Ebeveynlik stilleri ile okulöncesi dönem çocuklarının yaratıcılıkdüzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between parenting styles and preschool children'screativity levels
- Tez No: 943257
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN TAYYAR ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ebeveyn Stilleri, Okulöncesi Dönem, Yaratıcılık, Creativity, Parenting Styles, Preschool Period
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı ebeveynlik stilleri ile okul öncesi dönem çocuklarının yaratıcılık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Materyal ve Metot: Bu araştırmada İlişkisel tarama modeli kullanılacaktır. Araştırmanın örneklemini; 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Elazığ il merkezinde bulunan devlete bağlı anaokullarında eğitim gören 243 çocuk ve ebeveynleri oluşturmuştur. Veri toplama araçları ile elde edilen veriler bilgisayar ortamına sayısal ifade olarak girilip ve SPSS 25.0 istatistik programı kullanılarak istatistiksel analizler yapılmıştır. Bulgular: Okulöncesi eğitim kurumuna devam eden 243 çocuğun ebeveynlerine“çoklu ebeveynlik stilleri ölçeği”öğretmenlerine de“erken çocukluk yaratıcılık ölçeği”uygulanmıştır. Araştırmaya katılan ebeveynlerin ebeveynlik stilleri ve çocukların yaratıcılık düzeyleri ebeveynin eğitim durumu, yaşı, aile gelir durumu, çalışma durumu, çocukların cinsiyeti, kardeş sayısı ve yaşı gibi demografik özellikler açısından incelenmiştir. Araştırmanın sonucunda ebeveynlerin eğitim durumu ile“olumlu ebeveynlik”boyutu arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Yaşı 18-24 ve 35-44 arasında olan ebeveynlerin çocuklarının yaratıcılık ölçeğindeki puanları, yaşı 25-34 olan ebeveynlerin çocuklarının puanlarından yüksek çıkarken, yaşı genç olan ebeveynlerin diğer ebeveynlere göre“olumlu pekiştirme”boyutundaki puanları daha yüksek çıkmıştır. Ailenin gelir durumu ile ebeveynlik stilleri ve çocukların yaratıcılık düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Çalışmayan ebeveynlerin“düşük kontrol”alt boyutundaki puan ortalaması çalışan ebeveynlerinkinden yüksek çıkmıştır. Ebeveynlik stilleri ile çocukların yaratıcılık düzeyleri arasında ise anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir. Sonuç: Bu çalışmanın sonucunda, çocukların yaratıcılıklarının ebeveyn stillerinden ziyade diğer değişkenlerden daha çok etkilendiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study is to examine the relationship between parenting styles and creativity levels of preschool children. Material and Method: Relational scanning model will be used in this research. The sample of the research; It consisted of 243 children and their parents studying in public kindergartens in Elazığ city center in the 2024-2025 academic year. The data obtained through data collection tools were entered into the computer environment as numerical expressions and statistical analyzes were performed using the SPSS 25.0 statistical program Results: Multiple parenting styles scale“ was applied to the parents of 243 children attending preschool education institutions, and ”early childhood creativity scale“ was applied to their teachers. The parenting styles of the parents participating in the study and the creativity levels of their children were examined in terms of demographic characteristics such as the parent's education level, age, family income, employment status, children's gender, number of siblings and age. As a result of the research, a significant difference was found between the educational status of the parents and the ”positive parenting“ dimension. While the creativity scale scores of children of parents aged between 18-24 and 35-44 were higher than the scores of children of parents aged 25-34, the scores of younger parents in the ”positive reinforcement“ dimension were higher than other parents. No significant difference was found between the family's income level, parenting styles and children's creativity levels. The mean score of nonworking parents in the ”low control" sub-dimension was higher than that of working parents. No significant relationship was found between parenting styles and children's creativity levels. Conclusion: As a result of this study, it was seen that children's creativity was affected more by other variables rather than parental styles.