Yenidoğan bebeklerde kordon kanında Vitamin D düzeyinin düzenleyici T lenfositler üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of Vitamin D level in cord blood of newborn babies on regulatory T lymphocytes
- Tez No: 942535
- Danışmanlar: PROF. DR. AYLİN TARCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Vitamin D, Düzenleyici T hücre, kord kanı, yenidoğan, Vitamin D, Regulatory T cells, cord blood, newborn
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Neonatoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Vitamin D kalsiyum ve fosfat metabolizmasında önemli rol oynayan, kemiğin büyümesi ve devamlılığı için gerekli olan bir vitamindir. Son yıllarda yapılan çalışmalar vitamin D'nin kemik metabolizması dışındaki organların fonksiyonlarında da etkili olduğunu göstermiştir. Vitamin D'nin in vivo ve in vitro immün yanıt üzerine etkileri de bulunmuştur. Düzenleyici T hücreler(Regülatör T hücreler, Treg) efektör T hücrelerinin aktivasyonunu düzenlerler. Böylece immün tolerans bozuklukları sonucu oluşabilecek otoimmün reaksiyonları engeller. Yenidoğanda ve erken bebeklikte görülebilen atopik egzema, inek sütü allerjisi gibi alerjik hastalıklarda ve mikroorganizmalara karşı inflamatuar yanıtın düzenlenmesinde Treglerin önemli rolü olduğu gösterilmiştir. Vitamin D, dendritik hücreleri, düzenleyici T hücrelerin immün toleransı sağlaması için uyarır; düzenleyici T hücrelerin, allerji, inflamatuar yanıt ve otoimmünitenin kontrolündeki işlevini yapmasını sağlar. Bu çalışmada kord kanından ölçülen vitamin D düzeyinin bebeğin düzenleyici T hücreleri üzerine etkisini araştırmayı hedefledik. Çalışmaya gebelik haftası son adet tarihine göre 38 hafta ve üzerinde olan 101 bebek alındı. Kord kanından 25(OH)D düzeyi çalışıldı ve CD4, CD25 analizi yapıldı. Ağır vitamin D eksikliği olan [25(OH)D 12 ng/ml olan grup arasında, beyaz küre sayıları, total lenfosit yüzdesi, total lenfosit sayısı, T lenfosit yüzde ve sayısı, T helper yüzde ve sayısı, Treg yüzde ve sayısı açısından anlamlı fark gözlenmedi. Çalışmamızda vitamin D düzeyleri ile ölçülen ve hesaplanan T hücre subsetleri arasında anlamlı korelasyon da gösterilemedi.
Özet (Çeviri)
Vitamin D plays a central role in calcium and phosphate metabolism and its essential for the proper development and maintanance of bone. Recent studies show that vitamin D is effective for different tissue functions in addition to bone metabolism. Vitamin D has immunoregulatory capacities vivo and in vitro. Regulatory T cells (Tregs) regulate effector T cell functions in order to prevent the autoimmune reactions that can occur because of immune tolerance impairment. In newborn and infancy, the important role of Tregs on the allergic disease such as atopic dermatitis and cow's milk allergy was demonstrated. They have also role to control inflammatory reactions against microorganism. Vitamin D induce dendritic cells(DC) in order to function Treg's modulation of immune tolerance (in allergy, inflamatory response and autoimmunity). In this study, we aimed to study association of cord blood vitamin D levels and the regulatory T cells. The study group comprised of 101 newborn whose gestational age was 38 weeks or more. Cord 25(OH)D levels were and CD4, CD25 were analyzed. Newborns were divided into two groups according to the 25(OH)D levels( 12 ng/ml). There were no difference in white blood cell, total lymphocyte count, T helper, T reg cell percentage and number between two groups. There were also no correlations between vitamin D levels and T cell subset number and percentages.