Türk edebiyatında şiir eleştirisi (1960-1980)
Poetry criticism in turkish literature 1960-1980
- Tez No: 943130
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN UZKUÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk Edebiyatı, Şiir, Şair, Eleştiri, 1960-1980, Turkish Literature, Poetry, Poet, Criticism, 1960-1980
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 266
Özet
Türk Edebiyatında Şiir Eleştirisi (1960-1980)“Türk Edebiyatında Şiir Eleştirisi (1960-1980)”adlı çalışmamızda edebiyat-sanat dergilerinde çıkmış ilgili yazılardan hareketle dönemin şiir anlayışının, eleştirisinin ortaya konması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda dergilerdeki yazılar incelenmiş ve içerik analizleri yapılmıştır. Böylece dönemin genel şiir anlayışı ve eleştirisi belirlenmeye çalışılmıştır. Şiire dair eleştiriler“Anlamsız Şiir yahut Şiirde Anlam Sorunu”,“Soyut ve Somut Şiir”,“Şiir ve Gelenek”,“Şiirde Öz ve Biçim”,“Şiir Dili”,“Şiirin Çevrilebilirliği-Çevrilemezliği Meselesi”üzerinde toplanır. Şiirin bu temel meseleleri çoğunlukla dönemin güncel şiiri olan İkinci Yeni şiir üzerinden tartışılmıştır. 1960-1980 yılları arasında şiir eleştirisinin önemli bir kısmı dönemler, edebî hareketler, anlayışlar ve topluluklar etrafında gerçekleşir. Divan edebiyatı, toplumcu şiir, Garip hareketi ve İkinci Yeniler çeşitli yönleriyle söz konusu eleştirilerin odağındadır. Şairler ve eserleri üzerine yapılan eleştiriler de çalışmamıza konu olan dönem için önemli bir yere sahiptir. Bahsi geçen topluluklara, oluşumlara mensup isimlerin yanı sıra Tevfik Fikret, Ahmet Haşim, Nâzım Hikmet, Tanpınar, Cahit Sıtkı gibi daha eski şairler de çeşitli yönleriyle gündeme getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Poetry Criticism in Turkish Literature (1960-1980) In our study titled as“Poetry Criticism in Turkish Literature (1960-1980),”the aim is to present the understanding and criticism of poetry of the period based on relevant articles published in literature and art magazines. In line with this objective, the articles in magazines were examined, and content analyses were conducted. Thus, an attempt was made to determine the general understanding and criticism of poetry during the period. The criticisms regarding poetry are centered around themes such as“Nonsensical Poetry or the Problem of Meaning in Poetry,”“Abstract and Concrete Poetry,”“Poetry and Tradition,”“Content and Form in Poetry,”“Poetic Language,”and“The Issue of Translatability-Irreducibility of Poetry.”These fundamental issues of poetry were mostly discussed through the lens of the contemporary poetry of the period, namely the“Second New”poetry. Between 1960 and 1980, a significant portion of poetry criticism revolved around periods, literary movements, ideologies, and communities. Divan literature, socialist realism poetry, the Garip movement, and the Second New poets are focal points in various aspects of these criticisms. Criticism of poets and their works also holds significant importance for the period under study in our work. Alongside these mentioned groups and formations, former poets such as Tevfik Fikret, Ahmet Haşim, Nâzım Hikmet, Tanpınar, and Cahit Sıtkı have also been brought into focus from various perspectives.