Okul öncesi çocuklarda fonolojik farkındalık becerilerini destekleyici eğitim programı geliştirilmesi-mobil ekipman uyumlu
Development of an educational program to support phonological awareness skills in preschool children - mobile equipment compatible
- Tez No: 942049
- Danışmanlar: PROF. DR. OZAN BAĞIŞ ÖZGÜRSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dil ve Konuşma Terapisi, Language and Speech Therapy
- Anahtar Kelimeler: Erken okur-yazarlık becerileri, Fonolojik farkındalık becerileri, Fonolojik farkındalık terapisi, Teknolojik uygulamalar, Mobil aplikasyon, Early literacy skills, Phonological awareness skills, Phonological awareness therapy, Technological applications, Mobile application
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmanın amacı okuma becerileri açısından risk altında olan erken çocukluk çağındaki (5-7 yaş) çocukların fonolojik farkındalık becerilerini geliştirmek için bir mobil aplikasyon geliştirmek ve etkililiğini araştırmaktır. Bu doğrultuda çalışma iki aşamalı olarak planlanmıştır. İlk aşamada Fonolojik Farkındalık Becerileri (FOFABE) uygulaması geliştirilmiş, ikinci aşamada ise FOFABE uygulaması ile sunulan müdahale programının erken okur-yazarlık becerileri açısından risk altında olan çocukların fonolojik farkındalık becerileri üzerine olan etkisi incelenmiştir. Tek denekli desenlerden katılımcılar arası yoklama evreli çoklu yoklama modeli ile planlanan çalışmada, FOFABE ile gerçekleştirilen müdahale programı sonrasında tüm katılımcılar en az %80 doğru yanıt başarı ölçüt kriterini sağlamıştır. Ayrıca Batuhan, Begüm ve Ömer objektif ölçme araçlarından Erken Okuryazarlık Testi' nde sırasıyla 47, 57, 48 puan; 'Ses Bilgisel Farkındalık' alt testinde ise 14, 13, 12 puan alarak kesme puanların altında performans göstermiş; FOFABE ile uygulama sonrası toplam puanları 75, 78, 76'ya, 'Ses Bilgisel Farkındalık' alt testi puanları 30, 31, 29'a yükselerek kesme puanların üzerine çıkmayı başarmıştır. Bir diğer objektif ölçme aracı olan Erken Çocukluk Dönemi Fonolojik Duyarlık Ölçeği nde ise başlangıçta sırasıyla 58, 47, 42 olan puanları, müdahale sonrasında 72, 73, 73 puana yükselmiş; tüm katılımcıların fonolojik farkındalık beceri düzeyleri orta düzeyden yüksek düzeye çıkmıştır. Ayrıca katılımcıların edindikleri becerileri genelleyerek farklı ortam, kişi ve materyal varlığında da sürdürdükleri, bir ay sonra gerçekleştirilen izlem değerlendirmesinde ise kazanımlarını korumaya devam ettirdikleri görülmüştür. 'Mobil Uygulama Anketi' nde elde edilen verilerin analizi ile katılımcı ailelerinin memnuniyetleri ortalama 55.54 (SS=0.48) bulunmuş, FOFABE uygulamasının sosyal geçerliliği olan bir uygulama olduğu kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to develop a mobile application for improving the phonological awareness skills of early childhood children (5-7 years old) who are at risk in terms of reading skills and to investigate its effectiveness. Accordingly, the study was planned in two stages. In the first stage, the Phonological Awareness Skills (FOFABE) application was developed, and in the second stage, the effect of the intervention program offered with the FOFABE application on the phonological awareness skills of children at risk in terms of early literacy skills was examined. In the study planned with a multiple probe design with probe phases between participants from single-subject designs, all participants met the success criterion of at least 80% correct answers after the intervention program carried out with FOFABE. In addition, Batuhan, Begüm and Ömer performed below the cut-off scores by getting 47, 57, 48 points in the Early Literacy Test and 14, 13, 12 points in the 'Phonological Awareness' subtest; After the application with FOFABE, total scores increased to 75, 78, 76, and 'Phonological Awareness' subtest scores increased to 30, 31, 29, and thus exceeded the cut-off scores. In another objective measurement tool, Early Childhood Phonological Awareness Scale, the scores, which were 58, 47, 42 at the beginning, increased to 72, 73, 73 after the intervention; phonological awareness skill levels of all participants increased from moderate to high levels. In addition, it was observed that the participants generalized the skills they acquired and maintained them in different environments, people, and materials, and that they maintained their gains in the follow-up assessment carried out one month later. With the analysis of the data obtained from the 'Mobile Application Questionnaire', the average satisfaction of the participant families was found to be 55.54 (SD=0.48), proving that the FOFABE application is an application with social validity.