Kıl, tiftik ve Kilis keçilerinin üreme özelliklerini etkileyen KITLG ve KISS1 gen bölgelerinin polimorfizmlerinin belirlenmesi
Determination of gene polymorphisms in KITLG and KISS1 gene regions effecting the reproductive traits of hair, angora, and Kilis goats
  1. Tez No: 943256
  2. Yazar: BERK ÖZCAN ATALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLA ATEŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kıl Keçisi, Tiftik Keçisi, Kilis keçisi, KITLG, KISS1, Polimorfizm, Hair Goat, Angora Goat, Kilis Goat, KITLG, KISS1, Polymorphism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veteriner Biyokimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Veteriner Biyokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışma, Kıl, Tiftik ve Kilis keçilerinin üreme özelliklerini etkileyen KITLG ve KISS1 gen bölgelerindeki polimorfizmlerin belirlenmesini amaçlamaktadır. KISS1 geni, üreme fonksiyonlarının düzenlenmesinde kritik bir rol oynayan Kisspeptin proteinini kodlarken, KITLG geni ise hücre büyümesi, farklılaşması ve migrasyonu üzerinde etkili olan bir ligand kodlamaktadır. Bu genlerdeki varyasyonlar, keçilerin üreme performansı ve verimliliği üzerinde önemli etkiler yaratabilir. Bu amaçla çalışmaya dahil edilen üç keçi ırkından (n=50) 150 adet numune kullanılmıştır. Genomik DNA örneklerinde KITLG ve KISS1 genleri PZR yöntemiyle çoğaltılmıştır. KITLG ve KISS1 gen bölgelerindeki polimorfizmleri belirlemek amacıyla Polimeraz Zincir Reaksiyonu-Kısıtlama Parçacık Uzunluğu Polimorfizmi (PZR-RFLP) tekniği kullanılmıştır. Popülasyonlardaki genetik varyasyonu değerlendirmek amacıyla Hardy-Weinberg dengesi test edilmiştir. Bu çalışma kapsamında, KISS1 (C2540T ve A2510G) ve KITLG (g.12654G>A, g.12829T>C, g.12772G>A) genlerine ait belirli SNP bölgeleri moleküler düzeyde incelenmiştir. KISS1 geninde analiz edilen her iki SNP (C2540T ve A2510G) için, üç ırkta da Hardy-Weinberg genetik dengesi sağlanmış ve populasyonların bu lokuslar açısından genetik olarak stabil olduğu saptanmıştır. Bu SNP'lerde genotip dağılımı dengeli olup, ırklar arasında anlamlı fark gözlenmemiştir. Buna karşılık, KITLG genindeki g.12654G>A ve g.12829T>C polimorfizmleri, tüm ırklarda Hardy-Weinberg dengesinden anlamlı sapma göstermiştir. Bu sapmalar, heterozigot genotip fazlalığı ve homozigot genotip eksikliğiyle birlikte değerlendirilmiş; populasyonlarda genetik sürüklenme, seçilim baskısı ya da kapalı çiftleşme sistemlerinin etkili olabileceği düşünülmüştür. Yalnızca g.12772G>A SNP'si dengededir. Sonuç olarak, çalışmada incelenen her iki genin farklı SNP'lerinde genetik çeşitlilik tespit edilmiş ve bu varyasyonların Türkiye yerli keçi ırklarının genetik korunması ve moleküler düzeyde ıslahı için önemli potansiyel taşıdığı gösterilmiştir. Bulgular, fenotipik verilerle desteklenecek ileri araştırmalar için temel oluşturacak niteliktedir. Bu bulgular, keçi ıslah programlarında kullanılabilecek genetik markerların belirlenmesine yönelik önemli veriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates polymorphisms in the KITLG and KISS1 gene regions, which influence reproductive traits in Hair, Angora, and Kilis goats. The KISS1 gene encodes the Kisspeptin protein, which plays a critical role in regulating reproductive functions, while the KITLG gene encodes a ligand that influences cell growth, differentiation, and migration. Variations in these genes can have significant impacts on the reproductive performance and productivity of goats. For this purpose, a total of 150 samples were used from three goat breeds (n=50) included in the study. Genomic DNA samples were amplified by PCR for the KITLG and KISS1 genes. Polymerase Chain Reaction-Restriction Fragment Length Polymorphism (PCR-RFLP) technique was employed to detect polymorphisms in the KITLG and KISS1 gene regions. The Hardy-Weinberg equilibrium was tested to assess the genetic variation within the populations. In this study, specific SNP regions of the KISS1 (C2540T and A2510G) and KITLG (g.12654G>A, g.12829T>C, g.12772G>A) genes were analysed at the molecular level in indigenous Turkish goat breeds: Hair, Angora and Kilis. For both SNPs in the KISS1 gene (C2540T and A2510G), Hardy-Weinberg equilibrium was maintained across all three breeds, indicating that the populations were genetically stable at these loci. Genotype distributions were balanced, and no significant differences were observed among the breeds. In contrast, the g.12654G>A and g.12829T>C polymorphisms of the KITLG gene showed statistically significant deviations from Hardy-Weinberg equilibrium in all breeds. These deviations, characterized by an excess of heterozygous genotypes and a lack of homozygotes, suggest the potential influence of genetic drift, selection pressure, or non-random mating systems within the populations. Only the g.12772G>A SNP was found to be in equilibrium. In conclusion, genetic diversity was detected in the different SNPs of both genes studied, highlighting their potential for molecular-level conservation and genetic improvement of Turkish indigenous goat breeds. These findings provide a valuable foundation for future studies to be supported with phenotypic reproductive data. Furthermore, the results offer important insights for the identification of molecular markers that may be utilized in goat breeding programs.