Beyin iskemi-reperfüzyonunda 3',4'-Dihydroxyflavonolun korteks oksidan/ antioksidan sistem ve transmitter düzeylerine etkisi
Effect of 3',4'-Dihydroxyflavonol on cortex oxidant/antioxidant system and transmitter levels in brain ischemia-reperfusion
- Tez No: 942320
- Danışmanlar: PROF. DR. RASİM MOĞULKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: CAT, GABA, Glutamat, GPx, MDA, Serebral korteks, SOD, TRx 2, CAT, cerebral cortex, GABA, Glutamate, GPx, MDA, SOD, TRx 2
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Global serebral iskemiden (GCI) sağ kalanlarda spontan dolaşımın geri dönüşünü takiben serebral enfarktüs, nöron kaybı ve beyin hasarına neden olabilir. Mevcut çalışmada sıçanlarda beyin iskemi-reperfüzyonu sonrasında 1 hafta süreli 3',4'-Dihydroxyflavonol (DiOHF) takviyesinin serebral korteks dokusundaki oksidan-antioksidan sistem ve transmitter düzeylerine olan etkisi incelendi. Çalışma Wistar-albino türü erkek sıçanlar üzerinde gerçekleştirildi. Toplam 28 adet sıçan kullanılan araştırmada gruplar şu şekilde oluşturuldu. Kontrol grubu (n=6): Bu gruptaki hayvanlara herhangi bir anestezi ve cerrahi işlem yapılmadı. Sham Grubu (n=6): Bu gruptaki hayvanlarda genel anestezi oluşturulduktan sonra karotid arter bölgeleri açılıp kapatıldı. Uygulama sonrası 1 hafta süreli çözücü uygulaması yapıldı (1 ml DiOHF çözücüsü). İskemi-Reperfüzyon (İ/R) Grubu (n=8): Genel anestezi altında sıçanlarda karotid arterler izole edildikten sonra 30 dakika süreyle ligate edilerek iskemi ve takiben reperfüzyon gerçekleştirildi. Reperfüzyonu takiben 1 hafta boyunca 1 ml DiOHF çözücü uygulanmıştır. İskemi-Reperfüzyon + DiOHF Grubu (n=8): Genel anestezi altında sıçanlarda karotid arterler 30 dakika ligasyonla iskemi yapıldıktan sonra reperfüzyon ve sonrasında 1 hafta süreli DiOHF takviyesi yapıldı. Çalışmanın sonuçları sıçanlarda deneysel beyin iskemi-reperfüzyonu sonrası 1 hafta süreli DiOHF uygulamasının beyin serebral korteks dokusunda oksidan aktivite göstergesi olan MDA artarken antioksidan aktivite belirteçlerinden olan GPX, SOD, katalaz ve TRx 2 değerleri önemli şekilde baskılanmıştır. Beyin İ/R aynı zamanda glutamat ve GABA seviyelerinde de yükselmelere yol açmıştır. Ancak iskemi-sonrası reperfüzyonla 1 hafta süreli DiOHF uygulaması frontal korteks dokusunda oluşan bahsedilen değişiklikleri düzeltmiştir. Çalışmanın sonuçları sıçanlarda deneysel beyin iskemi-reperfüzyonu sonrası 1 hafta süreli DiOHF uygulamasının beyin serebral korteks dokusunda oksidan/ antioksidan sistem ve transmitter düzeyleri üzerinde olumlu etkilere sahip olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Survivors of global cerebral ischemia (GCI) are at extreme risk of neurological disorders, including cerebral infarction may lead to neuronal loss, may cause brain damage. In the present study, the effect of 1-week 3',4'-Dihydroxyflavonol (DiOHF) supplementation on the oxidant-antioxidant system and transmitter levels in the cerebral cortex tissue after brain-ischemia reperfusion in rats was investigated. It was performed on male Wistar-albino rats. A total of 28 rats were used in the study and the groups were formed as follows. Control Group (n=6): No anesthesia or surgical procedure was performed on the animals in this group. Sham Group (n=6): After general anesthesia was induced in the animals in this group, the carotid artery regions were opened and closed. After the application, vehicle application was performed for 1 week (1 ml DiOHF vehicle). Ischemia-Reperfusion (I/R) Group (n=8): After the carotid arteries were isolated in the rats under general anesthesia, they were ligated for 30 minutes and ischemia was performed followed by reperfusion. Following reperfusion, 1 ml of DiOHF vehicle was supplemented for 1 week. Ischemia-Reperfusion Group + DiOHF Supplemented (n=8): After the carotid arteries were isolated in rats under general anesthesia, they were ligated for 30 minutes and ischemia was performed followed by reperfusion, and then DiOHF supplementation for 1 week was performed. Results of the study indicate that one-week administration of DiOHF following experimental cerebral ischemia-reperfusion (İ/R) in rats led to an increase in MDA levels that a marker of oxidative activity, in the cerebral cortex tissue, while significantly suppressing antioxidant markers such as GPx, SOD, CAT, and TRx 2. Cerebral I/R also resulted in elevated levels of the neurotransmitters glutamate and GABA.However, one-week post-ischemic reperfusion treatment with DiOHF ameliorated these changes in the frontal cortex tissue. Overall, the findings demonstrate that DiOHF administration for one week after experimental cerebral ischemia-reperfusion in rats exerts beneficial effects on the oxidant/antioxidant system and neurotransmitter levels in cerebral cortex tissue.