Metamfetamin katkı maddesi olarak kullanılan dimetil sülfonun (DMSO2) nitel ve nicel olarak analiz edilmesi
Qualitative and quantitative analysis of dimethyl sulfone (DMSO2) used as an additive in methamphetamine
- Tez No: 943498
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Uyuşturucu Alışkanlığı ve Alkolizm, Forensic Medicine, Drug Addiction and Alcoholism
- Anahtar Kelimeler: Amfetamin, Metamfetamin, Dimetilsülfon, Uyuşturucu, Amphetamine, Methamphetamine, Dimethylsulfone, Illicit drug
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Uyuşturucu ile mücadelede bireysel kullanıcıların bilinçlendirilmesi kadar kolluk kuvvetlerinin yasadışı ticaret ağını çökertmesi de o kadar önemlidir. BM raporlarında son yıllarda amfetamin türevi olan metamfetaminin kullanımı gittikçe artttığı belirtilmektedir. Metamfetamin, kimyasal sentezle üretilir ve elde edilen son ürün az miktarda öncü kimyasallar, ara maddeler ve yan ürünler içerir. Ele geçirilen metamfetaminlerin karakterizasyonu için ileri teknolojilerin kombinasyonu; sentez rotası, tedarik kaynakları, kaçakçılık rotaları ve ele geçirmeler arasındaki bağlantılar hakkında faydalı bilgiler sağlayacaktır. Bu çalışmada ise metamfetaminin katkı maddesi olarak sıkça karşılaşılan dimetilsülfonun nitel ve nicel olarak tespitine yönelik analiz yöntemleri geliştirilmiştir. Son derece kullanımı pratik olan FTIR cihazı ile analizler yapılmış ancak karışımların spektrumlarının yorumlanması yapılamamıştır ve bu yöntemden vazgeçilmiştir. Adli kimya laboratuvarlarının hemen hemen hepsinde kullanılmakta olan GC-MS cihazı ile çalışmalara devam edilmiştir. Yapılan araştırmalar ve analizler sonucu asetonun dimetilsülfonu diğer çözücülere göre daha iyi çözdüğü deneyimlenmiştir. Dimetilsülfonla ve uyuşturucu maddelerle herhangi bir reaksiyona girmeyen tetrakosan iç standart olarak seçilmiş 0.25 ppm aseton stok çözeltisi hazırlanmıştır. Kalibrasyon eğrisi oluşturulup analizler yapılmış ve geliştirilen metodun doğruluğu kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the struggle against drugs, it is as important for law enforcement agencies to disrupt the illicit trade network as it is to raise awareness of individual users. UN reports indicate that the use of the methamphetamine which amphetamine derivative has increased in recent years. Methamphetamine is produced by chemical synthesis and the final product contains small amounts of precursor chemicals, intermediates and by-products. The combination of advanced technologies for the characterization of seized methamphetamines will provide useful information on the synthesis route, sources of supply, trafficking routes and links between seizures. In this study, analysis methods were developed for the qualitative and quantitative detection of dimethylsulfone, which is frequently encountered as an additive in methamphetamine. Analyses were performed with the highly practical FTIR device, but the interpretation of the spectra of the mixtures was not possible and this method was abandoned. The studies were continued with the GC-MS device, which is used in almost all forensic chemistry laboratories. As a result of the research and analysis, it was experienced that acetone dissolved dimethylsulfone better than other solvents. Tetracosane, which does not react with dimethylsulfone and drugs, was selected as an internal standard and 0.25 ppm acetone stock solution was prepared. The calibration curve was made and analyzed and the accuracy of the developed method was proved.