The impact of social media and digital marketing on brand awareness and purchasing behavior of millennials in Istanbul
Sosyal medya ve dijital pazarlamanın istanbul'da yaşayan milenyum kuşağının marka bilinirliği ve satın alma davranışları üzerindeki etkisi
- Tez No: 942228
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT TEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Dijital Pazarlama, Marka Farkındalığı, Satın Alma Davranışı, Marka Hatırlanabilirliği
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Işık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Çalışma, markaların sosyal medya platformlarının kullanımı ve markaların kullandığı dijital pazarlama önlemlerinin marka bilinirliği düzeyini ve insanların satın alma davranışları üzerindeki etkisini belirlemeyi amaçlamıştır. Çalışma, İstanbul'daki Y kuşağı üzerindeki etkiyi değerlendirmek amacıyla planlandı. Veriler, İstanbul'da ikamet eden bireylerden 403 katılımcının doldurduğu çevrimiçi anket aracılığıyla toplanmıştır. Toplanan veriler SPSS versiyon 21 kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına ulaşmak için tanımlayıcı istatistikler, güvenirlik analizi, ortalama fark testi, korelasyon testi ve çoklu regresyon uygulanmıştır. Analiz yapıldıktan sonra, tüketicilerin satın alma davranışının algılanan ürün kalitesinden çok etkilendiği sonucuna varılmıştır. Seçilen marka, tüketicilere sunulan ürünlerin kalitesini korudu ve bunları kullanmayı ve satın almayı seviyorlar. Müşterilerin satın alma kararları üzerindeki etkiyi değerlendirmek için tanınmış bir marka olan Mavi kullanıldı. Bulgular, marka farkındalığı ölçümlerinin, yani“Algılanan ürün kalitesi, Ürün algısı, Marka hatırlanabilirliği ve Marka bilinirliği”nin Y kuşağının satın alma davranışları üzerinde etkisi olduğunu ortaya çıkardı. Ancak satın alma kararları katılımcıların demografik özelliklerine göre etkilenmemektedir. Ayrıca araştırma, dijital pazarlama stratejilerinin İstanbul'daki milenyum kuşağı bireyleri tarafından nasıl algılandığını ve sosyal medya etkileşimlerinin satın alma sürecine nasıl yön verdiğini ortaya koymuştur. Bu da sosyal medya ve dijital kanalların, tüketici davranışlarında önemli bir rol oynadığını doğrulamaktadır. Araştırmanın bulgularından, markanın hatırlamasının tüketicilerin satın alma kararları üzerinde de etkisi olduğu sonucuna varılmıştır. Analiz yapıldıktan sonra, tüketicilerin satın alma davranışının algılanan ürün kalitesinden çok etkilendiği sonucuna varılmıştır. Bu, sosyal medya platformunun ve dijital kanalların tüketici davranışında önemli bir rol oynadığını doğrular.
Özet (Çeviri)
The current research aimed to define the level of brand awareness and the impact on the buying behavior of people due to the usage of social media platforms and digital marketing measures used by the brands. The research was planned to assess the impact on the millennials in Istanbul, Türkiye. The data was collected from the individuals residing in Istanbul with the help of an online questionnaire survey which was filled in by 403 participants. The collected data was analyzed by using SPPS version 21. Descriptive statistics, reliability analysis, mean difference test, correlation test, and regression were performed to get the outcomes of the research. Mavi, a renowned brand, was used to assess the impact on the buying decisions of customers. The findings revealed that the measures of brand awareness namely,“Perceived product quality, Product recognition, Brand recall, and Brand perception”influence the purchasing behavior of millennials. However, the purchasing decisions were not affected based on the demographics of the participants. Thus, the millennials who stay in Istanbul and use social media are influenced by the strategies used by marketers to purchase their brands. The research also revealed how digital marketing strategies are perceived by millennials in Istanbul and how social media interactions shape the purchasing process. This confirms that social media and digital channels play an important role in consumer behavior.