Göçmen kadınların çalışma koşulları: Küçükçekmece ilçesi Suriyeli kadınlar örneği
Working conditions of migrant women: The case of Syrian women in Küçükçekmece district
- Tez No: 941982
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Göç, Göçmen Kadınlar, Göçmen Emeği, Çalışma Koşulları, Göçün Feminizasyonu, Migration, Migrant Women, Migrant Labor, Working Conditions, Feminization of Migration
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu araştırma, Türkiye'de yaşayan göçmen kadınların işgücü piyasasındaki konumlarını, çalışma koşullarını ve yaşadıkları zorlukları anlamayı amaçlamaktadır. Türkiye'deki en yoğun göçmen nüfusunu oluşturmaları ve kayıt dışı sektörlerde yoğun biçimde yer alarak kırılgan istihdam örüntülerini somutlaştırmaları nedeniyle, Suriyeli kadınlar, bu çalışmanın öznesi olarak seçilmiştir. Aynı zamanda çoğunlukla hiçbir çalışma deneyimi olmayan ya da düşük eğitim düzeyine sahip pek çok Suriyeli kadın, niteliksiz ve güvencesiz işlerde istihdam edilmek zorunda kalmaktadır. Bu sebeple Suriyeli kadınların çalışma yaşamına katılmaları önemli deneyimleri ortaya çıkarmıştır. Göçmen kadınlar hem göçmen hem de kadın kimliklerinden dolayı“çifte dezavantaj”ile karşı karşıya kalmakta; bu durum, onların çoğunlukla güvencesiz, düşük ücretli ve sosyal güvenceden yoksun işlerde çalışmasına neden olmaktadır. Çalışmanın önemi, göçmen kadınların çalışma süreçleri ile karşılaştıkları yapısal eşitsizliklerin anlaşılması ve kadın kimlikleri üzerinden yaşadıkları farklılıkların analiz edilmesine katkı sunmaktadır. Göçmen kadınların kendi anlatımları üzerinden literatürde yeterli düzeyde görünür olmayan çalışma yaşamına dair deneyimlerini ele alarak veri üretmeyi ve toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin işgücü piyasasındaki yansımalarını daha derinlikli biçimde analiz etmeyi hedeflemektedir. Araştırma, İstanbul Küçükçekmece ilçesinde tekstil sektöründe çalışan Suriyeli kadınların çalışma deneyimlerini incelemektedir. Göç süreci, işgücü piyasasına katılma sebepleri, karşılaşılan zorluklar ve çalışma yaşamının hane içi roller üzerindeki etkileri detaylı biçimde ele alınmıştır. Çalışmada, nitel araştırma yöntemi kapsamında yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara kartopu örnekleme yöntemiyle ulaşılmış; veri toplama aracı olarak ses kayıt cihazı kullanılmıştır. Görüşmelerin ses kayıtları deşifre edilerek analiz için metin haline getirilmiştir. Elde edilen veriler MAXQDA 24 programı aracılığıyla nitel içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Kodlama sürecinde temalar ve alt temalar oluşturularak veriler sınıflandırılmış, bu doğrultuda bulgular yapılandırılmıştır. Araştırma bulguları, göçmen kadınların zorunlu göç sonrasında temel geçim ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla çalışma hayatına katıldıklarını ve bu süreçte kayıt dışılık, düşük ücretler, sosyal güvenceden yoksun olma, ücret eşitsizliği gibi çok yönlü sorunlarla karşılaştıklarını göstermektedir. Bununla birlikte kadınların bu zorluklar karşısında geliştirdikleri stratejilerle pasif değil; ailelerin geçimini sağlamada aktif ve belirleyici öznelere dönüştükleri görülmektedir. Çalışma, göçmen kadınların emeğini görünür kılınmayı hedefleyerek; göç ve kadın kimliğinin kesişiminde ortaya çıkan çalışma hayatı ve günlük yaşamdaki etkileri analiz ederek, bu alandaki literatüre katkı sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to understand the position of migrant women in the labor market in Turkey, along with their working conditions and the challenges they face. Syrian women were chosen as the focal group of this research due to their status as the largest migrant population in Turkey and their widespread presence in informal sectors, which exemplifies patterns of precarious employment. Most Syrian women have no prior work experience or possess low levels of education, often forcing them into unskilled and insecure jobs. Their participation in working life thus reveals significant experiences. Migrant women face a“double disadvantage”due to both their gender and migrant status, which often results in their employment in informal, low-paid jobs lacking social security. The significance of this study lies in its contribution to understanding the structural inequalities that migrant women encounter in the labor market and analyzing the specific challenges they face through the lens of their gender. By focusing on the personal narratives of migrant women—voices that are often underrepresented in academic literature—the study aims to generate data on their experiences and provide a deeper analysis of how gender inequalities are reflected in the labor market. The research specifically examines the working experiences of Syrian women employed in the textile sector in the Küçükçekmece district of Istanbul. It explores the migration process, reasons for entering the labor market, challenges encountered, and the impact of working life on their roles within the household. The study adopts a qualitative research method, employing semi-structured in-depth interviews. Participants were reached through the snowball sampling method, and data were collected using audio recordings. The interviews were transcribed and analyzed using the MAXQDA 24 software through qualitative content analysis. During the coding process, themes and sub-themes were created to categorize the data, and the findings were structured accordingly. The findings reveal that migrant women participate in the labor force primarily to meet their basic livelihood needs after forced migration, and in doing so, face various challenges such as informality, low wages, lack of social protection, and wage inequality. Nevertheless, the women are not passive actors; instead, they have emerged as active and decisive subjects in sustaining their families through the strategies they have developed in response to these hardships. By making visible the labor of migrant women, this study aims to contribute to the literature by analyzing the impact of the intersection between migration and gender on working life and everyday experiences.