Yazım ve noktalamaya yönelik ikiliklerin alan yazısına etkileri ve yansıması, farklılıkların tespiti ve karşılaştırılması
Determining the differences of the field regarding writing and punctation
  1. Tez No: 942649
  2. Yazar: SAMET OKÇU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM SEÇKİN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yazım, noktalama işaretleri, kılavuz, ikilik, Spelling, punctuation, guide, duality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada, Türk Dil Kurumu ve Türk Dil Derneği yazım kılavuzlarındaki yazım ve noktalama farklılıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bunun için her iki yazım kılavuzu da dikkatle incelenmiş, farklılıklar ayrı başlıklar halinde saptanıp alan yazınındaki diğer çalışmalarla ilişkilendirilerek sonuçlar anlatılmıştır. Çalışmanın verileri, Nitel Araştırma modellerinden“Doküman Analizi”ile toplanmıştır. Verilerin Analizi ise“Betimsel Analiz”kullanılarak yapılandırılmıştır. Çalışmaya konu olmuş iki yazım kılavuzunda da söz konusu farklılıkların neler olduğu ayrıntılarıyla beşinci bölümde örnekleriyle birlikte anlatılmış olup konunun başta eğitim olmak üzere günlük hayatta, sınavlarda ve diğer farklı alanlarda ortaya çıkmış-çıkabilecek durumları ayrıca değerlendirilmiş, çözüm önerileri sunulmuştur. Ortaya konan önerilerin çalışmayı okuyan her seviyeden öğrenci başta olmak üzere aktif öğrencilik hayatı devam etmeyen bireylerin de konuya ilgi duyması halinde sorularına cevap olması çalışmanın bir diğer aşamasını oluşturmuş olup alan yazına bu yönde katkı vermesi amaçlanmıştır. Bu amaca uygun olarak tablolar düzenlenmiş, farklılığa yol açan sözcükler ve kurallar açıkça belirtilmiştir. Sonuç olarak sözcük ve kurallar özelinde saptamalar yapılmış, farklılığa yol açan durumlar belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the spelling and punctuation differences in the Turkish Language Association and Turkish Language Association spelling guides. For this purpose, both writing guides were examined carefully, the differences were identified under separate headings, and the results were explained by associating them with other studies in the field. The data of the study were collected by“Document Analysis”, one of the Qualitative Research models. Analysis of the data was structured using“Descriptive Analysis”. In the fifth chapter, the differences in the two writing guides that were the subject of the study are explained in detail with examples, and the situations that may arise in daily life, exams and other areas, especially in education, are also evaluated and solution suggestions are offered. Another stage of the study is that the suggestions put forward will answer the questions of students of all levels who read the study, as well as individuals who are not active students, if they are interested in the subject, and it is aimed to contribute to the literature in this direction. Tables have been arranged for this purpose, and the words and rules that cause the differences are clearly stated. As a result, determinations were made in terms of words and rules, and the situations that caused the differences were determined.