Üst blefaroplastide infiltrasyon anestezi, rejyonel anestezi ve kombine anestezi tekniklerinin hasta memnuniyeti üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of infiltration anesthesia, regional anesthesia and combined anesthesia techniques on patient satisfaction in upper blepharoplasty
  1. Tez No: 928742
  2. Yazar: BATUHAN SERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSİN AKŞAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Rejyonel sinir bloğu, periferik sinir blokları, lokal infiltrasyon, blefaroplasti, üst blefaroplasti, dermatoşalazis, Regional nerve block, peripheral nerve blocks, local infiltration, blepharoplasty, upper blepharoplasty, dermatochalasis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, dermatoşalazis nedeniyle üst blefaroplasti operasyonu geçirecek olan hastalarda lokal infiltrasyon, rejyonel anestezi ve her ikisinin birlikte uygulandığı kombine anestezi tekniğinin, hastaların ağrı şiddeti ve hasta memnuniyeti düzeylerine olan etkilerinin karşılaştırılması ve hasta memnuniyetini en fazla arttıracak olan tekniğin ortaya konulmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışma, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniğinde Aralık 2023-Aralık 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya dermatoşalazis nedeniyle üst blefaroplasti operasyonu gerektiren ve bu operasyon öncesinde lokal infiltrasyon anestezisi, rejyonel anestezi veya ikisinin birlikte uygulandığı kombine anestezi tekniği uygulanmış olan hastalar dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilme ve dışlama kriterlerini karşılayan toplam 45 hasta dahil edildi. Hastalar preop dönemde üst blefaroplasti operasyonu için değerlendirildi. Hastalara çalışma hakkında detaylı bilgilendirme yapıldıktan sonra çalışmaya katılmayı kabul eden hastalar randomize olarak, uygulanacak anestezi tekniğine göre gruplandırıldı. Çalışma her bir grupta 15 hasta olacak şekilde planlandı. Hastalar üst blefaroplasti operasyonu öncesinde uygulanan anestezi tekniğine göre; sadece lokal infiltrasyon uygulanan Grup 1, sadece rejyonel anestezi (rejyonel sinir bloğu) uygulanan Grup 2 ve lokal infiltrasyon ile rejyonel anestezinin kombine olarak uygulandığı Grup 3 olarak 3 gruba ayrıldı. Hastalara üst blefaroplasti operasyonu sonrası, postoperatif 1. gün ve 1. haftada ağrı şiddeti değerlendirmesi için Visual Analog Skala uygulandı. Postoperatif 3. Ayda FACE-Q Satisfaction with Outcome ölçeği Türkçe Versiyonu uygulandı. Grupların sonuçları değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya katılan 45 hastanın, ortalama yaş ortalaması 49,4±7,50 olarak saptandı ve gruplar arası yaş ortalaması açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05). Çalışmaya katılan 45 hasta, cinsiyet dağılımı açısından 7 erkek (%15,6) ve 38 kadın (%84,4) şeklindeydi. Üç gruptaki hastaların postoperatif 1. gündeki ve postoperatif 1. haftadaki VAS skorları Kruskal-Wallis H testi ile karşılaştırıldı ve üç grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). Üç gruptaki hastaların FACE-Q – Satisfaction with Outcome ölçeği Türkçe Versiyonu puanları Kruskal-Wallis H testi ile karşılaştırıldı ve üç grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). Sonuç: Çalışmamızda, rejyonel anestezi uygulanan hastaların, diğer anestezi yöntemleri uygulanan hastalar ile benzer ağrı şiddeti ve hasta memnuniyeti düzeyine sahip olduğu görülmektedir. Lokal infiltrasyon anestezisinden farklı olarak, rejyonel sinir bloğu anestezisi operasyon alanından uzakta uygulanan iki noktaya enjeksiyon ile, operasyon alanında doku distorsiyonu oluşturmadan, operasyon alanında anestezik maddenin mekanik etkisi olmadan daha uygun şartlarda üst blefaroplasti operasyonunu gerçekleştirebilme imkanı sunmaktadır. Bunun yanında frontal skalp bölgesine kadar sağladığı geniş anestezi yüzeyi nedeniyle kaş kaldırma ve kaş askılama prosedürleri ile üst blefaroplasti operasyonunun kombine edilebilmesini sağlar. Rejyonel sinir bloğu anestezisinin bu nedenlerle üst blefaroplasti operasyonlarında kullanılabilecek güvenli ve etkin bir alternatif yöntem olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to compare the effects of local infiltration, regional anesthesia and combined anesthesia technique which applied together on the pain intensity and patient satisfaction levels of patients who will undergo upper blepharoplasty surgery due to dermatochalasis and to reveal the technique that will increase patient satisfaction the most. Material and Method: This prospective study was conducted between December 2023 and December 2024 at the Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery Clinic of İzmir Katip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital. Patients who required upper blepharoplasty surgery due to dermatochalasis and who had undergone local infiltration anesthesia, regional anesthesia or combined anesthesia technique which applied together before this operation were included in the study. A total of 45 patients who met the inclusion and exclusion criteria were included in the study. The patients were evaluated for upper blepharoplasty surgery in the preoperative period. After the patients were given detailed information about the study, the patients who agreed to participate in the study were randomly grouped according to the anesthesia technique to be applied. The study was planned to have 15 patients in each group. The patients were divided into 3 groups according to the anesthesia technique applied before the upper blepharoplasty surgery; Group 1, which received only local infiltration, Group 2, which received only regional anesthesia (regional nerve block), and Group 3, which received a combination of local infiltration and regional anesthesia. The Visual Analog Scale was applied to the patients for pain intensity assessment on the 1st day and 1st week after the upper blepharoplasty surgery. The Turkish version of the FACE-Q Satisfaction with Outcome scale was applied at the 3rd month postoperatively. The results of the groups were evaluated. Results: The mean age of the 45 patients participating in the study was determined as 49.4±7.50 and no statistically significant difference was found between the groups in terms of mean age (p>0.05). The 45 patients participating in the study were 7 males (15.6%) and 38 females (84.4%) in terms of gender distribution. The VAS scores of the patients in the three groups on the first postoperative day and the first postoperative week were compared with the Kruskal-Wallis H test and no statistically significant difference was found between the three groups (p>0.05). The FACE-Q – Satisfaction with Outcome scale Turkish Version scores of the patients in the three groups were compared with the Kruskal-Wallis H test and no statistically significant difference was found between the three groups (p>0.05). Conclusion: In our study, it was observed that the patients who underwent regional anesthesia had similar pain intensity and patient satisfaction levels to the patients who underwent other anesthesia methods. Unlike local infiltration anesthesia, regional nerve block anesthesia offers the opportunity to perform upper blepharoplasty operations under more suitable conditions by injecting at two points away from the operation area, without creating tissue distortion in the operation area, and without the mechanical effect of the anesthetic agent in the operation area. In addition, due to the wide anesthesia surface it provides up to the frontal scalp region, it allows the upper blepharoplasty operation to be combined with brow lift and brow suspension procedures. For these reasons, we believe that regional nerve block anesthesia is a safe and effective alternative method that can be used in upper blepharoplasty operations.