İştip ve Radoviş Yörüklerinin halk bilimi açısından incelenmesi
A folkloric study of the Yoruks of Stip and Radovish
- Tez No: 942414
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMADAN DOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Anahtar Kelimeler: Yörükler, Makedonya, halk edebiyatı, kültür, inanış, Yoruks, Macedonia, folk literature, culture, belief
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 698
Özet
Yazının henüz bilinmediği ilk uygarlıklarda bütün toplumlar heyecan ve kültür miraslarını sonraki kuşaklara sözlü olarak aktarmıştır. Kulaktan kulağa taşınan sözlü kültür ürünleri bir topluluğun belleği, bir halkın uyduğu kutsal mirastır. Halk kültürü günlük hayatı, sağduyusu, dini ve gelenek görenekleriyle önemli özellikleri içinde barındıran, üretilip yaşatılan sözlü veya yazılı olarak gelecek kuşaklara aktarılmasını amaçlayan yaşayış kalıplarının bütünüdür. Bir diğer deyişle halk kültürü bir bölgedeki kültür ürünlerinin tümüdür. Makedonya Yörüklüğü farklı din, kültür ve ırktan toplumlarla bir arada bulunmalarına rağmen özlerini unutmayıp dil, din, gelenek ve göreneklerine sahip çıkmışlar ve millî benliklerini muhafaza etmeye devam etmişlerdir. Fakat modernleşmenin yaygınlık kazanması neticesinde bu kültürün bazı önemli unsurlarının ne yazık ki kaybolmaya yüz tuttuğu da gözlemlenmiştir. Gelenek, görenek ve sözlü kültür ürünlerimizi elbette unutmayacağız, yaşamakta olduğumuz her olayın altında geleneğimizden izler olacağını unutmamalıyız. Saygı ve selamlamada, sofraya oturup kalkmada, kültür ürünlerinin canlılığında var olan bu izler zamanla zayıflayabilir, ancak biz onlara sahip çıktıkça, onları yazıya aktarmaya çalışarak onlar korunmuş olacaklardır. Kaynak araştırmalar incelendiğinde Makedonya Yörüklüğünün halk bilimi üzerine yapılmış geniş kapsamlı bilimsel bir çalışmaya rastlanmamaktadır. Hâliyle bu çalışmamız söz konusu unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerleri yazıya aktararak gün yüzüne çıkarmak ve olanları yaşatarak nesiller boyu aktarılmasını sağlamaktır. Bir alan araştırması olan bu çalışma, saha araştırmaları sırasında gözlem, görüşme ve mülakat teknikleri kullanılarak derlemeler yapılmış ve daha sonra yazıya aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
All societies transferred their excitement and cultural heritage to the next generations orally in the first civilizations, when writing was not yet known. Oral cultural products carried from word of mouth are the memory of a community and the sacred heritage of a people. Folk culture is the whole of living patterns that include important features of daily life, common sense, religion and traditions, and are produced and kept alive, aiming to be transferred to future generations verbally or in writing. In other words, folk culture is all the cultural products in a region. Although the Macedonian Yoruks coexist with societies of different religions, cultures and races, they have not forgotten their essence and preserved their language, religion, traditions and customs and continue to preserve their national identity. However, it has been observed that, unfortunately, some important elements of this culture are about to disappear as a result of modernization becoming widespread. Of course, we will not forget our traditions, customs and oral culture products, we should not forget that there will be traces of our tradition under every event we experience. These traces, which exist in respect and greetings, in sitting and standing at the table, and in the liveliness of cultural products, may weaken over time, but as long as we protect them and try to transfer them to writing, they will be preserved. When the source research is examined, there is no comprehensive scientific study on the folklore of the Macedonian Yoruk community. Therefore, our work aims to bring these forgotten cultural values to light by writing them down and to ensure that they are passed on for generations by keeping them alive. This study, which is a field research, was compiled using observation, interview and interview techniques during the field research and was later transcribed.