viewpoint of personality
  1. Tez No: 94149
  2. Yazar: ERHAN TUNÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yetiştirme Yurdu, benlik imgesi, benlik kavramı, ergenlik, Orphnages, self-image, self-concept, adolescence. TC YÛKSEKÖ?RCTIM KUMJU OOKÛMAlCtASYON MERKEZİ
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
VI ÖZET YETİŞTİRME YURDUNDA KALAN ERGENLERLE AİLESİYLE BİRLİKTE KALAN ERGENLERİN BENLİK ALGILARI BAKIMINDAN KARŞILAŞTIRILMASI YÜKSEK LİSANS TEZİ Erhan TUNÇ Danışman: Yrd. Doç. Dr. Mehmet KÖK 2000 - SAYFA: 129 jüri: Yrd. Doç. Dr. Mehmet KÖK Bu araştırmada, Erzurum Yetiştirme Yurdu'nda kalan ergenler ile ailesiyle birlikte yaşayan ergenlerin benlik algılan yönünden aralarında bir fark olup olmadığı incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini 1998-1999 Öğretim Yılı'nda Erzurum Yetiştirme Yurdu'nda kalan 13-18 yaş grubunda toplam 75 erkek ergen ile, Erzurum il merkezinde okuyan ve ailesiyle birlikte kalan, yine 13-18 yaş grubunda toplam 75 erkek ergen olmak üzere toplam 150 ergen oluşturmaktadır. Örnekleme alınan ailesiyle birlikte yaşayan ergen öğrenciler, yetiştirme yurdunda kalan ergen öğrencilerin okudukları okullardan seçilmiştir. Bireylerin benlik algılarının belirlenmesinde; Offer Benlik İmgesi Ölçeği (Offer Self image Questionaire - O.S.I.Q.) kullanılmıştır. Bu ölçek, D. Offer, E. Ostrov, K. I. Howard ve S. Dolan tarafından 1962 'de geliştirilmiştir. Türkiye uyarlaması, M. H. Özbay, N. Şahin, G. Hıncal, S. Güngör, E. Öztürk Kılıç, A. Mavili-Aktaş, M. Aybaş ve E. Göka (1991) tarafından yapılmıştır. Ölçek, 99 soru ve 11 alt ölçekten oluşmaktadır. Offer Benlik İmgesi Ölçeği, ergenlerin 12 farklı alandaki (Aile ilişkileri, Dürtü Kontrolü, Cinsel Tutumlar, Bireysel Değerler, Başetme Gücü, Beden İmgesi, Duygusal Düzey, Çevre Uyumu, Meslek ve Eğitim Hedefleri, Sosyal İlişkiler, Ruh Sağlığı) uyumunu ölçmeye yönelik kendini tanımlayıcı (self descriptive) bir kişilik testidir. 99 sorudan oluşan bu ölçek, 1 1 alt ölçekten oluşmaktadır. Her alt ölçek benlik imgesinin farklı bir boyutunu ölçmekte, bu alt ölçeklerden alman toplam puan ise genel benlik imgesi puanı olarak kabul edilmektedir. Araştırma sonuçlarına göre; yetiştirme yurdunda kalan ergenler ile ailesi yanında kalan ergenlerin Aile İlişkileri, Cinsel Tutumlar. Başetme Gücü, Beden İmgesi, Duygu Düzeyi, Çevre Tutumu, Meslek ve Eğitim Hedefleri, Sosyal İlişkiler ve Ruh Sağlığı alt ölçeklerinden aldıkları puanlar ile“Genel Benlik İmgesi”puan ortalamaları arasında anlamlı farklar olduğu görülmektedir. Bu doğrultudaki anlamlı sonuçların, ailesi yanında kalan ergenler lehine olması, ilgili hipotezlerimizi doğrulamıştır. Fakat Dürtü Kontrolü ve Bireysel Değerler alt ölçeklerinden alman puan ortalamaları arasındaki fark, anlamlı bulunmamıştır. Bu sonuçlar da, ilgili hipotezlerimi/i reddetmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT COMPARISON OF ADOLESCENTS STAYING İN ORPHNAGES WITH THOSE STAYING WITH THEIR PARENTS FROM THE VIEWPOINT OF PERSONALITY MASTER THESIS Erhan TUNÇ Advisor: Yrd. Doç. Dr. Mehmet KÖK 2000 - 129 Pages Jury: Yrd. Doç. Dr. Mehmet KÖK tt is observed whether it there are differences between adolescents who arc staying in Erzurum orphnages and those who are staying with their parents from the viewpoint of personality in this study Totally 150 adolescents, 75 male adolescents at the age of 13 to 18 and stayig orphnages of Erzurum and 75 male adolescents at the same age staying with their parents and having education in Erzurum, are constituting the research. The people staying with their parents and sharing in orphnages arc taken as examples of research. Offer Self Image Questionairc (O.S.I.Q) is used for determining the personalities of individuals. This Questionaire is developed by D.Offcr, E.Ostrov, K.I. Howard and S. Dolan in 1962. It is adapted to Turkeyby M.H. özbay, N. Şahin, G. Hincal, S. Güngör, E. öztürk Kılıç, A.MaviIi-Aktaş, M. Aybaş and E. Göka in 1 99 1. The questionaire is composed of 99 questions and 1 1 subscalcs. Offer Self Image Questionaire is an examination of the individuals self description comparing the adaptation of adolescents in 12 different fields (family relations, drive refraining, sexual attitudes, individual values, power of coping with something, body image, emotional degree, environment adaptation, aims of job and education, social relations and mental health). This questionaire which is consisted of 99 questions has 1 1 subscaies. Each scale is observing another personal image, and the grades are acceptedas the grade of general personality image. According to the results; it is observed that there are considerable differences between grades of adolescents staying in orphnages and those who are staying with their parents in general personality image and their family relations, drive refraining, sexual attitudes, individual values, power of coping with something, body image, emotional degree, environment adaptation, aims of job and education, social relations and mental health. Results in being in favour of those adolescents staying with their family confirms our relevant hypothesis. But the differences between the grades of subscaies about drive refraining and individual values found not considerable. This result casted our hypothesis off.