Farklı 3D yazıcı rezinlerin renk stabilitelerinin karşılaştırılması
Comparison of color stability of different 3-D printed resins
  1. Tez No: 943292
  2. Yazar: BENGİSU KOCA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR AKARSU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: 3B yazıcı, CAD/CAM, kompozit rezin, renklenme, 3D printer, CAD/CAM, composite resin, staining
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zootekni Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı iki farklı 3 boyutlu yazıcı rezin, bir CAD/CAM rezin nanoseramik blok ve bir nanohibrit kompozit rezinin uzun dönem kahve solüsyonunda bekletildikten sonra renk stabilitelerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada rezin nanoseramik CAD/CAM blok (Grup CS, Cerasmart, GC Europe), nanohibrit kompozit rezin (Grup CME, Clearfil Majesty Esthetic, Kuraray) ve iki farklı 3 boyutlu yazıcı rezini (Grup VS, VarseoSmile Crown plus, BEGO ve Grup CT, Crowntec (CT, Saremco), SaremcoDental AG) kullanıldı. Her materyalden 8 mm çapında 2 mm kalınlıkta 20 numune olmak üzere toplam 80 disk şeklinde numune hazırlandı. Numuneler 30 gün boyunca her gün 45 dakika kahve solüsyonunda bekletildi. Kahve solüsyonu her gün yenisiyle değiştirildi. Numuneler günün geri kalanında distile suda bekletildi. Renk değişimi aynı gözlemci tarafından spektrofotometre (VITA Easyshade® Advance V, Vita Zahnfabrik, Bad Sackingen,Germany) ile 1.gün, 7.gün, 14.gün ve 1.ay sonunda kaydedildi. Renk farklılığını belirlemede CIEL*a*b* renk sistemi kullanıldı. Veriler one way ANOVA istatistiksel analiz ile değerlendirildi. Post hoc testi olarak Tukey testi kullanıldı. p anlamlılık değeri 1.8). 3 boyutlu yazıcılar ve eklemeli imalat rezinleri için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to compare the color stability of two different 3D printing resin blocks, a CAD/CAM resin nanoceramic block and a nanohybrid composite resin after long-term exposure to coffee. Material and Method: Resin nanoceramic CAD/CAM block (Group CS, Cerasmart, GC Europe), resin composite (Group CME, Clearfil Majesty Esthetic, Kuraray), and two different 3D printing resins (Group VS, VarseoSmile Crown plus, BEGO and Group SC, Crowntec (CT,Saremco), SaremcoDental AG) were used in this study. A total of 80 disk-shaped samples were prepared, 20 samples of each material with a diameter of 8 mm and a thickness of 2 mm. The samples were immersed in coffee solution for 45 minutes each day for 30 days. The coffee solution refreshed every day. The samples were kept in distilled water for the rest of the day. Color change was recorded by the same observer with a spectrophotometer (VITA Easyshade® Advance V, Vita Zahnfabrik, Bad Sackingen, Germany) at the end of day 1, week 1, week 2 and month 1. CIELa*b* color system was used to determine color difference. Data were evaluated with one-way ANOVA statistical analysis. Tukey tests was used as post hoc tests. p significance value was accepted as 1.8). More studies are needed for 3D printers and additive manufacturing resins.