Isparta ve göller bölgesindeki çocukluk çağında görülen alerjik hastalık profili ve alerjik hastalıkların tanısında rol oynayan alerjik parametrelerin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of allergic disease profile in childhood in Isparta and lakes region and allergic parameters in the diagnosis of allergic diseases
  1. Tez No: 941544
  2. Yazar: MUHAMMED TEVFİK EROL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BUKET ARIDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Spesifik IgE, ImmunoCap, Alerji, Atopi, Çocuk, Specific IgE, ImmunoCap, Allergy, Atopy, Child
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Alerji, çevrede bulunan yabancı maddelere karşı bağışıklık sisteminin geliştirdiği aşırı duyarlılık reaksiyonudur. Alerjik hastalıklar arasında anafilaksi, gıda alerjileri, astım, rinit, konjonktivit, anjiyoödem, ürtiker, atopik dermatit, ilaç ve böcek alerjileri bulunur. Son yıllarda alerjik hastalıkların prevalansı dünya genelinde artmaktadır. Atopik bireyler için alerjenlerle temas etmekten kaçınmak önemli olduğundan, şüpheli alerjenin tanımlanması önemlidir. Alerjik hastalıkların sıklığı coğrafi farklılıklara göre değiştiğinden, bölgesel verilerle desteklenen epidemiyolojik çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada polen çeşitliliği zengin olan Isparta'daki alerjik çocuk hasta profilinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Mayıs 2021 - Şubat 2025 tarihleri arasında Süleyman Demirel Üniversitesi Çocuk Alerji polikliniğine başvuran, alerjik hastalık tanısı almış 1757 çocuk hastanın klinik ve laboratuvar verileri retrospektif olarak değerlendirildi. İstatistiksel analizler SPSS 27.0 programı ile gerçekleştirildi. Spesifik IgE sonuçlarına göre en sık pozitiflik gösteren alerjenler; kedi epiteli (e1), çayır, ağaç ve yabani ot polen karışımı (rx1), ev tozu akarı, hayvan epitelleri ve küf karışımı (rx2), süt (f2), yumurta beyazı (f1), gıda karışımı (fx5) ve Alternaria (m6) idi. Bu yedi alerjen, pozitif spesifik IgE sonuçlarının %87,9'unu oluşturmaktadır. Deri prik testinde en sık duyarlılık; ot karışımı, Felis domesticus, Dermatophagoides pteronyssinus, çavdar, servi, Dermatophagoides farinae, Alternaria alerjenlerinde saptanmıştır. En sık saptanan bu yedi alerjen, tüm pozitif deri prik testlerinin %63,2'sini oluşturmaktadır. Deri prik testi ile ImmunoCAP spesifik IgE testi birbirini tamamlayıcı yöntemlerdir. ImmunoCap anafilaksi riski taşımaması, egzama, dermografizm gibi rahatsızlıklarda kullanılabilmesi ve ilaç kullanımından etkilenmemesi gibi avantajlara sahiptir.
Özet (Çeviri)
Allergy is a hypersensitivity reaction of the immune system to foreign substances in the environment. Allergic diseases include anaphylaxis, food allergies, asthma, rhinitis, conjunctivitis, angioedema, urticaria, atopic dermatitis, drug and insect allergies. In recent years, the prevalence of allergic diseases has been increasing worldwide. Since it is important for atopic individuals to avoid contact with allergens, it is important to identify the suspected allergen. Since the prevalence of allergic diseases varies according to geographical differences, epidemiologic studies supported by regional data are needed. In this study, we aimed to determine the profile of allergic pediatric patients in Isparta, which has a rich pollen diversity. Clinical and laboratory data of 1757 pediatric patients diagnosed with allergic diseases who were admitted to Süleyman Demirel University Pediatric Allergy outpatient clinic between May 2021 and February 2025 were retrospectively evaluated. Statistical analyses were performed with SPSS 27.0 program. The most frequently positive allergens according to specific IgE results were cat epithelium (e1), pollen mixture of meadow, tree and weed (rx1), house dust mite, animal epithelium and mold mixture (rx2), milk (f2), egg white (f1), food mixture (fx5) and Alternaria (m6). These seven allergens accounted for 87.9% of the positive specific IgE results. The most common allergens sensitized in the skin prick test were grass mixture, Felis domesticus, Dermatophagoides pteronyssinus, rye, cypress, Dermatophagoides farinae and Alternaria. These seven most frequently detected allergens accounted for 63.2% of all positive skin prick tests. Skin prick test and ImmunoCAP specific IgE test are complementary methods. ImmunoCap has the advantages that it does not carry the risk of anaphylaxis, can be used in conditions such as eczema, dermographism and is not affected by medication.