Yeni Kamu Yönetimi reformlarının Türkiye-Afganistan karşılaştırması
New Public Management reforms: Türkiye-Afghanistan comparison
- Tez No: 941892
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKİF ÖZER
- Tez Türü: Doktora
- Anahtar Kelimeler: Yönetim, Yeni kamu yönetimi, Türkiye, Afganistan, Management, New public mangement, Türkiye, Afghanistan
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 386
Özet
Yeni Kamu Yönetimi (YKY), kamu hizmetlerinde yönetimle ilgili bir dizi ilke ve teknikleri tanımlamak amacıyla kullanılmaktadır. YKY'nin uygulanması ülkeden ülkeye farklılık gösterse de bu yaklaşıma dayalı reform gündemi, görev odaklı, merkeziyetsiz ve motive edici temellere dayalı organizasyonların oluşturulmasına odaklanmaktadır. Christopher Hood, YKY'nin temel bileşenlerini profesyonel yönetim, performans düzeyinde net standartlar, sonuçlara daha fazla önem verilmesi, bölümlerin ayrılması, kaynak tasarrufu ve özel sektör yöntemlerine vurgu olarak tanımlamaktadır. Türkiye'de YKY'ye yönelik reformlar 1980'li yıllarda başlamış olup, son yıllarda bu yaklaşım ve bileşenlerinin kamu yönetiminde uyarlanması önemli bir hız kazanmış ve birçok reform hayata geçirilmiştir. Devlet, küçülme ve fonksiyonel ile danışmanlık ofisleri ve organizasyonlar oluşturarak YKY yaklaşımını dikkate alarak hizmet sunmayı hedeflemiştir. Afganistan'da ise YKY yaklaşımı reform gündemine ciddi şekilde alınmamış, yalnızca siyasi koşullara bağlı olarak küçük adımlar atılmıştır. Bu çalışma, Türkiye ve Afganistan'daki YKY yaklaşımının karşılaştırmalı bir incelemesini sunmaktadır. Araştırma, kütüphane taraması ve tanımlayıcı yöntemle gerçekleştirilmiş olup, araştırma evreni her iki ülkenin kamu yönetimidir. Bu tür bir karşılaştırmalı çalışma ilk kez yapılmakta olup, Türkiye'nin deneyimleri doğrultusunda Afganistan'a YKY yaklaşımının uyarlanması için öneriler geliştirilmiştir. Buna göre, Afganistan hükümetine kamu yönetimine bakış açısının değiştirilmesi, siyasi müdahalelerin azaltılması, yerel düzeylere daha fazla yetki devri, devletin küçültülmesi, bağımsız ofisler ve ajanslar kurulması, hizmet sunumunda elektronik devletin kurumsallaştırılması, özel sektör katılımının desteklenmesi, performans ve sonuçlara dayalı yönetim ile kaynakların verimli kullanılması gibi adımlar önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The New Public Management (NPM) approach refers to a set of principles and techniques aimed at enhancing the management of public services. While its application varies across countries, the overarching reform agenda of NPM emphasizes creating task oriented, decentralized and performance driven organizations. Christopher Hood identifies the core components of NPM as professional management, clear performance standards, a greater emphasis on results, the separation of functions, resource efficiency, and the adoption of private sector practices. In Turkey, NPM inspired reforms began in the 1980s and have significantly accelerated in recent years. The state has adopted several initiatives to streamline service delivery, including downsizing, and establishing functional and advisory offices and organizations aligned with NPM principles. Conversely, in Afghanistan, the NPM approach has not been seriously adopted; reforms have been limited and largely dependent on political circumstances. This study offers a comparative analysis of the NPM approach in Turkey and Afghanistan. Using library research and a descriptive methodology, the research examines public administration in both countries. It is the first comparative study of its kind, aiming to draw lessons from Turkey's experience to inform reform strategies in Afghanistan. Based on the findings, recommendations for Afghanistan include changing the public administration outlook, reducing political interference, empowering local authorities, downsizing the central government, establishing independent offices and agencies, institutionalizing e-government, encouraging private sector involvement, and promoting performance- and results-based management to enhance resource efficiency.