Ergenlerde problemli internet kullanımına özgü hemşirelik uygulama modelinin geliştirilmesi
Development of a nursing intervention model specific to problematic internet use in adolescents
- Tez No: 943255
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUDU KARAKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: ergenler, hemşirelik, model, sağlıklı internet kullanımı, adolescents, healthy internet use, model, nursing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, ergenlerde problemli internet kullanımına (PİK) özgü bir hemşirelik uygulama modelinin geliştirilmesi ve teknik eylem araştırması yöntemiyle test edilmesidir. Yöntem: Bu araştırma iki aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşamada, bütünleştirici yaklaşım doğrultusunda ergenlerde PİK'e özgü bir hemşirelik uygulama modeli geliştirilmiştir. Model, bütünleştici yaklaşımın basamakları olan, (i) varsayımları kontrol etme, (ii) ilgilenilen olguyu birden fazla kaynak ile keşfetme, (iii) modelleştirme ve (iv) doğrulama, raporlama ve paylaşma adımları izlenerek oluşturulmuştur. İkinci aşamada, geliştirilen taslak modele dayalı hemşirelik bakım programı tasarlanmış ve teknik eylem araştırması yöntemiyle test edilmiştir. Bu aşama, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Polikliniğinde Temmuz 2024-Aralık 2024 tarihleri arasında 10 ergen ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Bu araştırmada, Ergenlerde Sağlıklı İnternet Kullanımı için Bakım Çantası Modeli geliştirilmiştir. Modelin ana kavramları, değiştirilebilir faktörler, internet kullanım örüntüleri, bakım uygulamaları ve temel bakım bileşenleri şeklindedir. Ergenlerde Sağlıklı İnternet Kullanımı için Bakım Çantası Modeli'ne dayalı Hemşirelik Bakım Programı'nın, ergenlerin PİK düzeyini azaltmada etkili olduğu ve öz-denetim, destekleyici aile ilişkileri ve aktif başa çıkma yaklaşımları düzeyini artırdığı bulunmuştur. Ergenler, hemşirelik bakım programı konusunda görüş ve deneyimlerini paylaşmış ve veri analizi sonucunda beş ana tema elde edilmiştir. Bu temalar, değiştirilebilir faktörler, internet kullanım örüntüleri, temel bakım bileşenleri ve hemşirelik bakım programı şeklindedir. Sonuç: Ergenlerde Sağlıklı İnternet Kullanımı için Bakım Çantası Modeli'nin, riskli ya da problemli internet kullanımı olan ergenlere bakım verirken hemşirelere rehberlik edebileceği düşünülmektedir. Gelecek araştırmalarda, modelin okullarda ya da birinci basamak sağlık kuruluşlarında koruyucu ruh sağlığı uygulamaları kapsamında test edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to develop a nursing intervention model specific to problematic internet use (PIU) in adolescents and to test it using the technical action research method. Method: This study consists of two phases. In the first phase, a nursing intervention model specific to problematic internet use (PIU) in adolescents was developed in line with the integrative approach. The model was created by following the steps of the integrative approach, which include (i) checking assumptions, (ii) exploring the phenomenon through multiple sources, (iii) theorizing, and (iv) validating, reporting, and sharing. In the second phase, a nursing care program based on the developed draft model was designed and tested using the technical action research method. This phase was carried out with 10 adolescents at the Child and Adolescent Mental Health Outpatient Clinic of Akdeniz University Hospital between July 2024 and December 2024. Results: In this study, the Care Bag Model for Healthy Internet Use in Adolescents was developed. The main concepts of the model are modifiable factors, internet use patterns, care interventions, and core care components. The Nursing Care Program based on the Care Bag Model for Healthy Internet Use in Adolescents was found to be effective in reducing adolescents' levels of problematic internet use (PIU) and in increasing their levels of self-regulation, supportive family relationships, and active coping strategies. Adolescents shared their opinions and experiences regarding the nursing care program, and as a result of data analysis, five main themes were identified. These themes are modifiable factors, internet use patterns, core care components and the nursing care program. Conclusion: The Care Bag Model for Healthy Internet Use in Adolescents is considered to be able to guide nurses while providing care to adolescents with risky or problematic internet use. In future studies, it is recommended that the model be tested within the scope of preventive mental health practices in schools or primary healthcare institutions