Kampüs rekreasyonu engellerinin incelenmesi
Investigation of campus recreation constraints
- Tez No: 942022
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULMENAF KORKUTATA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kampüs Rekreasyonu, Boş Zaman Engelleri, Yaşam Doyumu, Rekreasyon Fayda, Campus Recreation, Leisure constraints, Life Satisfaction, Recreation Benefit
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin boş zaman engellerini demografik değişkenlere göre incelemek ve rekreasyon faydalarının yaşam doyumuna etkisinde bu engellerin aracılık ve düzenleyicilik rolünü değerlendirmektir. Ayrıca, kampüsteki boş zaman etkinliklerine katılımlarını engelleyen faktörleri ortaya koymaktır. Araştırmada karma araştırma yöntemlerinden açımlayıcı sıralı desen kullanılmıştır. ÇOMÜ Terzioğlu Kampüsü'nde öğrenim gören 634 öğrenci nicel araştırma örneklemini, bu örneklem içinden belirlenen 99 öğrenci ise nitel araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında katılımcılara yaşam doyumu, rekreasyon fayda, boş zaman engelleri ölçekleri ve yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmıştır. Verilerin analizinde Jamovi 1.1.4 ve MAXQDA nitel analiz programları kullanılmıştır. Veriler t testi, ANOVA ve medmod modülü aracılığıyla analiz edilmiştir. Analiz sonucunda, öğrencilerin boş zaman engellerinin cinsiyet, sınıf ve gelir durumuna göre farklılık gösterdiği, rekreasyon fayda ile yaşam doyumu ilişkisinde boş zaman engellerinin düzenleyicilik etkisi olduğu bununla birlikte tesis alt boyutunun aracılık etkisi olduğu belirlenmiştir. Nitel araştırma bulgularında, öğrencilerin kampüs rekreasyonuna katılım engelleri üç ana tema ve on alt tema şeklinde değerlendirilmiştir. Bireysel engeller altında zaman yönetimi, kişisel motivasyon eksikliği ve ilgi eksikliği; bireylerarası engeller altında grup dinamiği, sosyal destek eksikliği ve arkadaşların katılımı; yapısal engeller altında ise fiziksel tesis ve ekipman eksikliği, program ve planlama sorunları, iletişim ve duyuru eksiklikleri ile ulaşım yer almaktadır. Sonuç olarak tesis olanaklarının engellerin ortadan kaldırılmasında önemli rol oynadığından söz edilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the leisure constraints of university students according to demographic variables and to evaluate the mediating and moderating role of these constraints in the effect of recreational benefits on life satisfaction. Additionally, it aims to identify the factors that hinder participation in campus leisure activities. The quantitative research sample consists of 634 students studying at ÇOMÜ Terzioğlu Campus, and the qualitative research sample consists of 99 students selected from this group. Data were collected using life satisfaction, recreational benefits, and leisure constraints scales, as well as a semi-structured interview form. The data were analyzed using Jamovi 1.1.4 and MAXQDA qualitative analysis programs. Data were analyzed with t-test, ANOVA, and the Medmod module. The analysis showed that students' leisure constraints differ according to gender, class, and income, and leisure constraints have a moderating effect on the relationship between recreational benefits and life satisfaction. Additionally, the facility dimension has a mediating effect. Qualitative research findings identified three main themes and ten sub-themes of barriers to participation in campus recreation. Under individual barriers, there are time management, lack of personal motivation, and lack of interest; under interpersonal barriers, there are group dynamics, lack of social support, and friends' participation; and under structural barriers, there are lack of physical facilities and equipment, program and planning issues, communication and announcement deficiencies, and transportation. As a result, it can be said that facility opportunities play an important role in eliminating constraints.